hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TSK Suriye uçağını vurdu

    TSK Suriye uçağını vurdu
    expand

    Hatay'ın Yayladağı ilçesi Keseb Sınır Kapısı yakınlarında sınır ihlali yapan Suriye savaş uçağı TSK tarafından düşürüldü. Başbakan Erdoğan, "Hava Kuvvetlerimizi tebrik ediyorum" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Düşürülen uçak F-16 tarafından vuruldu.

    Uçağın sınır ihlali ve 'angajman kuralları' çerçevesinde Türk jetleri tarafından vurulduğu açıklandı.

    Görgü tanıklarının verdiği bilgilere göre, Özgür Suriye Ordusu kontrolüne geçen Kesek Sınır Kapısı yakınlarına bomba atmak isteyen Suriye'ye ait savaş uçağı sınıra yaklaşıp sınır ihlali yapınca Türk jetleri tarafından düşürüldü.

    UÇAĞIN DÜŞME ANI

    Vurulan uçak, Suriye topraklarında Lazkiye'nin doğusuna düştü. Bu bölgenin ise iki yıl önce Türk uçağının Suriye tarafından düşürüldüğü kentin güneyinde olduğu ifade edildi.

    22 Haziran 2012'de bir Türk keşif uçağının Lazkiye'nin güneyinde düşürülmesinden sonra Türkiye Suriye'ye ilişkin 'angajman kurallarını' değiştirmiş, Türkiye sınırına 'güvenlik riski ve tehlikesi oluşturacak şekilde' yaklaşan her Suriyeli askeri unsur, askeri hedef olmuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SURİYE'DEN İLK AÇIKLAMA

    Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F-16 uçakları, 16 Eylül 2013'te Türkiye sınırını 2 kilometre derinlikte ihlal eden M-17 tipi bir Suriye helikopterini vurmuş, helikopter Suriye tarafına düşmüştü.

    DÜŞÜRÜLEN UÇAĞIN PİLOTU KONUŞTU

    Hatay Valisi Lekesiz'den açıklama

    Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Suriye'nin Keseb kasabasının batı tarafına Suriye uçağı düştüğü bilgisi geldiğini bildirdi.

    Lekesiz, "Sınır bölgesine intikal eden bilgilere göre, 20 dakika önce Suriye'nin Keseb kasabasının batı tarafına bir Suriye uçağının düştüğü bilgisi geldi" dedi.

    TSK Suriye uçağını vurdu

    TSK'dan açıklama

    TSK da uçağın düşürülmesiyle ilgili şu açıklamayı yaptı:

    "Suriye’ye ait iki adet MIG-23 uçağının, Suriye hava sahasında kuzeye doğru uçuşu, 23 Mart 2014 saat 13.01’den itibaren Diyarbakır’daki Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi (BİKİM) tarafından 80 deniz mili mesafeden izlenmeye başlanmış ve Suriye uçakları Türk hududuna on deniz mili mesafeden itibaren Türk hava sahasına yaklaştığına ilişkin dört kez ikaz edilmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yapılan ikazlar üzerine, Suriye uçaklarından birisi hava sahamıza girmeden bölgeden uzaklaşmış; ancak ikinci Suriye uçağı, uyarılara rağmen saat 13.13 sularında Hatay/Yayladağı’na bağlı Çamlı Tepe Hudut Karakolu bölgesinde Türk hava sahasına girerek yaklaşık bir kilometre kadar hava sahamızı ihlal etmiş, daha sonra batıya doğru yönelerek 1,5 kilometre kadar hava sahamızda uçmaya devam etmiştir.

    Bu esnada bölgede hava devriye görevinde (havada hazır) bulunan iki adet F-16 uçağımızdan birisi, angajman kuralları gereğince saat 13.14’de Suriye uçağına füze atmış ve isabet alan Suriye uçağı hududun 1200 metre güneyinde ve Suriye topraklarında yer alan Kesep bölgesine düşmüştür. Uçağın Kesep bölgesine düşüşü, bölgede bulunan hudut birliklerimiz tarafından gözlemlenmiştir.

    Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

    Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

    Dışişleri Bakanlığından, "Türk Hava Kuvvetleri tarafından uluslararası hukuktan kaynaklanan hak ve titizlikle uygulanacağı ilan edilmiş olan angajman kuralları çerçevesinde, Suriye uçağına müdahalede bulunulduğu ve Suriye rejimi tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamaların tamamen ?mesnetsiz olduğu" belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yazılı açıklamada şunlar kaydedildi: "Suriye rejimi, 9 Haziran 1971 tarihinde imzalanan Türkiye-Suriye Hudut Komisyonu Toplantıları Protokolü'ne bağlı kalacağını bildirmiş bulunmasına rağmen bunun hilafına hareket etmiştir. Bu çerçevede, rejim hava araçları çeşitli zamanlarda, söz konusu protokolün taraflarca, karşı taraf hava sınırının kendi uçaklarınca ihlalini önleyecek her türlü tedbirin alınacağı, uçaklarının hudut
    hattına 5 kilometreden fazla yaklaşmasının önleneceği yönündeki 15. maddesi hükmü hilafına aykırı hareket etmişlerdir."

    Suriye rejiminin her defasında İstanbul'daki Başkonsolosluğu vasıtasıyla notayla uyarıldığı ve ihlallerin devamı halinde gerekli tedbirlerin alınmasında tereddüt edilmeyeceğinin bildirildiği ifade edilen açıklamada, daha önce Türkiye'nin bu konudaki kararlılığını sınayan bir helikopterin 16 Eylül 2013'te hava sahasını ihlal etmesi üzerine gereken karşılığın verildiği kaydedilerek "Son olarak bugün Suriye rejimine ait iki savaş uçağının sınırımıza yaklaşması üzerine, askeri makamlarımızca gereken ikazlar yapılmış, bu uçaklardan biri ikazımız üzerine geri dönmüşken diğeri uyarılarımızı dikkate almayarak hava sahamızı ihlal etmiştir. Bunun üzerine, hava kuvvetlerimiz tarafından uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız ve titizlikle uygulanacağı ilan edilmiş olan angajman kurallarımız çerçevesinde söz konusu uçağa müdahalede
    bulunulmuştur" ifadesine yer verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suriye rejimi tarafından yapılan açıklamaların tamamen ?mesnetsiz olduğu bildirilen açıklamada, "Konuyla ilgili BM Genel Sekreterine, BM Güvenlik Konseyine, NATO Genel Sekreterine ve NATO ?Konseyine gerekli bilgilendirme yapılmaktadır" denildi.

    İşte düşürülme anı...

    Bu arada, sabah saatlerinde Türk F-16 uçaklarının sınırda "Hava Muharebe Devriye Görevi" icra ettiğini de gözlemleyen AA ekibi, sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle vurulan Suriye savaş uçağının düşürülme anını fotoğrafladı.

    TSK Suriye uçağını vurdu

    Gül, Org. Özel'i aradı, tebrik etti

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, uçağın düşürülmesiyle ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'i arayarak tebrik etti.

    Gül, Türkiye'nin sınırlarını koruma konusundaki azim ve kararlılığının gösterildiğini
    vurguladı.

    Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel de, görüşmede "Görevimizi yaptık"
    ifadesini kullandı.

    Erdoğan: "Pilotlarımızı tebrik ediyorum"

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Suriye savaş uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak, "Bizim sınırlarımızı, hava sahamızı ihlal ettiler. F-16'larımız kalktı ve bu uçağı vurdu. Eğer sen benim hava sahamı ihlal edecek olursan, bundan sonra bizim tokadımız ağır olacak. Onun için ben başta Genelkurmay Başkanım olmak üzere, silahlı kuvvetlerimizi, o şerefli pilotlarımızı huzurlarınızda tebrik ediyorum, Hava Kuvvetlerimizi tebrik ediyorum" diye konuşmuştu.

    Diğer tepkiler

    TBMM Başkanı Cemil Çiçek de, Orgeneral Necdet Özel'i arayarak bilgi aldı. Türkiye'nin kendi egemenlik hakkını kullanırken, bugüne kadar hep uluslararası hukuka riayet ettiğini ve bütün faaliyetlerini uluslararası hukuk çerçevesinde gerçekleştirdiğini belirten Çiçek, " Türkiye, bölgedeki gerginliğin tırmanmaması için bugüne kadar azami sabrı ve soğukkanlılığı göstermiş, angajman kurallarını da çok önceden ilan etmiştir. Dolayısıyla Türkiye'nin egemenlik haklarının ihlali söz konusu olduğunda uluslararası hukuk kendisine ne hak tanıyorsa bunun gereğini yapma gayreti ve çabası içerisinde olmuştur. Olayın değerlendirmesinin böyle olması gerekmektedir" diye konuştu.

    Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise, "Türkiye'nin kararlılığının hiç kimse tarafından test edilmemesi gerekir. Türkiye, vatan topraklarını ve vatan sahasını korumaya muktedirdir. Bugünkü olay da bunu göstermiştir" dedi.

    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türk hava sahasını ihlal eden, Suriye'ye ait bir savaş uçağının düşürülmesine ilişkin, "Bizim askerimiz bunları affetmez. Ne yaparlarsa misliyle karşılığını bulacaklardır"
    dedi.

    Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Suriye ile savaş ihtimali konusunda, "Merak etmeyin böyle bir şey olmaz ve Türk ekonomisi de bundan asla ve asla etkilenmez" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow