hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yalçın Akdoğan: "HDP ile yeniden görüşmemiz önemli"

    Yalçın Akdoğan: HDP ile yeniden görüşmemiz önemli
    expand

    Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Gelinen aşamada HDP heyetiyle yeniden görüşmemiz, diyalog sürecinin başlamış olması önemli. Bu sürecin temel zemini, daha önce açıklanan eylemsizliğin tüm yönleriyle çok boyutlu olarak hayata geçmesidir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çözüm sürecinin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, AA Editör Masası'na konuk oldu ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "Gelinen aşamada HDP heyetiyle yeniden görüşmemiz, diyalog sürecinin başlamış olması önemli. Bu sürecin temel zemini, daha önce açıklanan eylemsizliğin tüm yönleriyle çok boyutlu olarak hayata geçmesidir. Eylemsizlik sadece karakol basmak değildir, her türlü şiddet ve asayiş olayı da 'terör eylemleri' başlığı altında değerlendirilmesi gereken olaylardır. Bu yüzden yol kesme, haraç alma, iş makinesi yakma her türlü eylem şekli, kırsalda veya şehir merkezinde, bunların hepsine son verilmesi ve tam anlamıyla gerçek bir eylemsizliğin hayata geçmesi temel zemindir" diye konuştu.

    Akdoğan HDP'ye sıcak mesajlar verdi

    Akdoğan, "Çözüm sürecinin temelini diyalog oluşturuyor. Ortada bir sorun varsa bu sorunun demokrasi yöntemiyle, demokratik sistem içinde çözmeye çalışacaksak -elbette demokratik yöntemlerle çözeceğiz- görüşme, diyalog temas, çözüm sürecimizde en önemli yöntemlerden bir tanesi" dedi.

    "90'lara dönüş yok"

    Çözüm sürecini kamu düzeni ve güvenliğinden taviz vermeden, tek bir vatandaşı bile bölgede ezdirmeden, hepsinin hakkını, hukukunu koruyarak devam ettirmek durumunda olduklarını belirten Akdoğan, "Şu anki öne çıkardığımız temel, öncelikli hassasiyet budur. Bunu da herkes doğru anlamalıdır. Bu 90'lara dönmek, eski Türkiye'ye dönmek anlamına gelmemektedir. Türkiye artık eski günlere geri dönemez" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Obama'dan Esad sorusuna çok net yanıt

    Üçüncü ülkeye itiraz: "Yerli bir süreç"

    Çözüm Süreci'ne üçüncü bir ülkenin müdahil olmasına yönelik talepleri de değerlendiren Akdoğan, "Bu süreç yerli bir süreç. Türkiye'nin kendi iradesiyle hayata geçirdiği bir süreç. Farklı bir ülkenin, mekanizmanın, sistemin, örgütün, yapının bunun içerisinde olmasını doğru bulmuyoruz. Türkiye kendi imkan ve kabiliyetleriyle bu süreci devam ettiriyor" şeklinde konuştu.1

    "PKK baskıdan vazgeçmezse 'çözüm istiyoruz' lafı boş"

    PKK'nın baskı ve şiddet uygulamadığı takdirde tutunamayacağını, halk desteğini kaybedeceğini düşündüğünü söyleyen Akdoğan, şöyle konuştu:

    "Bu yüzden de bundan vazgeçmek istemiyor. Bunun bahanesi de Kobani olayları oldu. Gelinen noktada görülmesi gereken bir irade. Yani sen bu işi yapmak istiyor musun, istemiyor musun? Bu baskı, şiddet, bölgede uyguladığın ceberut anlayış, bunu bırakacak mısın bırakmayacak mısın? Temel zemin budur. Bu olmadıktan sonra 'Biz çözüm istiyoruz' lafı boş bir laf olur. Bunun ön zemini, temel zemini bu olayların bırakılmasıdır"

    "Esad dururken meseleyi çözmek rasyonel değil"

    Akdoğan, Suriye politikasına ilişkin de konuştu ve şunları söyledi:

    "Türkiye'nin tezleri romantik şeyler gibi algılanmıştır. Türkiye sadece kendi milli çıkarını düşünüyor gibi algılanmıştır. Gelinen noktada görülmüştür ki bunların hepsi doğrudur. Ortada halkına zulmeden, kimyasal silah kullanan rejim var, yönetim var, bu bütün inandırıcılığını kaybetti. 'Bu orada dursun, ama biz Suriye'de meseleyi çözelim' demenin rasyonel tarafı kalmamıştır. Bu yüzden daha net, daha dirayetli, daha kararlı bir duruş sergilenmesi gerekiyor. Bu uzun vadeye yayılan, oyalamacı anlamında bir takım senaryolarla eylem planlarıyla değil, çok net kısa ve orta vadede bizi neticeye ulaştıracak senaryoların geliştirilmesi gerekiyor."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akdoğan, "Esed giderse ne olur sorusuna mahkum oldu bütün dünya. Bu da İsrail'in temel kaygılarından kaynaklanan bir durum. 'Daha beteri gelirse ne olacak' böyle diye diye daha beter bir duruma geldik. IŞİD diye bir şey çıktı ortaya" dedi.

    "Çözüm Süreci konusunda bugün ılımlı bir hava var" diyen Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "HDP heyeti ile görüşmemiz bu gerçekten bence de önemli. Çünkü bu asırlık, kangren olmuş, kronik bir sorunu çözmek kolay değil. Bu akşamdan sabaha olmuyor, sabır, kararlılık, samimiyet gerektiriyor. Bu yeni süreçte herkesin yaşananlardan ders çıkarması önem taşıyor. Samimi ve dürüst olmak çok büyük önem taşıyor, iyi niyetli olmak, kararlı olmak, risk almak, konjonktürel gelişmelere takılmamak, siyasi hesaplara bu süreci kurban etmemek önem taşıyor. Neticede toplumda çok ciddi bir destek var. Bu destek çerçevesinde herkesin daha sorumlu, duyarlı, sağduyulu davranması gerekiyor."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Polise dert anlatamıyorlar: "IŞİD'ci değilim hipsterim!"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow