hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yargıtay'dan Metin Feyzioğlu kararı

    Yargıtaydan Metin Feyzioğlu kararı
    expand

    Yargıtay Başkanlar Kurulu, oy çokluğuyla adli yılın açılış töreninde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'un konuşmasına karar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun, 1 Eylül'de yapılacak adli yıl açılış töreninde konuşma yapması için davetiye gönderilen Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu'nun durumunu görüştüğü toplantısı sona erdi.

    Yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından 2 sayfalık açıklama yapıldı.

    Kurul'un 2014-2015 yılı adli yıl açılış töreni gündemini görüşmek üzere toplandığı belirtilen açıklamada, adli yıl açılış törenlerinin, 71 yıldır süregelen, yargının güncel sorunlarının kamuoyu ile paylaşıldığı, aynı zamanda kamuoyu huzurunda devletin diğer organlarına görüş ve düşüncelerin aktarıldığı yargı adına çok önemli bir onur günü olduğu kaydedildi.

    Açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımızla diğer erk temsilcilerinin törenimize katılımlarına tarafımızca çok büyük önem atfedilmektedir" ifadesine yer verildi.

    Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 25. ve 26. maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesinde ifade özgürlüğü hakkının yer aldığı anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Çağdaş demokrasilerde, toplumların ve bireylerin ifade özgürlüğü konusundaki kazanımlarının artarak korunması temel ilke olarak kabul edilmektedir. 1 Temmuz 2014 tarihinde yapılan Başkanlar Kurulu toplantısında adli
    yıl açılış konuşmasının içeriği ve gündemi tespit edilmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplantıda ayrıca adli yıl açılış töreninde Türkiye Barolar Birliği Temsilcisinin savunma makamı adına konuşma yapması şeklinde süregelen Yargıtay geleneği, savunmanın temsili, sorunlarının dile getirilmesi ve ifade özgürlüğünün bir gereği olarak devam etmesi, konuşma süresi konusunda ise törenin amaç ve düzeyi ile Yargıtay Birinci Başkanının konuşma süresi de gözetilerek, devlet nezaketi ve hukukçu nesnelliği çerçevesinde bir imkan verilmesi görüşleri öne çıkmıştır. Bugün yapılan Başkanlar Kurulu toplantısı sonucunda yargının bileşenlerinden biri olan savunmanın adli yıl açılış törenlerinde konuşması şeklinde süregelen uygulamanın ifade özgürlüğünün de bir gereği olarak devam etmesi gerektiği kararlaştırılmıştır."

    Başbakan Erdoğan, Feyzioğlu için "O konuşursa ben gelmem" demişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow