hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TSK'dan, peşmergenin geçeceği hat için "yasak bölge" talebi

    TSKdan, peşmergenin geçeceği hat için yasak bölge talebi
    expand

    Genelkurmay, Suriye sınırındaki askeri bölgelerin genişletilmesini talep ediyor. Bakanlar Kurulu kararı gerektiren uygulama gerçekleşirse, Peşmergenin Kobani'ye geçiş için kullanacağı koridor da "askeri yasak bölge" olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TSK, Suriye sınırındaki askeri bölgelerin statüsünü değiştirmek için harekete geçti. Güvenlik kontrolü daha yüksek ve silah kullanma rejimi daha serbest olan 1. derece askeri yasak bölgeler Suriye sınırında genişleyecek. Peşmergenin Kobani’ye geçişi için oluşturulacak koridor da bu bölge içinde kalıyor.

    Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Genelkurmay, Suriye sınırındaki 1. derece askeri yasak bölgelere, 2. derece askeri yasak bölgelerin de ilave edilmesini talep etti. Suriye sınırı, hat boyunca 1. derece askeri yasak bölge konumunda bulunuyor.

    Erdoğan: "Obama'ya bu teklifi ben yapmıştım"

    Bu yasak bölgenin ardı ise 2. derece askeri yasak bölge. 1. derece askeri yasak bölgenin güvenliği askerde bulunurken, 2. derece askeri yasak bölgenin güvenliğini polis veya jandarma sağlıyor. 1. derece askeri yasak bölge ile 2. derece askeri yasak bölgedeki silah kullanma rejimleri ve güvenlik tedbirleri büyük değişiklik arz ediyor.

    10 kilometreye çıkacak

    Suriye sınırındaki 1. derece askeri yasak bölgenin güvenliği halen mayınlı sahalar, tel örgüler, kuleler ve elektronik gözetleme sistemleri ile sağlanıyor. Bu bölgenin derinliği 30 ile 600 metre arasında değişiyor. İkinci derece askeri yasak bölgelerin derinliği ise 5 ile 10 kilometre arasında bulunuyor. Askerin talebinin yerine gelmesiyle birlikte sınırın 10 kilometreye kadar olan derinliği 1. derece askeri yasak bölge olacak. Onun ardından tekrar 2. derece askeri yasak bölge başlayacak. Kanun birinci derece kara askeri yasak bölgelerde aşağıdaki esasların uygulanmasını öngörüyor:

    - Bölge içindeki taşınmaz mallar kamulaştırılabilir.

    - Bölgeye buradaki görevliler ile yetkili komutanlığın izin verdiği TC uyruğundaki diğer görevlilerden başkası giremez ve oturamaz.

    - Bölgenin fotoğraf ve filminin çekilmesi, harita, resim ve krokisinin yapılması, not alınması veya harita uygulanması gibi faaliyetlerde bulunmak ve bölgenin savunma ve güvenlik tedbirlerini aksatacak, bozacak ve açıklayacak cihazlar kullanmak yasaktır.

    Bakanlar Kurulu kararı

    Genelkurmay Başkanlığı’nın talebinin Bakanlar Kurulu kararı ile hayata geçmesi bekleniyor. Karar ile birlikte, 2. Derece askeri yasak bölgenin denetimi polis ve jandarmadan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na geçecek. 1. derece askeri yasak bölgede, 200 metre aralıklarla 60x90 santimetre ebadında kırmızı zemin üzerine, siyah renkle asker portresi çizilmiş ve beyaz renkle “yasak bölge, forbıdden zone, zone ınterdıte, verbotene zone” yazılı levhalar konacak. Gerekli görülen yerler dikenli tellerle de çevrilebilecek.

    Peşmerge koridoru bölge içinde

    2. derece yasak bölgelerin, 1. derece yasak bölge ilan edilmesiyle Kobani protestolarında yaşanan görüntülerin gerçekleşmesi güçleşecek. Bunun yanı sıra dikkat çeken bir gelişme ise IKYB’nin Kobani’ye desteği için açılacak koridorun bu yasak bölge içinde kalacak olması. Zoha üzerinden veya Kamışlı bölgesinden Türkiye ’ye girecek olan peşmerge güçlerinin, ilan edilecek 1. derece askeri yasak bölge üzerinden Mürşitpınar’a ulaşması bekleniyor. Böyle bir durumda yerli veya yabancı basın kuruluşlarının peşmergenin geçişini görüntülemesi güçleşecek.

    1.derece askeri yasak bölgeler içinde kalan yollar için çok önemli bir kural bulunuyor. Buna göre, bu bölgelerin içinden geçen karayollarında zorunlu haller dışında durulamıyor ve yol dışına kesinlikle çıkılamıyor. Güvenli bölge içindeki yola girilirken ise “ne kadar mesafe içinde durulamayacağına ilişkin” Türkçe ve ve İngilizce ikaz levhaları konulacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow