Suriyeli çocuklardaki şark çıbanı korkuttu

Savaştan kaçıp Adana’da kurulan kamplarda ya da kendi imkanlarıyla yerleştikleri bölgelerdeki çadırlarda yaşamlarını sürdüren Suriyeli ailelerin çocuklarında şark çıbanı görülmeye başladı.
Ülkelerinde süren iç savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin kamplara yerleştirilemeyenleri, Adana’da kendi imkanlarıyla kurdukları derme çatma çadırlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.
Özellikle merkez Yüreğir İlçesi’nin Koza, Yeşilbağlar, Bahçelievler mahallelerinde yaşayan Suriyeli ailelerin çocuklarında şark çıbanı görülmeye başlandı. Adana Devlet Hastanesi’nde Suriyeliler için oluşturulan koordinasyon merkezi, bulaşıcı olan şark çıbanı ile ilgili çalışma sürdürüyor. Şark çıbanı görülen çocuklar, Enfeksiyon Hastalıkları Servisi’nde aşılanıyor. Aynı anda 5 çocuğun şark çıbanı hastası olduğunu belirtilen Suriyeli bir kadın, hastalığın giderek arttığını önlem alınmazsa daha fazla yayılacağını söyledi.
Sineklerden geçiyor
Şark çıbanı hastalığı, Akdeniz ve Ortadoğu’da çok sık görülüp, ülkemizde ise daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görülüyor. Hastalığın temelinde "leishmania tropica" adlı bir parazit var. Hastalık direk olarak phlebotomus (tatarcık) ve karasinekler hastalığı bulaştırıyor. Şark çıbanı ortalama 1 yıl sonra kendiliğinden kaybolabiliyor ve leke izi kalabiliyor.
Savaştan kaçan Suriyeli kadınların tek umudu evlerine dönebilmek
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Anne cinayetinde kan donduran gerçek: Oğlundan şikayetçi olmadı 1 dakika sonra canından oldu
SON DAKİKA HABERİ: Özgür Özel’e saldıran şüphelinin kaldığı otel mühürlendi
Nikah salonlarında “05.05.2025” yoğunluğu
Afyonkarahisar, şehit Uzman Çavuş Önder Özen’e veda etti: Kızı Alya’nın komutanla diyaloğu yürekleri dağladı
HEKİM ATAMA TERCİH BAŞVURUSU… Sağlık Bakanlığı 122. Dönem DHY Atama Kurası Ne Zaman?