hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Afganistan'dan Taliban lideri öldü açıklaması

    Afganistandan Taliban lideri öldü açıklaması
    expand

    Afgan hükümet kaynakları, geçmiş yıllarda öldürüldüğü yolunda defalarca haberler çıkan Taliban lideri Molla Ömer'in bir süre önce öldüğü yolunda Pakistan'ın bilgi verdiğini açıkladı. Ancak Afgan kaynakları, Molla Ömer'in 2 yıl önce Pakistan'da bir sağlık sorunu nedeniyle öldüğünü de savundu. Taliban, iki hafta önce Molla Ömer'in ağzından Ramazan bayramı mesajı yayımlamıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Afgan hükümetinden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, AA muhabirine Pakistan'ın Molla Ömer'in ölümü konusunda Afganistan hükümetine bilgi verdiğini söyledi. Ancak aynı yetkili, Molla Ömer'in 2 yıl önce Pakistan'da önemli bir sağlık sorunu nedeniyle öldüğünü savundu.

    Taliban'ın ruhani lideri olarak kabul edilen ve 55 yaşında olduğu tahmin edilen Molla Ömer'in öldürüldüğüne dair geçmiş yıllarda da iddialar ortaya atılmış ancak bu haberler asılsız çıkmıştı.

    Afganistan hükümetinin bugün konuyla ilgili bir açıklama yapması bekleniyor. Taliban ise henüz herhangi bir açıklamada bulunmadı. Diğer yandan Afganistan ile Taliban arasındaki görüşmelerin ikinci turunun cuma günü Pakistan'da yapılması planlanıyor.

    Taliban, iki hafta önce Molla Ömer'in ağzından Ramazan bayramı mesajı yayımlamıştı. Molla Ömer'in geçtiğimiz hafta yayımladığı Ramazan Bayramı mesajında, Afgan hükümetiyle Taliban arasındaki barış görüşmelerine destek verdiği bildirilmişti.

    SARAY DOĞRULADI

    Afganistan Devlet Başkanlığı Sarayı, Taliban lideri Molla Ömer'in iki yıl önce öldüğünü doğruladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Molla Ömer'in 2013 yılında Pakistan'da öldüğü bildirildi. Afganistan Devleti tarafından da Molla Ömer'in öldüğü resmi olarak doğrulandığı ifade edilen açıklamada, "Afganistan Devleti, Talibanla barış görüşmelerinin geçmişe oranla bundan sonraki süreçte daha müsait olacağı inancında, bu nedenle ülkedeki tüm silahlı muhalif gruplara fırsattan yararlanarak barışa katılmaları çağırısında bulunuyoruz" denildi.

    Taliban lideri için ilginç biyografi

    ABD, Taliban liderini terör listesinden çıkardı

    Molla Ömer kimdir?

    Afganistan'ın Kandahar vilayetine bağlı Şah-ı-Himmat köyünde 1960'da dünyaya gelen Molla Ömer, 1980'lerde Sovyetler Birliği'ne karşı savaşa katılmış ve bir şarapnel parçasının isabet etmesi sonucu sağ gözünü kaybetmişti.

    El Kaide'nin lideri Usame bin Ladin ile yakın ilişkisi olan Molla Ömer, 1996'da Taliban'ın lideri olmuştu. Taliban, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin 2001'de Afganistan'a düzenlediği operasyonların ardından iktidardan uzaklaştırılmıştı.

    ABD, nerede olduğu belirlenemeyen Molla Ömer'in başına 10 milyon dolar ödül koymuştu. 11 Eylül saldırılarını düzenleyen El Kaide lideri Usame Bin Ladin’e destek veren Molla Ömer, ABD öncülüğündeki koalisyonun müdahalesiyle Taliban’ın devrildiği 2001 yılından bu yana kamuoyunca görülmedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow