hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sivas katliamının üzerinden 21 yıl geçti...

    Sivas katliamının üzerinden 21 yıl geçti...
    expand

    Sivas katliamının üzerinden tam 21 yıl geçti. 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nde yakılarak öldürülen sanatçı ve aydınlardan oluşan 35 kişi çeşitli etkinliklerle anıldı. Anma programları sırasında olumsuz herhangi bir olay yaşanmaması için polis geniş güvenlik önlemleri aldı, şehre girişte kontroller yaptı. Kentin girişinde özellikle yabancı plakalı araçlar ile şüpheli görülenler durdurularak arama yapıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde yapılan Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin yakılması ve çoğunluğu Alevi 35 yazar, ozan, düşünür ile 1 otel çalışanı ile 1 saldırganın yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmesi ile sonuçlanan olayların bugün 21'inci yıldönümü.

    Fotoğraflarla 2 Temmuz 1993

    Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te çıkan olaylarda yaşamını yitirenler, kentte düzenlenen programda anıldı.

    Olaylarda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları ile bazı milletvekilleri, sanatçılar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar, Ethembey Parkı'nda toplandı. Grup, buradan sloganlar atarak Mevlana Caddesi güzergahından eski Madımak Oteli'nin bulunduğu sokağın girişine kadar yürüdü.

    Burada polis barikatıyla karşılaşan grupta yer alan bazı kişiler, polislere doğru çok sayıda karanfil attı. Olaylarda yaşamını yitirenlerin aileleri ile milletvekilleri ve anma programı tertip komitesi üyelerinin Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli'ne geçişine izin verildi.

    Sivas olaylarında ölenlerin isimlerinin okunduğu anma programında, aileler ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ve bazı CHP'li milletvekilleri, merkezin önüne karanfil bıraktı.

    Olaylarda hayatını kaybeden sanatçı Hasret Gültekin'in eşi Yeter Gültekin, Bilim Kültür Merkezi'ndeki anı köşesinde olaylarda sorumluluğu bulunduğunu iddia ettiği bazı kişilerin de isimlerinin yazılı olmasına tepki gösterdikleri için içeri girmediklerini söyledi. Gültekin, bu isimler anı köşesinden çıkarılmadığı müddetçe içeri girmeyeceklerini belirtti.

    Anma programına Metin Feyzioğlu da katıldı

    Anma programında konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, 21 yıldır bu yangının sönmediğini belirterek, "Eğer Maraş'ta Alevi-Sünni demeden bir olunsaydı, Çorum'da bir olunsaydı Sivas olmazdı, Gezi olmazdı, Gazi olmazdı, Roboski olmazdı, Rojava olmazdı, Soma olmazdı. Bir olsaydık, iri, diri olsaydık bu katliamların hiçbiri yapılmazdı. Size açık seçik söylüyorum, bu hesaplar sorulur, bugün sorulmazsa söz veriyorum yarın sorulur" diye konuştu.

    HDP Eş Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş da "Bugün uzun uzun konuşmalar yapıldı, mesajlar verildi. Aslında burada sizin yürek yüreğe, omuz omuza duruşunuzdan daha büyük bir mesaj yoktur. Israrla toplumu, halkları, ezilenleri, bölmeye, birbirine karşı düşmanlaştırmaya çalışanlara karşı bu fotoğraf, en büyük mesajdır. Bugün, Soma da Roboski de Gezi de Berkin'in yoldaşları da burada, bundan daha büyük mesaj olamaz" diye konuştu.

    "Bütün ezilenler el ele vereceğiz"

    Demirtaş, Alevilere yan yana durmaktan, birlik olmaktan asla geri durmamalarını tavsiye ederek, şunları kaydetti:

    "Bütün ezilenler el ele vereceğiz. Bu ülkenin gerçek sahipleri, yoksullar, emekçiler, işçiler, kadınlar, gençler, bu ülkeyi biz özgürleştireceğiz. İşte Sivas'ın hesabı o gün sorulur. Sivas'ın hesabını bugün iktidarda olanlar soramazlar. Onlar bunun hesabını vermek zorunda olanlar, bu hesabı biz onlardan soracağız. Onlar bu hesabı kimseden sormayacaklar. Halk iktidarı, gerçek demokrasi inşa edilerek ancak Sivas'ın hesabı sorulabilir."

    Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı Alper Taş da 21 yıl önceki olaya yol açanları lanetlediğini söyledi. Gerçek bir laiklik için mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini belirten Taş, gerçek laiklik için mücadeleyi yükseltmek gerektiğini ifade etti.

    Anma programında, Alevi dernekleri, vakıfları ve federasyonlarının temsilcileri ile Sivas olayları davasının müdahil avukatlarından Şenal Sarıhan da konuşma yaptı.

    Bu arada, programa katılan bazı vatandaşlar arasında kısa süreli arbede yaşandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rüzgar Erkoçlar: "Bu sabah dayak yedim"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Berlusconi huzurevinde hizmetli önlüğüyle görüntülendi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sivas katliamının üzerinden 21 yıl geçti...

    Geniş güvenlik önlemleri alındı

    Anma programları sırasında kent merkezinde olumsuz herhangi bir olay yaşanmaması için programın yapılacağı yürüyüş güzergahı ile anmanın yapılacağı eski Madımak Oteli, bugünkü Bilim ve Kültür Merkezi çevresinde yoğunlaştı.

    Kentteki polislere takviye olarak İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Aksaray, Amasya, Elazığ, Erzincan, Giresun, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Ordu, Tokat ve Yozgat'tan takviye ekipler getirildi. Toplamda 2 bin 500 polis görevlendirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Herhangi bir olaya karşı İl Jandarma Komutanlığı ve 5'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda takviye kuvvet ekipleri hazır bulunduruldu.

    Anma programı kapsamında güzergah üzerindeki Seyrantepe kavşağından itibaren, Mehmet Akif Ersoy Caddesi, Mevlana Kavşağı, Mevlana Caddesi, Meçhul Asker Sokak, İstasyon Caddesi, 50'inci Yıl Kavşağı Cumhuriyet Meydanı arası, Atatürk Caddesi'nin Dört İşletme kavşağından Cumhuriyet Meydanı arası, Hikmet Işık Caddesi, Nalbantlarbaşı kavşağı trafiğe kapatıldı. Eski otel binası yakınındaki bir çok esnafın işyerlerini açmadığı görüldü. Eski otel binasının bulunduğu Eski Belediye Sokak girişi bu yıl da barikatlar ile kapatıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow