hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Validebağ'daki eyleme polis müdahalesi

    Validebağdaki eyleme polis müdahalesi
    expand

    Üsküdar’daki Validebağ Korusu’nun girişine saat 05.00 sıralarında iş makinesi geldi. Akşam saatlerinde ise inşaaata tepki gösteren gruba polis biber gazıyla müdahale etti. Validebağ sakinlerinin avukatı Gülsün Özdemir ise, İdare Mahkemesi'nin inşaat için yürütmeyi durdurma kararı verdiğini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yapılaşmaya açılan koruda iş makinası çalışmalara başlarken çevre sakinleri engel olmak istedi.

    Hukuki sürecin devam ettiğini belirten çevre sakinleri çalışmaya tepki gösterdi.

    Günlerdir Validebağ'da nöbet tuttuklarını belirten semt sakinleri, önceki gün cami cemaatiyle anlaştıklarını, kararın bekleneceğini söylemelerine rağmen bugün sabah 05.00'te iş makinelerinin harekete geçtiğini söylediler.

    Semt sakinleri direniyor

    Semt sakini kadın: "Yönetici beni saçlarımdan sürükledi"

    Validebağ sakinlerinden Deniz Alkan, bu yapılanın usulsüz olduğunu vurgulayarak şunları dile getirdi:

    "05.00'te kendi otoparkımızdaki arabalarımızı çektiler. Buranın yöneticisi, cami yapmak isteyen kişi (Ferhat Kalsın), beni arabanın içinden saçlarımdan sürükledi. Polis gelip kollarımızdan tutarak zorla çıkardı. Bunun yasal olmadığını, yakında yürütmeyi durdurma kararı çıkacağını bildikleri için oldu bittiye getiriyorlar. Böyle cami mi yapılır? Benim annem babam hacı, 5 vakit namaz kılınan bir evdeyiz ama mesele cami değil."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahalleli demir perdeleri yıkmaya çalıştı

    Bu arada, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt'ün de aralarında bulunduğu bir grup vatandaş inşaat alanını çevreleyen demir perdeleri yıkmaya çalıştı.

    Mahallelinin alkış ve ıslıklarla destek verdiği eylemde inşaat alanına girişi engelleyen zabıta ekipleri ve vatandaşlar arasında gerginlik yaşandı.

    'Zabıta ekipleri ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz' diye bir vatandaş, ekipleri alanın dışına davet etti.

    Ekiplerin çıkmaması üzerine vatandaşlar 'polis dışarı' diye slogan attı. Semt sakinleri ile polisler arasında yaşanan arbede sırasında bir üniversite öğrencisi elinden yaralandı.

    Ali Müfit Gürtuna'dan da destek

    Öte yandan, iş makinelerine tepki gösteren ve nöbet tutmaya başlayan mahalle sakinlerine İstanbul eski Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'dan da destek geldi.

    Birkaç gün önce dozer ve inşaat ekiplerinin geldiği arazide olayları yatıştırmaya çalıştıklarını belirterek Gürtuna, "Uzlaşma yaklaşımı bu operasyonun gizlenmesi amacını taşıyormuş. Dini değerleri olan bir insan olarak buna çok üzüldüm. Ağlamak geldi içimden, o kadar rencide oldum. İşin geldiği boyut üzüntü verici bir hale geldi" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sabah 05:00 sularında ekiplerin olay yerine tekrar geldiklerini aktaran Ali Müfit Gürtuna, "Sabah erken saatlerde baskın tarzında bir olay cereyan etti. Yapılmak istenen cami hayırlı bir iş. Ama yapılma tarzı itibariyle insanları rahatsız eden bir tarzı var" diye konuştu.

    Çevredeki camilerde cemaatin çok az olduğuna dikkat çeken Gürtuna, "Sitelerin diğer yanlarında camiler var. Camilerde insanlar yok. Bir saf, iki saf, bazen 2-3 kişi oluyor. Camiler dolar taşar da yeni camiye ihtiyaç olur yaparız. Öyle bir durum söz konusu değil. Keşke daha olumlu ve uyumlu şekilde çözülseydi. Önce bu insanların ikna edilip rızalarının alınması gerekirdi" ifadesini kullandı.

    Gürtuna cami yapılacak alanın çok küçük olduğunu da vurgulayarak hukuki sürecin halen devam ettiğinin altını çizdi.

    AVM projelerinde yaprak dökümü

    Habamam Sınıfı'nın çekildiği yer

    Validebağ korusu, "Hababam Sınıfı" filmlerinin çekildiği, Adile Sultan Kasrı'nın da içinde bulunduğu 354 dönümlük bir arazide yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anadolu yakasının ikinci büyük yeşil alanı olan koru, 1'inci derece doğal sit alanı olma özelliğini taşıyor. 7 binden fazla ağaç ve 116 kuş türünü barındırıyor.

    Halkalı Gümrüğü'nde yangın

    Polis müdahale etti

    Grup, inşaata tepki göstermek için basın açıklaması yapmak üzereyken, zabıta ekipleri inşaat alanına bariyerler getirdi. Eylemciler bu duruma tepki gösterince, Çevik Kuvvet ekibi önce grubu kalkanlarla uzaklaştırmaya çalıştı; ardından da biber gazı sıktı.

    Grubun bekleyişi sürüyor.

    Durdurma kararı

    Validebağ sakinlerinin avukatı Gülsün Özdemir ise, İdare Mahkemesi'nin inşaat için yürütmeyi durdurma kararı verdiğini açıkladı.

    Özdemir, karar yazısını alır almaz inşaatın durdurulması için belediyeye başvuracaklarını söyledi.

    İnşaatın durdurulması için Validebağ sakinlerinin 6 ayrı dava açtığı; İstanbul 7. İdare Mahkemesi'nin 2 davayla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdiği öğrenildi. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow