hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tanrıkulu'nun "Dersim" özrüne CHP'den cevap geldi

    Tanrıkulunun Dersim özrüne CHPden cevap geldi
    expand

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun CNN TÜRK'te "Dersim Katliamı" için CHP adına özür dilemesine CHP Sözcüsü Haluk Koç'tan yanıt geldi. Koç, "Varsa arşivler açılsın, her şeye bakılsın, edilsin. CHP'nin görüşü budur" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Dersim olaylarına ilişkin, "Bunlar acı olaylardır hiç şüphesiz. Bu işin temel sorumlularının yanında çok sayıda masum insan da acı çekmiştir, ıstırap çekmiştir bu gerçeği görüyoruz. Bunun siyaseten, tarihten bir husumet çıkartılarak bugün karşı karşıya kaldıkları zorlukları aşmak için siyaset masasına bunların sürülmesi kabul edilemez. Varsa arşivler açılsın, her şeye bakılsın, edilsin. CHP'nin görüşü budur" dedi.

    CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

    Koç, toplantı devam ederken basın mensuplarına açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

    Perinçek'in çağrısı

    İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in "birleşme çağrısı"nın sorulması üzerine ise Koç, CHP'nin programı, ilkeleri, örgütleri ve inanan kadroları olduğunu dile getirdi.

    Koç, "2015 seçimlerine girerken zaman zaman söylediklerinizin de katkısı ile ciddi bir yıpratma kampanyasına uğratılmaya çalışılan CHP'nin 2015 için bir rüyası var, bir umudu var. Eğer CHP'nin programını, ilkelerini paylaşan her kimse, o doğrular çerçevesinde mücadele etmeyi gözüne kestiriyorsa CHP'ye herkes üye olabilir, internetten de üye olunabiliyor, bizim onayımız gerekmiyor. Böyle bir düşüncesi olanlara o yolu hatırlatırım" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarhan'ın parti kurması

    "Emine Ülker Tarhan'ın Anadolu Partisi, CHP'den kopuşlara neden olur mu?" sorusunu yanıtlarken de "Yakın siyasi tarihe bakarsanız, ana gövdeden ya da ana yataktan ayrılan küçük yapıların ya da iddiaların Türkiye gerçeğinde bir siyaset iddiasına dönüşmediğini görüyoruz. Başarılar diliyorum, keşke ayrılmasaydı, bu çatı içerisinde mücadelesine devam etmesi mutlaka çok daha faydalı olurdu, hem kendisi için hem partimiz için. Başarılar diliyoruz. Bir iddia sergilemiştir, o konuda yorum yapmak ayrı bir siyasi parti kimliği karşımda olduğu için bana düşmez, o partiyi yurttaşlarımız değerlendirir. CHP'nin çizgisi ortada" değerlendirmesini yaptı.

    Sezgin Tanrıkulu "Dersim Katliamı" için özür diledi

    "Tanrıkulu'nun "Dersim özrü..."

    Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun bir televizyon kanalında Dersim olayları için CHP adına özür dilemesi hatırlatılarak, "CHP'nin böyle bir özrü var mıdır?" sorusu üzerine de Koç, şu açıklamaları yaptı: "Tarihten husumet çıkartmak gibi günlük etkinlikleriyle dünya önünde kendilerini ve Türkiye'yi zor duruma düşüren bir kadronun, bunaldıkları noktada hepimizin siyaseten ortak olduğu bir dönemde yani tek siyasi parti döneminde ki bütün unsurların içinde yer aldığı bir dönemde, 2. Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde, Avrupa'da faşizm milyonlarca insanı kurban etmesinden önce Türkiye, kendi iç bütünlüğünü sağlamaya çalışırken, yaşanan bazı olaylar var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunlar acı olaylardır hiç şüphesiz. Bu işin temel sorumlularının yanında çok sayıda masum insan da acı çekmiştir, ıstırap çekmiştir, bu gerçeği görüyoruz. Bunun siyaseten, tarihten bir husumet çıkartılarak bugün karşı karşıya kaldıkları zorlukları aşmak için siyaset masasına bunların sürülmesi kabul edilemez. Varsa arşivler açılsın, her şeye bakılsın edilsin. CHP'nin görüşü budur. Büyük Atatürk'ün bölgeyi ziyaretinde yaptığı konuşma da ortadadır.

    Bu tartışmayı dile getirenler önce şunu sormalı; 1950 ve 2007 seçimleri dışında Tunceli'de yapılan bütün seçimleri CHP kazanmıştır. Her Tuncelili'nin hemen hemen evinde Hazreti Ali ile Mustafa Kemal Atatürk'ün resimleri yan yana durur. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet, Tunceli'de yaşayan vatandaşlarımıza da diğer tüm vatandaşlarımız gibi aklın, bilimin önceliğinde çağdaş bir yönetim oluşmayı, herkesin inancını özgürce yaşamayı herkesi eşit hukuku paylaşan, eşit birer cumhuriyet yurttaşı olma ülküsünü hedefini göstermiştir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "CHP'nin bu konudaki tutumu da duruşu da nettir"

    Tuncelililer'in kadir şinas ve mert olduklarını söyleyen Haluk Koç, "O yüzden acıları anarız, acıları paylaşırız ama bu gerçekleri gözardı etmeyiz. Arkadaşımız düşüncesini ifade etmiştir, CHP'de bu düşüncesini her zaman söylemektedir. Verdiğimiz kanun tekliflerimiz var, ikide bir kendini zor durumdan kurtarmak için Dersim ağıtlarına sığınan gölge başbakan, bunlara sığınacağına önce kendisini kuşatan açmazlarla boğuşsun. CHP'nin bu konudaki tutumu da duruşu da nettir" dedi.

    Koç, CHP'nin Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği çağdaşlaşma yolundaki hedeflerine yürümeye devam ettiğini de aktardı.

    Umre çıkışı

    İstanbul Milletvekili İhsan Özkes'in "birçok CHP'liyi Umre'ye götüreceğini" söylediği hatırlatılarak, "Bu kamuoyunda acaba CHP içinde yeni bir açılım mı oluyor algısı yaratmaya başladı, bunlara ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine de Koç, "Herkes inancında özgürdür, istediği gibi yaşar, gereklerini de yerine getirir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Koç, başka bir soru üzerine de kesin ihraç istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu'na (YDK) sevk edilen Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum'un durumuyla ilgili sürecin işlediğini söyledi. Koç, "CHP'nin disiplin yönetmeliği belli, YDK kendi tüzüksel görevleri içerisinde, süreç içerisinde çalışıyor, onlar gereklerini yaparlar" yanıtını verdi.

    "Seyit Rıza ve arkadaşlarının cesetleri yakıldı"

    Dersim Katliamı'nda kimyasal gaza tepki göstermiş

    Yine asansör faciası

    Karakoldan böyle çıkarıldı. "O odada" ne oldu?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow