hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı

    Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı
    expand

    Ünlü yazar Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı. Kemal'in cenazesi Teşvikiye Camisi'nde kılınan namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi. Saat 15:30'da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde "veda töreni" düzenlendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir süredir tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde önceki gün 92 yaşında hayatını kaybeden edebiyatın ulu çınarı yazar Yaşar Kemal'in cenazesi, eşi Ayşe Semiha Baban ve yakınları tarafından hastane morgundan alındı. Cenaze daha sonra Teşvikiye Camii'ne getirildi.

    TSK cenazeye çelenk gönderdi

    Yaşar Kemal'in tabutunun üzerine üzerinde "Ayşe" yazan bir çelenk yerleştirilirken törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İsveç Büyükelçiliği ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çelenk gönderdi.

    Teşvikiye Camisi'nde kılınan cenaze namazına, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da aralarında yer aldığı siyasetçiler ve devlet adamları katıldı.

    Türkiye Ermenileri Patrikvekili Başepiskopos Aram Ateşyan ve Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, sanatçılar Zülfü Livaneli, Orhan Gencebay, Türkan Şoray, Kadir İnanır, Tarık Akan, Rutkay Aziz, Mustafa Erdoğan, Berhan Şimşek, Suavi, Mustafa Alabora, Eşber Yağmurdereli, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, gazeteciler Can Dündar, Muhsin Kızılkaya, Hasan Cemal, Tuncay Özkan, Ali Kırca, Cengiz Çandar, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin de törende yer aldı.

    Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban, yeğeni Sadık Gökçeli, manevi oğlu Ahmet Güneştekin, yakın dostu Zülfü Livaneli ile diğer yakınları taziyeleri kabul etti.

    Caminin avlusuna girişte cenaze için gelenlerin yakasına Yaşar Kemal'in fotoğrafı takılırken, dileyenler oluşturulan anı defterine de düşüncelerini yazdı.

    Türkçe ve Kürtçe dua edildi

    Yazarın tabutunun başında bazı vatandaşlar Türkçe ve Kürtçe dua ederken bazıları ise Kur'an-ı Kerim okudu.

    Yaşar Kemal'in manevi oğlu Ahmet Güneştekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün en zor günümüz, namuslu bir ömür yaşadı. Bize güzel insanlar olmamızı öğretti. Bütün hayatını barışa adadı ve ölümü de barışın en yakın olduğu güne denk geldi, 28 Şubat anlamlı bir gündür, tesadüf değildir. Her zaman barışı göreceğim diyordu bence gördü ve hissetti. Ve bence böyle bir günü seçmiş olması bütün insanlığa bir mesaj verdi. O dev adam bütün ağırlığıyla bugünü seçti" diye konuştu.

    Yaşar Kemal için büyük kalabalık

    Bu arada CNN TÜRK Muhabiri Göksel Göksu, caminin bahçesinde bekleyenlere Yaşar Kemal'i sordu. İşte o yanıtlar...

    Fotoğraflar için tıklayınız...

    Tarık Akan: Yaşar Kemal benim için başka bir şeydi. Hepimizin başı sağolsun.

    Rutkay Aziz: Kahkahasında da güzeldi. Çok özleyeceğiz. Güzel bir ata bindi gitti.

    Can Dündar: Yaşar Kemal'den Anadolu'yu öğrendik. Dik durmayı öğrendik. Büyük bir kayıp. Yeri kolay doldurulmayacak.

    Son televizyon röportajını biz yaptık. Belgeseli önümüzdeki haftalarda CNN'de yayınlanacak. Nebil, Coşkun ve ben üçümüz bir belgesel için görüştük. Sonrasında da bir yemek yemiştik hep beraber. Orada bize bir ağıt okumuştu, o ağıt zannediyorum okuduğu son ağıt oldu. Herhalde yakında izleyince sizler de Türkiye'nin neyi kaybettiğini daha iyi anlayacaksınız

    Arif Keskiner: "Köye heykelini yapacağız" dedik, yaptırmadı. İnce Memed heykeli oldu.

    Mustafa Alabora:
    1966 yılında Atıf Yılmaz'ın çektiği "Ölüm Tarlası" filmi ile tanıştık. Dostluğumuz hep sürdü. Dünya çapında bir yazar olduğu zaten belli. Yaşar ağabey gerçek devrimciler gibi saf, tertemiz, inançlı bir insandı. Bütün hayatı boyunca o inançla yaşadı ve mücadele etti. Ona buradan saygılar ve sevgiler yollayalım.

    Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı

    Yaşar Kemal, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

    Ercan Karakaş: Edebiyatımız büyük ustasıydı. Hep mağdurlardan yana oldu. Çok yönlü bir insandı. Yol gösteren bir insandı. Türkiye'nin vicdanıydı. Siyasetle ilgili nasihatler vermişti.

    Süleyman Çelebi: Bu ülkede barış denince akla Yaşar Kemal gelir. Keşke bu ülkede barışı yaşayabilseydi. Bütün toplumsal davalarda onu yanımızda hissederdik. Kürt kimliğini kimsenin dile getirmediği dönemde bunu ağız dolusu söyleyebilen bir insandı. Türkiye'ye kimlik kazandırdı bana göre.

    Memleketi Çukurova'dan toprak getirildi

    Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara: Dünyanın yetiştirdiği en büyük yazarlardandı. Romanlarını bizim topraklarımızdan esinlenerek yazdı. İstedik ki, onun buradaki mezarında romanlarını yazdığı topraktan bir nebze olsun toprak olsun. Ve özellikle annesinin, babasının olduğu mezarlardan toprak getirdik. Bunları mezarına koyacağız.

    Coşkun Aral: Yerel, ulusal ve uluslararası açıdan büyük bir kayıp.

    Menderes Sabancılar: Bizim için büyük bir fenerdi. Manevi olarak bizi hala aydınlatıyor.

    Ahmet Ümit: İri cüssesine rağmen çocuk kalbi yaşayan bir yazardı. Gazetecilikle başladı, halkı yakından tanıdı.

    Doğan Hızlan: Yaşar Kemal, Anadolu'nun kültürünü yeniden modern bir formda yazan bir yazardı. Doğrudan doğruya oranın sosyolojisini yazmış.

    Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı

    Aydın Doğan: "İyi bir gazeteciyi kaybettik"

    Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, yazar Yaşar Kemal'in vefatına ilişkin, "Hepimizin başı sağ olsun. Çünkü biz de iyi bir gazeteciyi kaybettik. Hep kendisi, 'Haberlere önem verdiğiniz kadar, biraz da röportaja yer verin. Röportaj mesleği daha ileri götürür' der dururdu. Aynı meslekte olduk ama beraber çalışma imkanı bulamadık, ondan üzülüyorum. Benim dostumdu, babamla da dostlukları vardı. Allah rahmet eylesin, yeri doldurulamaz" dedi.

    Mustafa Denizli

    Teknik Direktör Mustafa Denizli de, Kemal'i tanımaktan son derece gururlu olduğunu ifade ederek, "Ülkemizin 100 yıla yakın bir süre böyle bir insana sahip olmasından dolayı gururluyum. Fikirlerinin bütün dünya tarafından benimsenmiş, okunmuş, bir döneme ışık olmuş bir insan olarak, hem benim hem de bu ülkede ve dünyada yaşayan herkesin istifade ettiği bir büyük düşünür, bir düşünce, fikir ve devrim insanı" dedi.

    Dolayısıyla bugünkü üzüntülerinin yanı sıra Yaşar Kemal'e sahip olmanın da gururunu yıllarca yaşadıklarını aktaran Denizli, şöyle devam etti:

    "Zaten çevrenize şöyle baktığınız zaman bizim için, ülke ve dünya için nasıl bir değer olduğunu hissedebiliyorsunuz. Evinizden çıktığınız anda, radyonuzu, televizyonunuzu açtığınız anda ve birçok ülkenin aynı şekilde yayın organları bugün kendisinden dünyaya bıraktığı ve dünya yaşadığı sürece de fikirlerinden istifade edecektir.

    Dolayısıyla son gününde vazifemizi yapmak için geldik. Ona bu ülke yaptıklarının karşılığını verdi mi, verebildi mi? O benim için bir soru işareti. Mekanı cennet olsun bizde genelde kullanılan bir ifadedir ama böyle hizmetleri ülkesine ve dünyaya yapmış insanların mekanı zaten cennettir. Ondan şüphemiz yok. Hepimizin başı sağ olsun. Sizin de, medyanın da bir parçasıydı aynı zamanda."

    Orhan Gencebay

    "Ülkenin, insanlığın başı sağ olsun" diyen sanatçı Orhan Gencebay da Yaşar Kemal'i "İnce Memed" romanıyla lise yıllarında tanıdığını anlattı.

    Gencebay, "O zamandan beri hayranlığımız herkes gibi devam ediyor. Bize çok şey öğretti. Öyle tanıştım babamızla. Harikalar yaratan bir insandı. Gururumuzdu. Ülkemizin, vatanımızın ve insanlığın gururuydu. Mağdurun yanındaydı, daima haklının yanındaydı. Doğruyu, iyiyi, güzeli anlatırdı. Çok şey öğretti bize. Çok büyük bir insandı. Allah hepimize sabır versin" diye konuştu.

    Prof. Dr. İlber Ortaylı

    Prof. Dr. İlber Ortaylı da Kemal'in bir söz ustası ve geleneğin devamı olduğunu dile getirerek, sözlü destanı modern yazı diline uyguladığını söyledi.

    Ortaylı, Kemal'in her zaman heyecanlı olduğunu aktararak, "Şimdi genç kuşaktan bunu takip edecek adamlar varsa sorun yok. İnsanlar doğar, yaşar ve ölür. Yazarlar da istisnasız. Ancak bu gelenek kesildiyse, bana öyle görünüyor, o çok büyük bir çukur açacak edebiyatımızda" dedi.

    Gazeteci Halit Kıvanç

    Yaşar Kemal ile yaşadığı anılarını basın mensuplarına anlatan gazeteci ve sunucu Halit Kıvanç da "Çok yabancı büyük insanlarla tanıştım. Ama çok kişi Türkiye'yi bana sorduğu zaman isim söylerlerdi ve çoğunda Yaşar Kemal adı geçerdi. Türkiye'yi, ülke insanını bu kadar güzel temsil etti, nur içinde yatsın" diye konuştu.

    Yazar Eşber Yağmurdereli

    Yaşar Kemal'in 20. Yüzyıl Türkiyesi'nin en önemli insanlarından biri olduğunu söyleyen yazar Eşber Yağmurdereli de şunları kaydetti:

    "Gerek sanatsal üretimi gerek toplumsal olarak duyarlılığıyla her zaman hatırlanacak. Benim için çok önemli bir özelliği vardı. Frankfurt Kitap Fuarı'nda onur konuğu iken yaptığı konuşmada hayattaki en büyük mutluluğunun beni tanımak olduğunu söylemişti. Şimdi aynı ben de ifade ediyorum. Benim de hayattaki en büyük mutluluğum Yaşar ağabeyi tanımış olmaktır."

    Tilda Kemal'in yanına defnedildi

    Teşvikiye Camisi'ndeki cenaze namazının ardından Kemal'in cenazesi, çok sayıda kişini katılımıyla Zincirlikuyu Mezarlığına getirildi.

    Yazarın eşi Ayşe Semiha Baban, Yaşar Kemal'in yakın dostu Zülfü Livaneli ile mezarlığa geldi.

    Buradaki törene CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, sanatçılar Kadir İnanır, Suavi, Tarık Akan da katıldı. Sanatçı Livaneli burada bir konuşma yaptı.

    Okunan duaların ardından cenaze kabre konurken, Yaşar Kemal'in doğum yeri olan eski adı Hemite olan Gökçedam köyünden toprak atıldı.

    Lütfü Kırdar'da veda töreni

    Yaşar Kemal için Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda "veda töreni" düzenlendi. Veda töreni saygı duruşuyla başladı.

    Gazeteci yazar Zeynep Oral'ın sunumuyla gerçekleşen törende Nebil Özgentürk'ün hazırladığı "Yaşar Kemal Belgeseli" gösterildi. Belgesel gösterimi sırasında Yaşar Kemal'in konuştuğu, türkü ve ağıt söylediği bölümler büyük alkış aldı.

    Törende ünlü isimler Meltem Cumbul, Selçuk Yöntem, Cihan Ünal ve Tilbe Saran ile Zeynep Oral ünlü yazarın eserlerinden bölümler okudu. Sahnede yazarın kitaplarının sergilendiği törende ünlü piyanist İdil Biret de Yaşar Kemal'in anısına piyano çaldı.

    Törene yazarın eşi Ayşe Semiha Baban ve yakınlarının yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ile aralarında Tarık Akan'ın da bulunduğu çok sayıda televizyon, sinema ve tiyatro oyuncusu, siyasetçiler, yazarlar ve edebiyatçılar katıldı.

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çelenk gönderdiği salonun girişindeki fuaye alanında açılan anı defterine katılımcılar notlarını yazdı.

    Yaşar Kemal İngiliz medyasında

    14 Ocak 2015'de solunum yetmezliği nedeniyle İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Yaşar Kemal yoğun bakımda tedavi altına alınmıştı.

    Yapay solunum desteği uygulanan Kemal'in, çoğul organ yetersizliği de ortaya çıkmıştı.

    Kemal tedavi altına alındıktan 1.5 ay sonra dün 92 yaşında hayatını kaybetti.
     
    Fotoğraflarla Yaşar Kemal kimdir?

    Nebil Özgentürk'ün arşivinden Yaşar Kemal

    Yaşar Kemal'in kahkaha atan ilk ve tek fotoğrafı

    Yaşar Kemal'in Cumhurbaşkanlığı Ödülü konuşması

    İşte Yaşar Kemal'in eserleri...

    Nebil Özgentürk'ün Yaşar Kemal belgeseli

    Yaşar Kemal filmleri...

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow