hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye genelinde elektrik kesintisi

    Türkiye genelinde elektrik kesintisi
    expand

    Türkiye'nin birçok ilinde meydana gelen elektrik kesintisi başta İstanbul olmak üzere hayatı felç etti. Enerji kesintisi nedeniyle sağlık ve ulaşım hizmetleri aksadı. TEİAŞ yetkilileri, sorunun enerji açığı ve güç kesintisinden değil, iletim sistemindeki arızadan kaynaklandığını, arızanın giderilmesine çalışıldığını açıkladı. Başbakan Davutoğlu da kriz masası kurulduğunu söyledi. Saatler süren kesintinin ardından İstanbul ve Ankara başta olmak üzere bazı illere elektrik verilmeye başlanıldı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'dan aldığı bilgiye göre; elektrik kesintilerinden etkilenen illerdeki toplam hedef kitlenin yüzde 85'inde bu kesintinin kaldırıldığını, saat 20.00 itibariyle yüzde 100 oranında enerji ihtiyacının karşılanmış olacağını bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüm Türkiye genelinde sebebi bilinmeyen elektrik kesintisi meydana geldi. Bursa, Sakarya, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Manisa, Kocaeli, Bartın, Zonguldak, Bolu, Çanakkale, Denizli, Aydın, Muğla, Eskişehir, Samsun, Trabzon, Erzurum, Iğdır, Tunceli, Bingöl, Muş, Siirt, Mardin, Şırnak elektrik kesintisi yaşanan iller arasında. Bir çok kentte hayat olumsuz etkilenirken İstanbul'da metro ve tramvay seferleri durduruldu.

    Hükümetten kesinti açıklaması!

    Elektrik verilmeye başlandı

    TEİAŞ'tan, Ankara ve İstanbul'a elektrik verilmeye başlandığı, Ankara'da metro ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin de elektrik verilen yerler arasında olduğu bildirildi.

    Erzurum, Edirne, Tekirdağ, Rize, Giresun, Trabzon'a elektrik verilmeye başlandı. 

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İstanbul'un yüzde 80'ine elektrik verildiğini, metro ve tramvay gibi toplu ulaşım araçlarına da enerji sağlandığını açıkladı. 

    Trakya Elektrik Dağıtım AŞ'den (TREDAŞ) yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) kaynaklı arıza nedeniyle ülke genelinde olduğu gibi Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illerine de bir süre enerji verilemediği belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elektrik kesintisinin TEİAŞ'ın enerji nakil hatlarında meydana gelen arızadan kaynaklandığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "TEİAŞ ekipleri tarafından arızanın giderilmesiyle kontrollü olarak enerjilendirilme sağlandı. Kademeli olarak enerji verilme işlemi Trakya genelinde sona erdi. Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli'nin tamamına enerji verildi."

    İstanbul'a elektrik ne zaman verilecek?

    TEİAŞ inceleme başlattı

    Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) yetkilileri sorunun enerji açığı ve güç kesintisinden değil, iletim sistemindeki arızadan kaynaklandığını, arızan giderilmesine çalışıldığını söyledi. TEİAŞ yetkilileri, elektrik nakil hatlarında saat 10.36'da yaşanan sorun nedeniyle birçok bölgede elektrik kesintisi meydana geldiğini bildirdi. Teknik inceleme başlatıldığını belirten yetkililer, sisteme en kısa sürede elektrik verilmesi için çalışıldığını kaydetti.

    Başbakan Davutoğlu: "Terör dahil her türlü ihtimali araştırıyoruz"

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisi ile ilgili açıklama yaptı. Davutoğlu kriz masası kurulduğunu belirterek, "İletim hatlarından kaynaklı bir sorun olduğunu düşünüyoruz. Terör dahil her türlü ihtimali araştırıyoruz" dedi.

    Başbakan Davutoğlu: "Kriz masası oluşturuldu"

    Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan siber saldırı açıklaması

    Enerji Bakanı Taner Yıldız: "İletim hatlarından veya manevra dediğimiz bir hadiseden kaynaklanıyor olabilir. Sebeplerine net olarak değineceğiz. Kriz merkezimiz var. Orada yakinen takip ediliyor. Siber saldırı olup olmadığını şu an söyleyemem. Neyden kaynaklandığını inceleyip öğreneceğiz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Taner Yıldız'dan ilk açıklama...

    Ünlüler elektrik kesintisine ne dedi? 

    EMO yetkilisi Emre Metin: "Frekans çökmesi olabilir"

    Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) yetkilisi Emre Metin "Frekans denilen 50 Hz'in çok düşmesi nedeniyle santrallerin devreden çıktığını düşünüyoruz. Eğer frekanstan kaynaklı bir sorun ise santrallerin devreye girmesi uzun sürebilir" dedi. CNN TÜRK canlı yayınına telefonla bağlanan Metin, "Elektrik fiyatlarının anlık olarak belirlenmesi nedeniyle bazı santrallerin fiyat dolayısıyla bazı saatlerde elektrik vermemesinden kaynaklanabilir" açıklamasını yaptı. Metin, teknik bir sorun olabileceğini de belirterek "Sorunun dağıtım şebekesinden değil elektrik iletim şebekesinden kaynaklanmadığını söyleyebiliriz" dedi.   

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ümit Hocam yok yazmayın"

     

    İstanbul'da metro ve tramvay seferleri durdu

    Sabah saatlerinde metroyu kullanan vatandaşlara seferlere teknik arıza nedeniyle ara verildiği duyurusu yapıldı. Edinilen bilgiye göre, enerji kesintisi nedeniyle İstanbul'da metro ve tramvay seferleri durduruldu. 

    10.40 itibariyle yaşanan sorun sonrasında yolculara "Teknik nedenlerle seferlerimiz yapılamamaktadır. Lütfen istasyonu boşaltın" duyurusu yapıldı. Ardından yolcular tahliye edildi.

    Türkiye genelinde elektrik kesintisi

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin twitter hesabından da konuyla ilgili "Enerji kesintisi nedeniyle Metro hatlarımızda seferler yapılamamaktadır" açıklaması yapıldı.  


    Elektrik kesintisi İzmir'de yaşamı felç etti

    Türkiye genelini vuran elektrik kesintisi İzmir'de de yaşamı felç etti. Kentte özellikle ulaşım ve hasta hizmetlerinde önemli aksaklıklar yaşandı. Kent genelinde kesintinin bir anda yaşanmasıyla, metro ve İzban seferleri durdu. kesintinini tüm ülkede olduğununu ve uzun süre yaşanacağının öğrenilmesiyle de İzmir Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. İZBAN ve metro istasyonlarındaki vatandaşlar, güvenlik görevlilerince otobüslere yönlendirildi. ESHOT, kent geneline ek seferler koydu. İZBAN trenlerinden de üçünün yolda kaldığı, istasyonlara 10 dakika uzaklıkta duran trenlerdeki yolcuların da yine otobüslerle tahliyeleri sağlandı. Bu trenlerde özellikle yürüyen merdivenlerden çıkan vatandaşların zorluk yaşadıkları bazılarının da yine asansörlerde kaldıkları gözlendi.

    Hastanelerde ameliyatlar durdu

    Elektrik kesintisinin en çok etkili olduğu birimlerden birisi de hastaneler oldu. Kent genelindeki hemen tüm hastanelerde, ortalama birkaç dakika süren enerji sıkıntısının yaşandığı bunun sonrasında ise, jeneratörlerin devreye girmesiyle, hastanelere elektrik verildiği öğrenildi. Ancak jeneratörlerin arıza yapma ihtimaline karşı, hastanelerdeki ameliyatlar ertelendi, laboratuardaki tetkikler de yine yapılamadı. hastanelere de acil hastalar dışında hasta kabul edilmemeye başlandı. TTB Merkez Konseyi Üyesi Fatih Sürenkök, "Elektrik kesintisinin olduğu dakikada fazla uzun olmadı ama karanlıkta kaldık. Bizler de ameliyattaydık o sırada. Ancak elektrik gledikten sonra ameliyatı tamamladık. Tabi başka ameliyatlara giremedik. Çünkü heran o enerjinin de kesilmesi söz konusu olabilirdi" dedi.

    Trafiği de polisler yönlendirdi

    Bu arada sinyalizasyon sisteminin de çalışmaması üzerine, trafik polisleri, kent genelindeki önemli kavşaklara çıktı ve trafiği yönlendirdi. Ekiplerin, elektrikler gelene kadar bu sistemde trafiği yönlendireceği açıklandı. Bunun yanı sıra organize sanayi bölgesindeki fabrikalarda üretim durdu. Kendi enerjisini üreten organize sanayi bölgelerinde üretim devam ederken diğerlerinde ise birçok fabrika bir günlük tatil verip işçilerini evlerine gönderdi.

    Antalya'da trafik durdu

    Türkiye genelindeki elektrik kesintisi Antalya'da dayaşamı felç etti. Kent merkezindeki 'üst geçiş' inşaatı ve trafo bakımları nedeniyle kesildiği sanılan elektriğin, ülke genelindeki kesintiden kaynaklanması endişeye yol açtı. Elektrikle çalışan tramvaylar, duraklara yaklaşamadan yolda kaldı. Yolcular rayların üzerinde inerek gidecekleri yerlere yaya gitmek zorunda kaldı. Kent merkezindeki hastanelerin çoğunda jeneratör kullanıldığı için sorun yaşanmazken, en büyük mağduriyeti esnaf yaşadı. Elektriklerin ne zaman geleceğinden haberi olmayan esnaf işyerinin önüne çektiği sandalyelere oturarak elektriklerin gelmesini bekledi. Oteller ve büyük iş merkezlerinin jeneratörler sayesinde elektrik kullanabildiği kentte 186 Elektrik Arıza hattı kilitlendi.

    Gaziantep'te sanayiyi vurdu

    Sanayi kenti Gaziantep'te meydana gelen kesinti ile yüzlerce fabrika ve işletmede üretim durdu. Tramvay seferlerinin durduğu kentte elektrik olmadığı için sinyalizasyon sistemi devre dışı kalınca bazı hasarlı kazalar meydana geldi. Trafik polisleri, kavşaklarda görevlendirilerek olası kazalar önlendi ve trafik akışı kontrollü olarak sağlandı. Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Kilis'te de elektrik kesintileri nedeniyle aksaklıklar meydana geldi. Bu kentlerde de polisler kavşaklarda görev yaparak kazaları önlemeye çalışırken, işletmelerde üretim durdu.

    Bolu ve Düzce'de de elektrik kesintisi yaşamı olumsuz etkiledi. Hastane, alışveriş merkezleri ve bazı kurumlarda jeneratörler devreye girdi. Elektrik kesintisi nedeniyle bazı işyerlerinde çalışmalar durdu. Esnaf ve işyerlerinde bulunanlar çaresiz elektriklerin gelmesini bekledi. Elektrik kesintisi nedeniyle trafik ışıklarının bulunduğu kavşaklarda sıkıntılar yaşandı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soma'daki madenlerde üretim durdu

    Ülke genelindeki elektrik kesintisi, Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki madenlerde de üretimi olumsuz etkiledi.  İlçede üretimde olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı Atabacası ve Işıklar ile İmbat Madencilik'te ait kömür ocaklarında da üretim durdu.

    Yerin metrelerce altındaki işçilerin, güvenlik noktalara yönlendirilip bekletildiği belirtildi. Madencilerin havalandırma sisteminin sorunsuz çalıştığı, jeneratör enerjisinin yaklaşık üç saat daha yeteceği kaydedildi. Bununla birlikte elektrik kesintisinin uzun süreceğinin öğrenilmesinin ardından işçilerin madenlerden çıkarılması yönünde karar alındığı da belirtildi.

    Adana'da metro seferleri durdu

    Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle Adana'daki metro seferleri durdu.
    Saat 11.00 sıralarında çevre illerle aynı anda kesilen elektrik nedeniyle Adana kent merkezinde, trafik ışıkları çalışmadı. Sürücüler kavşaklarda geçmek için kendi inisiyatiflerini kullanırken zor anlar yaşadı. Metroya binmek için duraklara gelen vatandaşlar ise ek sefer yapan otobüsleri kullanarak gidecekleri yere ulaştı. Şakirpaşa Havalimanı ve hastaneler ise jenaratör kullanarak aksamayı önlemeye çalıştı.

    Sivas'ta ezan minarelerden okundu

    Türkiye genelindeki elektrik kesintisi Sivas'ta da yaşamı olumsuz etkiledi. Jeneratör bulunmayan fabrikalarda üretim durdu. Kent merkezinde özellikle çarşı içlerinde bulunan dükkanlar karanlığa gömüldü. Esnaf mum ve gazlı lambalar kullanarak dükkanları aydınlatarak satış yapmaya çalıştı.
    Kesinti nedeni ile ezan okunamayınca camilerde görevli müezzinlerin bir kısmı cami minaresine çıkarak, bir kısmı da cami önünde ezan okudu.

    Van' da elektrik kesilmedi çünkü...

    Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama

    Sağlık Bakanlığı tarafından elektirik kesintilerine ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Bugün ülkemizde meydana gelen elektrik kesintisi sonucunda sağlık hizmetleri sunumunda aksaklıklar yaşanmaması için gerekli her türlü tedbir alınmıştır. 81 ilimizde Bakanlığımıza bağlı sağlık kurumlarında elektrik kesintisi sebebi ile sağlık hizmeti sunumunda aksama yaşanmamıştır" denildi. Açıklamada, elektrik kesintisi sonucunda sağlık hizmetlerinde herhangi bir sorun yaşanmadığı belirtilerek, "81 ilimizde Bakanlığımıza bağlı sağlık kurumlarında elektrik kesintisi sebebi ile sağlık hizmeti sunumunda aksama yaşanmamıştır. Sağlık kurumlarımızda jeneratör ve kesintisiz güç kaynakları devreye sokularak hiçbir hastamızın tedavi sürecinin etkilenmesine izin verilmemiştir. Yoğun bakım, hemodiyaliz ve ameliyathane gibi özellikli birimlerde sorun yaşanmaması için gerekli tüm tedbirler alınmıştır. Hiçbir sağlık kuruluşumuzda hayati risk oluşturacak bir durum yaşanmamıştır" ifadeleri kullanıldı.  

    "EVLERİNDE SOLUNUM DESTEK CİHAZINA BAĞLI OLARAK TEDAVİ GÖREN HASTALARIMIZ HASTANELERE NAKLEDİLMİŞTİR"

    Ülke genelinde evlerinde solunum destek cihazına bağlı olarak tedavi gören hastalarımız 112 ambulansları ile en yakın hastanelere nakledilmiştir. Soğuk zincir uygulamasına tabi olan aşı ve serumlar için,  ülkemiz genelinde tüm üniversite, eğitim ve araştırma, devlet hastanesi ile aile sağlığı merkezlerinin depo ve buzdolaplarında jeneratör ve kesintisiz güç kaynağı bulunmaktadır. Ayrıca 81 ilimizde aşı ve anti serum dağıtımı yaptığımız soğuk hava depolu araçlarımız, aşı ve anti serumları 8 ile 72 saat (+) 2 - (+) 8 °C'de muhafaza edebilen aşı nakil kaplarımız mevcuttur" açıklamasına yer verildi. 

    Elektrik kesintisi capsleri

    Nabi Avcı saat verdi

    Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, elektrik kesintilerinden etkilenen illerdeki toplam hedef kitlenin yüzde 85'inde bu kesintinin kaldırıldığını, saat 20.00 itibariyle yüzde 100 oranında enerji ihtiyacının karşılanmış olacağını bildirdi.TBMM Genel Kurulu'nda, üç yeni üniversite kurulmasına ilişkin kanun teklifinin görüşmelerinde, elektrik kesintileri gündeme geldi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, elektrik kesintisi nedeniyle ülkede adeta bir afet yaşandığını, eğitim, sağlık ve ulaşım hizmetlerinin aksadığını, ancak hükümetten henüz tatmin edici bir açıklama gelmediğini söyledi. Bunun üzerine söz alan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, konuyla ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda kriz masası oluşturulduğunu, teknik çalışmaların devam ettiğini belirtti. Avcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan aldığı bilgiye göre, elektrik kesintilerinden etkilenen illerdeki toplam hedef kitlenin yüzde 85'inde bu kesintinin kaldırıldığını, saat 20.00 itibariyle yüzde 100 oranında enerji ihtiyacının karşılanmış olacağını bildirdi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise bu açıklamayı tatmin edici bulmadıklarını, kesintiye neden olan asıl sorunun açıklanmadığını ifade etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow