hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vatikan Büyükelçisi Paçacı Türkiye'de

    Vatikan Büyükelçisi Paçacı Türkiyede
    expand

    Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin Vatikan büyükelçisi Mehmet Paçacı’yı istişarelerde bulunmak için Türkiye’ye çağırdı. Paçacı dün akşam saatlerinde Ankara'ya geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vatikan’da dün 1915 olayları için düzenlenen pazar ayininde "soykırım" ifadesini kullanan Papa Françesko'nun sözleri Türkiye'nin tepkisine neden oldu. Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, "Hayal kırıklığı ve üzüntü duyduk. Güven kaybına yol açtı” mesajı verildi. Ardından Türkiye, Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı'yi istişarelerde bulunmak için geri çağırdı.

    Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı, Roma'dan kalkan Türk Hava Yolları'nın tarifeli uçağıyla dün gece saat 22.55'te Atatürk Havalimanı'na indi. VIP Salonu'ndaki bekleme alanına geçen Paçacı, daha sonra THY uçağıyla Ankara'ya geçti. Paçacı gazetecilere açıklama yapmadı.

    Diplomatik trafik nasıl başladı?

    Papa Franciscus, Vatikan'da Ermeniler için dün düzenlenen ayinde, selefi Papa İkinci Jean Paul döneminde imzalanan deklarasyonda yer alan, 1915 olaylarıyla ilgili "20. yüzyılın ilk soykırımı" ifadesine atıfta bulundu.

    Vatikan Ankara Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı

    Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Antonio Lucibello, Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus'un 1915 olaylarıyla ilgili yaptığı konuşmanın ardından Bakanlığa davet edildi. Büyükelçi Lucibello'nun ilgili müsteşar yardımcısıyla görüştüğü belirtildi. Papa Franciscus, Vatikan'da Ermeniler için düzenlenen ayinde 1915 olaylarıyla ilgili Ermenilerin tek taraflı görüşlerini yansıtan ifadeler kullanmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dışişleri Bakanlığına çağrılan Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi Antonio Lucibello'ya, Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus'un ifadelerine ilişkin, "ilişkilerde güven kaybına yol açan bugünkü gelişmelere mutlaka karşılık verileceği" bildirildi.

    Büyük hayal kırıklığı

    Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Levent Murat Burhan tarafından Bakanlığa çağrılan Lucibello'ya Papalık makamının ifadeleri karşısında büyük hayal kırıklığı ve üzüntü duyulduğu iletildi.

    Görüşmede, Türkiye'nin, "tarihi gerçeklerden uzak, tek taraflı anlatının esiri olmuş ifadeleri Papa'nın bugünkü konuşma metninden okuyarak, acılar arasında hiyerarşi kurulduğu ve seçici davranıldığı ve bu yapılırken sadece Hristiyan Ermenilerin acılarından bahsedilmesine, Müslümanlara ve diğer inanç grubundan ölenlere hiç yer verilmemesine anlam veremediği" ifade edildi. Papa Franciscus'un konuşmasında, Ruanda ve Bosna'da uluslararası mahkemelerce "soykırım" olduğu teslim edilmiş insan kayıplarının "kitle ölümleri" olarak zikrederken, hiçbir uluslararası mahkeme tarafından soykırım olarak tanımlanmamış olan "1915 olaylarına" "soykırım" diyebilmiş olmasına hayret edildiği belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Görüşmede, "Papa'nın, konuşmanın geneline bakıldığında, esasen insanlığın en büyük ayıbı olan 'holokost'a dahi açıkça atıf yapmayıp 'Nazilerin yaptıkları' diyerek bahsetmesini, sadece Ermeni iddialarını bu şekilde dillendirmesini ve aynı dönemde Anadolu'da hayatını kaybedenlere hiçbir atıf yapmamasını bir din adamına yakıştırılmadığı" dile getirildi. Papa Franciscus'un söz konusu konuşmasının Türkiye'ye geçen Kasım ayında yaptığı ziyaret sırasında ve sonrasında verdiği barış, uzlaşı ve diyalog mesajlarıyla çeliştiği belirtilen görüşmede, "Vatikan'ın izlediği bu tutum karşısında mutlaka bir tepki verileceği ve ilişkilerde güven kaybına yol açan bugünkü gelişmelere mutlaka karşılık verileceği" kaydedildi.

    Bakan'dan 24 Nisan açıklaması

    Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

    “Vatikan'da Aziz Petrus Bazilikası'nda, 12 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen ayinde 1915 olayları konusunda gerek Papa Fransuva'nın gerek Ermeni temsilcilerinin ifadeleri tarihi ve hukuki gerçeklerle bağdaşmamaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
     Papalık makamına geldiği günden bu yana, dünyada farklı gruplar arasında barış ve dostluğun tesis edilmesini savunduğunu belirten Papa Fransuva, çekilen acılar arasında ayrımcılık yapmış, seçici bir bakış açısıyla 1. Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden Türk ve Müslüman halkların uğradığı mezalimi görmezden gelmiş, başta Ermeniler olmak üzere sadece Hıristiyanların acılarını öne çıkarmıştır.

    Tarihin siyasete alet edildiği bu ayinde, geçmiş yüzyıllarda Anadolu'dan uzak coğrafyalarda yaşanan büyük acılar ve açılan karanlık sayfalar, bu meyanda sömürgeciliğin zulmü tamamen gözardı edilerek, 1915 olaylarıyla ilgisi olmayan, yüzlerce yıl Anadolu'da birlikte yaşadığımız Hristiyan kardeşlerimizin zikredilmesi kabul edilemez. Soykırım hukuki bir kavramdır. Hukukun koşullarını yerine getirmeyen iddialar, ne kadar yaygın kanaat mefhumuyla açıklanmaya çalışılırsa çalışılsın, iftiradan ibarettir. Papa Fransuva'nın konuşmasında Bosna ve Ruanda'da uluslararası yetkili mahkemelerce soykırım oldukları saptanmış acı olaylar “toplu kıyım" olarak zikredilirken, hakkında hiç bir mahkeme kararı olmayan 1915 olaylarına soykırım denmesi manidardır. Bu çelişkinin adalet ve vicdan kavramlarıyla izah edilmesi mümkün değildir.

    Üzüntüyle görüyoruz ki, Papa Fransuva'nın bugün düzenlenen ayindeki sözleri, 28-30 Kasım 2014 tarihleri arasında ülkemize gerçekleştirdiği ziyarette ve dönüş yolunda “iki tarafın da iyi niyetli olduğunu, uzlaşının gerçekleşmesi için taraflara yardım edilmesi ve halkların uzlaşması için dua edilmesi gerektiğini" belirten ifadelerinden ciddi bir sapmadır.
     

    Oysa, Türkiye ziyareti sırasında ve akabinde verilen mesajlardan sonra, bugün düzenlenen ayinde, 1. Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeden her bir can için, Hristiyan, Müslüman, Musevi olduğuna bakılmaksızın dua edileceği ve Tanrı'dan rahmet dilenmesi üzerinde bir uzlaşıya varılabileceğini düşünmüştük.
     
    Ermeni anlatısının etkisi
     
    Papa'nın bugünkü ifadelerinden, gelecek nesillere dostluk ve barış miras bırakmak yerine tarihten husumet çıkarmakta inat eden Ermeni anlatısının etkisi altında kaldığını görüyor ve bu tutumu reddediyoruz.
     
    Papalık gibi ulvi bir makamdan, tarihi olaylar hakkında dini ayrımcılığa ve tek yanlı yorumlara prim verip, tarihten husumet çıkartanları desteklemek yerine, özellikle dünyanın halen içinde bulunduğu hoşgörüsüzlük, ayrışmalar ve çatışmalar ortamında etnik ve dini ayrımcılıkları reddeden evrensel bir dilin inşa edilmesini sağlayacak ortak yaklaşımlara ve barışa hizmet etmesi beklenirdi.
     

    Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 23 Nisan 2014 tarihinde yayınladığı tarihi mesajda vurgulandığı gibi “bugünün dünyasında tarihten husumet çıkarmak ve yeni kavgalar üretmek kabul edilebilir olmadığı gibi, ortak geleceğimizin inşası bakımından hiçbir şekilde yararlı da değildir"
    Her açıdan tartışmalı, önyargılara dayalı, tarihi tahrif eden ve Birinci Dünya savaşı koşullarında Anadolu'da yaşanan acıları tek bir dinin mensuplarına indirgeyerek takdim eden ifadeler Türkiye ve Türk milleti için yok hükmündedir. Bu konudaki görüşlerimiz Bakanlığımıza davet edilen Vatikan'ın Ankara'daki Büyükelçisine aktarılmıştır. Keza, Vatikan Büyükelçimiz Sayın Mehmet Paçacı istişareler için Türkiye'ye çağrılmıştır"

    Papa'dan soykırım açıklaması

    Demirtaş Kadıköy'de konuştu

    Mehmet Ali Şahin: AK Parti'nin de bir ömrü var

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow