hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Soma Holding'den "bulanık" açıklamalar

    Soma Holdingden bulanık açıklamalar
    expand

    Soma'daki facianın 4. gününde basın toplantısı düzenleyen Soma Holding, kazada hiçbir ihmalleri olmadığını savundu. Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, "Kazayı anlamakta zorluk çekiyorum. Canım yanıyor içim yanıyor" dedi. Maden Şirketinin Genel Müdürü Ramazan Doğru ise, "Kazanın trafoyla ilgisi yok" diye konuştu. Taşeron işçi çalıştırmadığını söyleyen şirket, "yaşam odası" olmadığını yönündeki iddiaları ise doğruladı.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "BULANIKLIK İÇİNDEYİM"

    İşte Gürkan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

    VİDEO: Maden sahibi Alp Gürkan: Kazayı anlamakta zorluk çekiyorum

    - Acımız büyük ciğerimiz yanıyor. Tüm milletimizin başı sağolsun. Devlet büyüklerimiz ilk günden itibaren tüm kurumları seferber etti.

    - Ben şu anda 76 yaşında olan bir jeoloji mühendisiyim. 49 yıldır bu işi yapıyorum. Jeolog olarak başlayıp, maden işletmecisi olarak devam ettim. Maden işçiliği yapıyorum.

    - 1984’ten itibaren küçük bir kömür maden işletmesini yaparak kömür madenciliğinde devam ediyorum.

    - 1984 yılından bu güne kadar 30 sene zarfında küçük bir işletmeden 6000 kişinin çalıştığı işletmle grubuna dönüştük.

    - Madencilik hayatım boyunca öncelikle önem verdiğim herşey, kazandığım herşey çalışan arkadaşlarımın standartların yükseltilmesinde ve ileri teknolojinin olması için harcadım kazandıklarımı. Elde ettiğim gelirleri standartların yükseltilmesine harcadım. Bugün hayatımın en büyük ızdırabını yaşıyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Bu elim kazanın olduğu madenin en iyi madenler seviyesinde olduğu mutluluğu yaşamaktaydım.

    - İşletmeden gelen habere inananamadım. Olmaması gereken birşey söylüyorlardı. Yerin altında çalışmış, çalışanlarını oğlu, kardeşi gibi gören bir insan olarak buraya geldim ve arkadaşlarımın çıkartılması için gereken herşeyi koordine ettik.

    - Canım yanıyor. Madende çalışan arkadaşlarımın birçoğunun babaları benim yanımda çalışarak emekli olmuş kişiler.

    - Bu basın toplantısını 2-3 gün sonra yapmayı planlıyordum ama sağlığımı da bir tarafa bırakarak toplatıyı yapmaya karar verdim. Konuşmam ve hafızam hakiketten bulanıklık içindeyim.

    "MADEN YASASINDA YAŞAM ODASI YOK"

    - Ben sorularınıza cevap vermeye çalışacağım ama olayın nasıl geliştiğini niçin bu kadar büyük olduğunu arkadaşlarıma bırakmak istiyorum.

    - 3 günden beni aşırı yorgunum. Hafızamda tamamen konsantre olamıyorum. Bunun ilgili olarak öncelikle, Yönetim Kurulu Üyesi olan Ramazan Doğru’nun ne zaman başlandığını neler planlandığını anlatacak.

    - Bölgede 3'ü bize ait 4 işletme var.

    - Burası eski bir işletme, biz mekanize hale getirdik. İşletmelerin büyük bir kısmına yürüyen ayak denilen sistemi getirdik.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Buradaki işletmelerde yüksek kar marjı yoktur, 10-15 civarındadır.

    - Gürkan, oğlunun neden orada olmadığına yönelik tepkilere de, "Şirketin CEO'su buradadır" diyerek, şirketin genel müdürünü işaret etti.

    - Yeni yaşam odası planlaması yapılmıştı. Üst bölümde yaşam odası yok, alt bölümde de yeni yapılıyodu.

    - Üretim aşağıda olduğundan yukarıda oda olsa da faydası olmazdı. Maden yasasında yaşam odası yok.

    - Vicdanen ben de kötü durumdayım. Yaşamını yitiren arkadaşların çocuklarının tahsil masrafları kurulacak vakıfla karşılanacak.

    "BAŞBAKAN'LA ÖNCEDEN TANIŞMIYORUZ"

    - Ocağı devretmeyi düşünmüyorum.

    - İşletmeninin içinden doğan bir yanlış varsa, bundan sorumlu olan arkadaşımızın cezalandırılması için takipçisi olacağım.

    - Bu bir kaza, gördüğüm kadarıyla. Ben ocağa inmedim, yapılanlara göre söylüyorum. İhmal olup olmadığını tam ben bilmiyorum. Ne Ramazan Bey'in söyediği ne de Akın Bey'in söylediği benim için geçerli değil. Çalışma Bakanlığı gelip raporlarını hazırlayacaklar. Benim için geçerli olan Bakanlık incelemesi sonrası çıkacak sonuç.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Hükümetten bana bir tepki yok. "Geçmiş olsun" dilediler, o kadar.

    - Başbakan'la ilk kez buraya geldiğinde el sıkıştım. Önceden tanışmıyoruz.

    - Ben 76 yaşındayım. Bu işletmeye inip çıkacak fiziki gücüm yok.

    "YAŞAM ODASI YOKTU"

    Maden Şirketinin Genel Müdürü Ramazan Doğru'nun açıklamaları:

    VİDEO: Maden Genel Müdürü Ramazan Doğru: Kazanın trafoyla ilgisi yok

    - Hepimizin başı sağolsun. Madende elim bir kaza yaşadık. 25 yıldır burada çalışıyorum. Maden mühendisiyim. Bu kaybettiğimiz insanların çoğunu şahsen tanırım. Ve çok büyük bir acı içindeyim.

    - Bu işletme 1990 yıllarında TKİ tarafından kurulan bir işletmeydi. TKİ kamu bu işletmeyi uzun yıllar çalıştırdı. Burayı tam mekanize olacak şekilde düşündüler.

    - Dünyadaki en modern sistem olarak dizayn ettiler. Bunun için Çin’den ekipler getirdi TKİ. Daha sonra burada özelleştirme kapsamında ihale yapıldı. Bu ihaleyi 2006 yılında Park Enerji kazandı. Duayenlerden biridir. O arkadaşlar iki sene çalıştılar. Ticari olarak Alp Bey’le anlaşarak TKİ rızasıyla bir geri aldık burayı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Kazadan önce bu işletmede 2941 çalışanımız vardı. Soma madenlerinde ise yaklaşık 5800 kişi çalışıyor toplamda.

    "KAZANIN TRAFOYLA İLGİSİ YOK"

    - Bu kazanın nasıl yaşandığına ilişkin kararı bilirkişiler verecek.

    - Bu kazada tespit edilmesi mümkün olmayan bir "kızışma" meydana geldi. Aşırı bir hava hızı var. Kazanın trafoyla ilgisi yok.

    - Trafo yangının başladığı yerden 1800 metre uzaklıkta.

    - Kazanın nasıl olduğunu bilirkişiler söyleyecek.  Kaza 140 kodunda 4 üncü bant diye tabir ettiğimiz anayolumuzda meydana geldi. Tespit edilmesi mümkün olmayan kızışma  yukarıdan düşen korların  ve havanın  hızıyla yangın şiddetini artırdı. Kaybettiğimiz insanların çoğunu şahsen tanıyorum çok büyük bir acı içerisindeyim.

    - Yaşam odamız yaklaşık 500 kişilik. Ancak biz onu başka yerde hazırlıyorduk. Başka bir yerde planlıyorduk onu. Yaşam odamız yoktu. Olsa da bize faydası olmazdı.

    - Vardiya değişimini yerinde yapsaydık ölü sayısı daha fazla olurdu.

    "HİÇBİR İHMALİMİZ YOK"

    İşletme Müdürü Akın Çelik'in açıklamaları:

    VİDEO: İşletme Müdürü Akın Çelik olayın nasıl meydana geldiğini anlattı

    - Beraber ekmek yediğimiz arkadaşlarımızı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Başımız sağolsun. 20 yıldır maden mühendisiyim, 15 yıldır iş güvenliği üzerine çalışıyorum.

    - Kurtarmanın her aşamasında buradaydım. Bir yangın çok basit bir şekilde söndürülebilir. Metan gazıyla ilgili yok. Çünkü orası temiz hava girişi. Madencilikte yangınla her zaman karşılaşılabilir.

    - Sürekli yangınlarla boğuşuyoruz. Gün içinde de oluyor. Biz yangınla boğuştuğumuz yerde. Karbondioksit değerlerine göre yangın var diyoruz. Hemen kapatırız orayı. Biz üç defa tam mekanize şeyleri gömdük.  Her hangi bir yangın çıkarsa bir burayı barajlıyoruz. İçerisine külle beraber suyla beraber kül basıyoruz. Ve yangınlar böyle sönüyor.

    - Biz de sizin kadar merak ediyoruz. Kazanın nasıl olduğunu bilmiyoruz. Konuyu araştırıyoruz. Önceliğimiz insanları çıkarmak.

    - Ocak içerisinde  metangazı, oksijen ve karbonmonoksit sensörleri var ve sensörlerden gelen değerler var. Kaza öncesi böyle bir şey hissedilmedi. Metan gazının temizlenmesi havalandırmayla olur.

    - 500 kişiyi alabilecek kadar kaçış odamız var. Ancak olay 2-3 dakika içinde gerçekleşti. Buradaki esas problem budur.

    - Yeraltına giren işçi sayımız 787'dir. Yoğun dumanın işçilerin yollarının kapatması gibi bir sıkıntı oldu. Görüş mesafesi 0'a 1 metreye düştü. Ben de oradaydım. Biz hala kazanın neden meydana geldiğini bilmiyoruz.

    - Hiçbir ihmalimiz yok. Hepimiz canla başla çalıştık. 20 yıldır böyle bir olay görmedim.

    - Duman çok hızlı yayıldığından arkadaşlarımızı kaybettik. İşçilerimizin ölüm nedeni zehirlenme. Risk hissetsek bütün ocağı anında boşaltırdık. Yangın nedeniyle daha önce kaybımız olmamıştır. Göçük nedeniyle geçtiğimiz yıl 1 arkadaşımızı kaybettik.

    - İçeride maksimum 18 işçi var.

    - Biz ocak içinde her ay tatbikat yapıyoruz. Onların belgelerini savcılık aldı.

    "TAŞERON İŞÇİMİZ YOK"

    İK Müdürü Celalettin Gökaşan'ın açıklamaları:

    - "Kemal Yıldız" isimli olduğu iddia edeilen işçimizin ismi "Cemal Yıldız"dır ve 19 yaşındadır.

    - 18 yaşını doldurmuş herkes yeraltında çalışabilir.

    - Müfettiş beylere de bunu takdim ettim. Bir tane yabancı uyruklu, bir tane 18 yaş altında ve 1 tane taşeron işçisi yok bu kurumda. Taşeron uygulaması yoktur.

    - 2941 işçisinin tamamı Soma kömürlerinin işçisidir. Ekip başları vardır. Onlara taşeron diyorlarsa bilemem. Ekip başları vardır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow