hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Van'da kurulan ekoloji derneğine "yatay örgütlenme" davası

    Vanda kurulan ekoloji derneğine yatay örgütlenme davası
    expand

    Geçen yıl Mayıs ayında kurulan Van Gençlik ve Ekoloji Derneği (Ekogenç), yatay örgütlenme modelini benimsedikleri için haklarında kapatma davası açıldı. Derneğin dava süresince çalışma yapmaları yasaklandı. Valilik bununla da yetinmedi dernek tüzüğündeki "cinsel yönelim" ifadesi nedeniyle ahlaksızlık suçlamasıyla da dava açtı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayça Söylemez'in Birgün'deki köşe yazısında gündeme getirdiği Van Gençlik ve Ekoloji Derneği hakkında, benimsediği örgütlenme modeli nedeniyle kapatma davası açıldı. "Sürdürülebilir yaşam, organik tarım, enerji, iklim değişikliği, kırsal kalkınma, eğitim, kültür, sosyal politika, sanat, cinsiyet, ayrımcılık, yoksulluk, mülteci, sığınmacı, gençlik, çocuk, engelli, cinsel yönelim" alanlarında faaliyet göstermek amacıyla kurulan dernek, hiyerarşi ve resmiyet dışı bir yapılanmaya gitti.

    Yatay örgütlenmeye geçit yok

    Yetki ve sorumluluk açısından insanlar arasında fark görmeyen ve bu nedenle de karar alma mekanizmasını kolektif olarak kuran dernek mensupları, hiyerarşik anlamda liderin, yöneten-yönetilen ayrımının olmadığı, yetkinin ve gücün tabana yayıldığı bir mekanizma oluşturdu. "Farklı görüşlere açık, dayatılmacı olmayan bir modeli” benimsediklerini ifade eden dernek yöneticileri, Valilikten veto yedi ve davalık oldu.

    Van Valiliği dava açtı

    Van Valiliği, dernek tüzüğünün 6. maddesindeki, "karar toplantılarına tüm üyelerin katılabileceği, kararların alınması ve değiştirilmesinde tüm üyelerin öncü rol oynayabileceği" yönündeki ifade ile 2. maddesinde belirtilen, "yürütme kurulunun derneğin bir organı olarak sayılmamasını" kanuna aykırı buldu. Valiliğin dernek tüzüğünü aykırı bulduğu kanun hükmü ise, Medeni Kanun'un 72. maddesi. Madde, "Derneğin zorunlu organları, genel kurul, yönetim kurulu ve denetim kuruludur. Dernekler zorunlu organları dışında başka organlar da oluşturabilirler. Ancak, bu organlara zorunlu organların görev, yetki ve sorumlulukları devredilemez" ibaresini içeriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Cinsel yönelim" ifadesine ahlaksızlık suçlaması

    Van Valiliği derneğe sadece kapatma davası açmadı bir de tüzüğünde "cinsel yönelim" ifadesi geçtiği için “ahlaksızlık” suçlamasıyla dava açtı.

    Dernek ilk kongresini 6 Aralık’ta yaptı. Türkiye İnsan Hakları Gündemi Konferansı'nda avukatlar Aslı Karataş, Pınar Özütemiz, Sinem Hun ve stajyer avukat Merve Sever, derneğe dava açılması sürecini anlattı. Birgün yazarı Ayça Söylemez'e konuşan avukatlardan Pınar Özütemiz, davayı, mevzuatın değiştirilmesi ve yatay örgütlenme modelinin yaygınlaşması için bir adım olarak da gördüklerini anlattı. Özütemiz, "Hiyerarşik örgütlenme ataerkilliğin ayrılmaz bir parçası. Tahakküme dayanır: İnsanın insana, insanın doğaya tahakkümü. Baskı, şiddet ve ayrımcılığı getirir. Ekolojinin bütüncül misyonu ve eşitlikçi felsefesi ile kurulmuş bir dernek, hiyerarşik bir yapıda nasıl varolabilir? Dernek kurarak hukuki olarak işlemleri tüzel kişilik olarak yapabilmek önemli. Ayrıca bu dernek tüzüğünün kabulü, aslında politik bir mücadele. Burada önemli olan davanın sonucundan çok kamuoyunun tepkisi. Dolayısıyla mücadele hem kamuoyuna ulaşma kanallarında hem de yargıda sürecek. Bu aynı zamanda bir ifade özgürlüğü mücadelesi” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üniversite öğrencisine "Erdoğan'a hakaret" ten 6 bin 80 tl ceza

    Sırrı Süreyya Önder: Demirtaş'ı yedirmeyiz

    Bu mahalledeki her evde bir üniversiteli var

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow