hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yargıtay Başkanı: ''Toplum idamı istiyor''

    Yargıtay Başkanı: Toplum idamı istiyor
    expand

    Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Özgecan Aslan olayından sonra toplumda basit bir anket yapılsa yüzde 80 idamın geri gelmesini isteyeceğini düşündüğünü belirterek, "Kıta Avrupa'sında idam cezası yok ama dünyanın birçok ülkelerinde idam cezası var. Değişik şekillerde uygulanıyor, işte zehir zerk ediliyor. Bu tartışılması gereken bir olay" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cirit, yüksek yargı muhabirleriyle Yargıtay Evi'nde bir araya gelerek değerlendirmelerde bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cirit'in değerlendirmeleri özetle şöyle:

    Sağlığımız bozuluyor

    Bizim hâkim-savcı sınıfını genelde 40'ından sonra çok sağlıklı bulamazsınız. Ya tansiyonu vardır, ya şekeri, ya böbreği rahatsızdır. Gerçekten özverili bir çalışma yürütüyoruz. Senede ilk derece mahkemelerinde toplam 7 milyon dava var. Olaylar sonucunda yüzde 85'i için dava açılıyor. Bunun yarısı beraatle sonuçlanıyor. Bunun maddi ve manevi olarak devletimize de getirisi var. Biz bunu tersine döndürmek istiyoruz.

    Dört kuleli yerleşke

    Büyük bir Yargıtay yerleşkesi düşünüyoruz. Biz Fransa Yargıtayı'na gittiğimizde orada kuleler olduğunu gördük. Yeni Yargıtay'da da bir adalet kulesi, bir hukuk kulesi, bir özgürlük kulesi, demokrasi kulesi olması gerektiğini düşünüyoruz.

    Yasa teklifi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ceza yargılamasında temyiz harcı yok. Yargıtay gibi kurumlarda önemli ihtilafların olması gerekir ama biz çok basit ihtilaflara da bakıyoruz. Bu nedenle düşük bir miktarda temyiz harcı getirmek istiyoruz. Şu an düşündüğümüz 136 TL temyiz harcı. Anayasa Mahkemesi bunu daha önce iptal etmişti ama o zaman adli müzaharat bürosu yoktu, şimdi büro kuruyoruz.

    İyi hal indirimi

    TCK'da iyi hal indirimi konusunda değişik kıstaslar var. Bir keyfiliğin olmaması lazım. Yargıtay'daki dairelerimiz bu konuyu çok özenle bakıyor. Yani bir kıstas olması lazım.

    İdam tartışılmalı

    Biz Avrupa uyum süreci içerisinde idam olayını kaldırdık. Ama Özgecan olayından sonra toplumda basit bir anket yapsanız herhalde yüzde 80 idamın tekrar geri gelmesini ister diye düşünüyorum. Kıta Avrupa'sında idam cezası yok ama dünyanın birçok ülkelerinde var. Değişik şekillerde uygulanıyor, işte zehir zerk ediliyor. Bu tartışılması gereken bir olay. Sadece yargıyı ilgilendiren bir olay değil, toplumu, üniversiteleri ilgilendiren bir olay.

    Özgecan'ı en son gören arkadaşı o günü anlattı

    Özgecan cinayetinin zanlısı cezaevinde dövüldü mü?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow