hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şırnak'ta DBP'lilere "özerklik" açıklaması operasyonu: 3 gözaltı

    Şırnakta DBPlilere özerklik açıklaması operasyonu: 3 gözaltı
    expand

    Şırnak'ta "özerklik" açıklamasında bulunan DBP İl Başkanı, Belediye Başkanı ile parti yöneticilerinin de evlerinin bulunduğu 10 adrese polisin düzenlediği operasyonda, 1 belediye meclis üyesi ile 2 DBP yöneticisi gözaltına alındı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şırnak'ta "özerklik" açıklamasında bulunan DBP İl Başkanı, Belediye Başkanı ile parti yöneticilerinin de evlerinin bulunduğu 10 adrese polisin düzenlediği operasyonda, 1 belediye meclis üyesi ile 2 DBP yöneticisi gözaltına alındı.

    DBP Şırnak il Başkanı: "Kendimizi bizler yöneteceğiz"

    Şırnak'ta Belediye Başkanı DBP'li Serhat Kadırhan, Belediye Eş Başkanı Eylem Onuk, DBP'li yöneticiler ve vatandaşlar ile birlikte Yeşilyurt Mahallesi'nde önceki gün basın açıklaması yapan DBP İl Başkanı Salih Gülenç, 2013 yılında Abdullah Öcalan'ın başlattığı barış ve müzakere sürecinden bu yana hükümetin hiçbir adım atmadığını öne sürdü. Gülenç Şırnak Halk Meclisi olarak devleti reddetmediklerini, ancak kentte bulunan tüm devlet kurumlarının meşrutiyetinin kendileri için kalmadığını söyledi.

    Mehdi Eker: "Demokratik özerkliği Meclis’te tartışırız"

    DBP İl Başkanı Salih Gülenç, "Kentte bulunan devletin tüm kurumları bizim için meşrutiyetini kaybetmiştir. Bu şekliyle devletin hiçbir atanmışı bizi yönetemeyecektir. Bundan sonra halk olarak öz yönetimimizi esas alarak demokratik temelde yaşamımızı inşa edeceğiz. Bundan sonra da gelişecek tüm saldırılar karşısında demokratik öz savunmamızı gerçekleştireceğiz. Bundan sonra kentimizde kendimizi de bizler yöneteceğiz. Başkalarına yönettirmeyeceğiz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BDP'li belediye başkanlarına demokratik özerklik semineri

    DBP'li yöneticiler ve İHD Başkanının evine baskın

    DBP İl Başkanı Salih Gülenç'in bu açıklamasının ardından bugün saat 06.00 sıralarında Şırnak Belediye Başkanı Serhat Kadırhan, Belediye Eş Başkanı Eylem Onuk, Belediye Başkan Yardımcısı Murat Kabul, belediye meclis üyesi Kamil Külter, DBP Şırnak İl Başkanı Salih Gülenç, yardımcısı Zozan Anık, DBP Merkez İlçe başkanı Ramazan Oğur, DBP'li yöneticiler Leyla İşlek, Salih Ürek, İHD Şırnak Şube Başkanı Emirhan Uysal'ın evlerine eş zamanlı olarak operasyon düzenlendi.

    Ahmet Türk: "Özerklik olsa derin devlet bu kadar etkili olmaz"

    Operasyonlarda evlerinde bulunan DBP il yöneticilerinden Salih Ürek, Leyla İşlek ile Belediye Meclis Üyesi Kamil Külter gözaltına alınırken, diğer isimler ise evlerinde bulunamadı. Leyla İşlek'in evine operasyon yapılmasına toplanarak tepki gösteren vatandaşların dağılması için polisin havaya ateş açtığı öğrenildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ŞIRNAK'TA OTURMA EYLEMİ BAŞLATILDI

    Şırnak'ta bugün 3 kişinin gözaltına alınması, Belediye Başkanları ile DBP'li yöneticilerin evlerinde arama yapılmasını protesto etmek içen HDP ve DBP'liler Sanat Sokak'ta süresiz oturma eylemi başlattı. Eyleme HDP Şırnak Milletvekilleri Aycan İrmez, Leyla Birlik, HDP ve DBP'li yönetciler ile çok sayıda vatandaş katıldı. HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Şırnak halkının iradesine her zaman sahip çıkacaklarını belirterek, şunları söyledi:

    "Maalesef dün akşam Şırnak'ın iradesine yönelik bazı gözaltı kararları verilmiş. Bu gözaltı kararı dünden itibaren medyada dolaşan sayın Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla nasıl gerçekleştiğini, Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sanki kendisi başka bir yönden talimat almış şekilde bize bazı beyanlarda bulundu. Biz buradan onlara sesleniyoruz. Sizler bu halkın iradesine saygısız bir şekilde hukuksuz bir şekilde, herhangi bir hukuk gerekçesi gösterilmeksizin gözaltına almak gibi bir hakkınız yoktur. Bizler de HDP olarak bu halkın iradesine sahip çıkacağız. Maalesef 7 Haziran'dan beri özelde Şırnak'ta olmak üzere Kürdistan bölgesinde özel bir politika, özel bir savaş konsepti yürütülmek istenmektedir. Biz bu savaş konseptine karşı, her ne kadar barış konseptini geliştirmeye çalışsakta ama maalesef bazı devlet yetkililerinin söylemleriyle bu barış konsepti bir şekilde bertaraf edilemeye çalışılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Biz de buradan bir kez daha sesleniyoruz. Sizler lütfen yetkilerinizi kullanmanızı istiyoruz. Sizler yargıyı siyasi bir şekilde kullanamazsınız. Sayın Cumhurbaşkanı senin yetkin anayasal boyutuyla neyse onu kullan. Siz bu halkın iradesine bu şekilde saygısızlık yapamazsınız. Evet Silopi'de birkaç gündür uygulanan savaş konsepti. Maalesef şu anda gözaltılar ve tutuklamalarla devam edilmeye çalışılıyor. Nasıl ki 90'lı yıllarda özelde Şırnak halkına yönelik katliamlar, gözaltılar, faili meçhuller gerçekleştirilmişse maalesef şuan tekrar aynı uygulamalar tekrar Şırnak ilinde gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Biz bunlara yönelik her zaman demokratik eylemlerimiz gerçekleştireceğiz. Şırnak halkı olarak ve biz seçilmişler olarak her zaman bu halkın iradesine sahip çıkacağız."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "YAPILAN AÇIKLAMA ÖZERKLİK İLANI DEĞİLDİR"

    DBP il yöneticisi Yahya İdil, iki gün önce yapılar özerlik açıklamasına değindi. İdil, "İki gün önce Şırnak'taki seçilmişlerin, demokratik kitle örgütleri son günlerde ilimizde yaşanan hukuksuzluklara, haksızlıklara boyun eğdirmemeye yönelik bir basın açıklaması oldu. Buna yönelikte bizzat Saray'daki Paşa kendini bir savcı, hakim yerine koyarak 'bunlar bedelini ödetecekler, ödeyecekler' diyerek adeta oradan emir vererek, dün akşam başta belediye eşbaşkanları olmak üzere onlarca eve hukuksuz bir şekilde baskınlar oldu.

    Tabi yapılan açıklama devleti reddeden veya hukuku tanımayan bir açıklama değildir. Bir özerklik ilanı değildir. Tamamen son günlerde başta ilimizde ve bölgemizde olan çatışmalı duruma, hukuksuzluğa bir tepkidir. Yetkililer seçilmişlerimizle görüşmüyor. Atanmış, seçilmişe emrediyor. Bizler o seçilmişleri oraya gönderirken, irademizi onlara teslim ettik. Yapılan açıklamada bu iradesizliğe, bu saygısızlığa bir son vermeye yönelik bir açıklamadır. Özerklik ilanı değildir. Devleti tanımama değildir. Bu saatten itibaren arkadaşlarımız gözaltına bırakılana kadar, gözaltı kararları kaldırılana kadar demokratik tepkimizi, oturma eylemimizi bu gece olmak üzere sürdüreceğiz" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow