hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TÜSİAD Başkanı Yılmaz istifa etti

    TÜSİAD Başkanı Yılmaz istifa etti
    expand

    TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, yönetim kurulu başkanı olduğu Sütaş'ta bazı işçilerin sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldıklarını iddia eden haberlerin bazı gazetelerde yer almasının ardından, TÜSİAD başkanlığı görevinden istifa ettiğini açıkladı. Bu karar 43 yıllık TÜSİAD tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yılmaz, Sütaş ile ilgili gazetelerde yer alan haberlere işaret ederek, "Benim üzerimden TÜSİAD'ın yıpratılması operasyonu haline dönüşme riski olan bu haberleri maalesef ihmal edemezdim, o yüzden bu kararı aldım" dedi ve ekledi:

    "TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı'ndan istifamın bu konudan bir kaçış olarak değerlendirilmemesini umut ederim. TÜSİAD itibarı benim için çok önemli bir emanet. TÜSİAD başkanlığı ile bu emaneti devralmıştım. Buna zarar gelmesine izin veremeyeceğim için yönetim kurulu başkanlığından istifa ettim."

    Yılmaz, Sütaş'ta sendikaya üye oldukları gerekçesiyle haksız işten çıkarmalar yapıldığı; ayrıca bu durumu protesto etmek amacıyla işyerinin önünde toplanan sendika temsilcilerinin alana gübre dökülmek suretiyle rahatsız edildiği yönünde çıkan haberlerin ise asılsız olduğunu söyledi.

    Yılmaz, "Bu, bir tatil günü, pazar günü, kimsenin de orada olmadığı bir gün Sütaş'ın çevre düzenlemesi çerçevesinde bundan sorumlu arkadaşların gübreleme ve bakım çalışmaları çerçevesinde yapılmış bir iştir. Bunun bir kasıtla yapıldığını tespit edersem, aynı gün bu kasıtlı davranışı ben cezalandırırım" diye konuştu.

    Yılmaz, her işyerinde performansa dayalı işten çıkarılmalar olabileceği; ancak sendikaya üye olduğu için çalışanların işten çıkarılmasının söz konusu olmadığını söyledi.

    Yılmaz, bundan sonraki süreçte Sütaş'ta çağdaş bir sendika-işçi-işveren örgütlenme örneğini yaratmak için çalışacağını söyledi.

    Yılmaz, geçtiğimiz yıl 13 Ocak'ta yapılan TÜSİAD'ın 43. Olağan Genel Kurulu'nda görevi Ümit Boyner'den devralmıştı.

    CNN TÜRK Ekonomi Müdürü Çapa istifayı yorumladı

    "Sütten çıkmış kara kaşık" manşeti
    SÜTAŞ'ın patronu olan Yılmaz, bugünkü Akşam gazetesine "Sütten çıkmış kara kaşık" başlığıyla manşet olmuştu.

    Haberde "Sütaş, işe iade için Karacabey fabrikası önünde eylem yapan işçileri yıldırmak için eylem alanına 13 ton hayvan pisliği döktü. Tezek kokusu yüzünden süt fabrikasını sinekler bastı, yönetim sonunda döktüğü pisliği kendisi temizlemek zorunda kaldı" deniliyordu.
     

    TÜSİAD'dan açıklama

    Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Yönetim Kurulunun önümüzdeki günlerde toplanarak Muharrrem Yılmaz'ın başkanlıktan istifasına ilişkin durumu değerlendireceğini duyurdu. TÜSİAD açıklamasında, "TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrrem YILMAZ, görevinden istifa etmiştir. İstifa gerekçesini, şirketi ile ilgili medyada yer alan haberlerin TÜSİAD'ın itibarına zarar vermesini engellemek olarak açıklamıştır. TÜSİAD Yönetim Kurulu önümüzdeki günlerde toplanarak durumu değerlendirecektir" ifadelerine yer verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TÜSİAD - hükümet gerilimi
    Bu arada Yılmaz, bir süre önce hukukun üstünlüğü ve yargı başta olmak üzere bazı alanlarda hükümetin tutumunu eleştirmiş, bu nedenle de Başbakan Tayyip Erdoğan'ın sert tepkisine neden olmuştu.

    TÜSİAD'dan hükümete sert eleştiriler
    Yılmaz, Ocak ayında TÜSİAD Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmasında, "Hukukun üstünlüğüne riayet edilmeyen, yargı mekanizması AB normlarında çalışmayan, düzenleyici kurumlarının bağımsızlığına gölge düşen, vergi cezası veya başka türlü cezalarla şirketler üzerinde baskı kuran, ihale yasası onlarca kez değişen bir ülkeye yabancı sermayenin gelmesi mümkün değildir" ifadelerini kullanmıştı.

    Bunun üzerine Erdoğan ise, Yılmaz'ın sözlerine sert tepki göstererek, bunun "ülkeye karşı bir ihanet" anlamına geldiğini söylemişti.

    Muharrem Yılmaz da, Başbakan'ın sözlerine içerlediğini CNN TÜRK'te yayınlanan Eğrisi Doğrusu programında açıklamıştı. O programı izlemek için TIKLAYINIZ...

    TÜSİAD ile ilgili tüm haberler için tıklayın

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow