hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Travma yaşayan" madenciler işsizlikten şikayetçi

    Travma yaşayan madenciler işsizlikten şikayetçi
    expand

    Soma'daki maden faciasından kurtulan ancak yaşadıkları travma nedeniyle halen ilaç kullanan ve 40 yaşını aşmış madenciler, iş başvurularının kabul edilmemesinden şikayetçi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soma'daki maden faciasında kurtulan ancak yaşadıkları travma nedeniyle ilaç kullanan madenciler, iş başvurularının kabul edilmemesinden şikayetçi.

    Faciadan yaralı kurtulan işçilerden Ahmet Mutluer (29), 8 yıldır maden işçiliği yaptığını, 13 Mayıs 2014 tarihinde Eynez maden ocağında vardiyayı devralmak üzereyken facianın meydana geldiğini, kurtarma çalışmalarına katıldığı anlattı. Madende hayatını kaybeden yakınları ve arkadaşlarının cansız bedenlerini sırtında taşıyarak çıkardığını söyleyen Mutluer, "Kurtarma çalışmaları sırasında gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldım. Soma Devlet Hastanesi yoğun bakımında 2 gün tedavi gördüm. Facianın ardından psikolojim bozuldu, uyku uyuyamaz oldum. Halen psikolojik destek alıyorum ve muntazam olarak bazı psikiyatrik ilaçlar kullanıyorum" dedi.

    Madenin faaliyetini durdurması nedeniyle işsiz kaldığını, emekliliğine 3 yıl kalmasına rağmen çalışmaya mecbur olduğunu ifade eden Mutluer, "İşsizlik fonundan 885 lira alıyorum. Bunun 800 lirası kredi taksitine gidiyor. Bir an öncebir işe girip çalışmak zorundayım. İstemezsem de madende çalışmak zorundayım.Mecburum" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Kullandığım ilaçlar nedeniyle iş başvurum kabul edilmedi"

    Yeniden işe girmek için Soma'da faaliyet gösteren maden şirketine müracaat ettiğini anlatan Mutluer, şöyle konuştu:

    "Tedavim sürerken çalışmak zorundayım. Kredi borcum var, bunu bir şekilde ödemek ve aileme bakmak zorundayım. Devletin ödediği maaş ile bir süre borçlarımı ödedim ancak toplu olarak işten çıkarılan 2 bin 800 işçiden birisiyim.İşten çıkarıldık ama tazminatlarımızı alamadık. Hayat devam ediyor, aileme bakmak ve borçlarımı ödeyebilmek için yeniden işe girmek istedim. Bir süre zeytin toplamaya yövmiyeci olarak gittim. Orada da sezon bitti yine işsiz kaldım.Yeniden madende çalışmaya karar verdim ve halen faaliyette olan maden şirketine iş için müracaat ettim. İşe giriş için evraklarımı hazırlamamı istediler,istenilen evraklar arasında yıllık ilaç dokümanları da vardı. İşyeri doktoru ilaçları kontrol etti ve kullandığım ilaçlar nedeniyle işe almadılar. Faciadan sonra depresyon, sinir gerginliği ve uyku ilaçlarını kullanıyorum. Olaydan sonra aldığımız ilaçlar işe girmeme engel oldu. Sıkıntılarım var çalışmak zorundayım,şu an çok zor durumdayım."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kendilerine sahip çıkılmasını isteyen Mutluer, faciadan sağ kurtulup yaşadığı travma nedeniyle ilaç kullanan 485 işçinin çoğunun aynı durumda olduğunu, işe alınmadıklarını belirtti.

    Yaş sınırına takılan madenciler

    İşten çıkartılan işçilerden Şenol Efe (42) ise ilaç kullananlara ek olarak 40 yaş üzeri işçilerin de alınmadığını söyledi. Çalışmak zorunda olduğunu emekliliğine 1 buçuk yıl kaldığını belirten Efe, "Ben gurbetçiyim, belki başka yerde iş bulabilirim, işsiz kalmam ama madende işe giremediğim zaman Soma'dan ayrılmak ve şimdiye kadar kurduğum düzenimi bozmak zorunda kalacağım. Yaklaşık 20 yıldır madenlerde çalıştım, 40 yaş üzeri olduğumdan dolayı işe giremiyorum" ifadelerini kullandı.

    "Reçeteye bakarak değerlendirmek yanlış"

    Manisa Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Ahmet Ayer,işçilerin kullandığı ilaçlar için verilen reçeteye bakarak işe giriş konusunda yapılan değerlendirmenin eksik ve yanlış olacağını belirtti. Bu tür vakalarda kişilerin çalışmalarının tedavi sürecini hızlandıracağını kaydeden Ayer, "Genel olarak antidepresan ilaç kullanan hastaların bir an önce normale dönmesini istiyoruz. Hastanın çalışması eski işlemselliğini kazanması açısından önemlidir. Bazı hastaların çalışması tedavi sürecini hızlandırmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bin 752 kişi psikolojik tedavi görüyor

    Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan, facianın ardındangörevlendirilen 867 uzmanın, 9 bin 421 kişi ile görüştüğünü, faciadan sağ kurtulan maden işçileri ve yakınları ile ölen madencilerin yakınları dahil toplam bin 752 kişiye psikologlar tarafından halen bire bir terapi uygulandığını belirtti. Konan, 94 grup çalışmasında da toplam 730 kişiye psikolojik destek verildiğini kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow