hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yurttaki "Lice" protestolarında gerginlik

    Yurttaki Lice protestolarında gerginlik
    expand

    Diyarbakır'da Lice'deki olayları bahane ederek yürümek isteyen, uyarılara rağmen dağılmayan gruba polis müdahale etti. Samsun, Malatya ve Eskişehir'deki protestolarda gerginlik yaşandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyarbakır
    Diyarbakır'da Lice'deki olayları bahane ederek yürümek isteyen, uyarılara rağmen dağılmayan gruba polis müdahale etti.

    BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt ve Sur Belediye Başkanı Seyit Narin'in de bulunduğu grup, BDP Bağlar İlçe Başkanlığı önünde toplandı. Polis, Dörtyol mevkisine doğru yürümek isteyen gruptaki yüzü maskeli bazı kişilerin yasa dışı materyal taşıdığını belirterek, yürüyüşe izin vermedi.

    İSTANBUL'DA BAYRAK YÜRÜYÜŞÜ

    ÖCALAN'DAN LİCE AÇIKLAMASI

    Polis, yüzü maskeli kişilerin gruptan ayrılmaması durumunda müdahalede bulunacakları uyarısında bulundu. Bunun üzerine BDP İl Başkanı Zümrüt ile güvenlik güçleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

    Grup, daha sonra güzergah değiştirerek Sento Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada gruptaki bazı göstericiler çöp konteynerlerle yolu trafiğe kapatarak, polise taş, havai fişek ve molotofkokteyli ile saldırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güvenlik güçleri uyarılara rağmen dağılmayan gruba, biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti.

    Öte yandan basın açıklamasına katılmak üzere yürüyüş güzergahına gelen HDP Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü ile Bağımsız Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana ve BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, olaylar nedeniyle oradan ayrıldı.

    Samsun'da tehlikeli gerginlik

    Samsun'da Lice'deki olayları protesto etmek isteyen grup önce sloganlar atarak yürüdü, ardından basın açıklaması yaptı. Bu sırada başka bir grup da buna tepki gösterdi. İki grup arasında gerginlik, polisin müdahalesiyle önlendi.

    Samsun'da Lice'deki olayları protesto eden yaklaşık HDP'li 40 kişilik grup 'AKP savaş halk barış istiyor' yazılı pankart açarak Öğretmenevi önünde toplandı. Buradan geniş güvenlik önlemi eşliğinde İstiklal Caddesi'nde yürüyüşe geçti. Bu sırada caddenin trafiğe açık bölümünde trafik kesildi. 'AKP halka hesap verecek. Yaşasın halkların kardeşliği' ve kürtçe sloganlar atan grup Ağabali Caddesi yakınına kadar yürüdü.

    Polis burada grubun yürümesine izin vermedi. Bu sırada çevrede toplanan yaklaşık 30 kişilik grup da, HDP'li gruba tepki gösterdi. HDP'li grup burada basın açıklaması yaparken, çevik kuvvet polisi grubun çevresinde etten duvar ördü. 50 metre mesafede Türk bayrağı açan grup 'Ne mutlu Türk'üm diyene. Türkiye Türk'tür Türk kalacak. Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganları attı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gerginlik nedeniyle HDP'li grubun yürümelerine izin verilmedi. İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz da olay yerine gelip ekiplerden bilgi aldı. Emniyet görevlileriyle görüşen grup daha sonra geldikleri güzergahtan dönüş yaptı. Grup dağılana kadar çevik kuvvet ekipleri de tedbir amaçlı yanlarından ayrılmadı. Lice'deki olayları protesto eden grubun dağılması üzerine karşıt görüşlü grup da basın açıklaması yarak bölgeden ayrıldı.

    Malatya'da gerilim

    Diyarbakır Lice'deki olaylarda PKK sempatizanı bir grup göstericinin 2. Hava Kuvveti Komutanlığı'ndaki Türk bayrağını indirmesini protesto etmek isteyen Malatya'da bir grup ülkücü grup, ellerindeki Türk bayraklarıyla ve sloganlarla BDP ve HDP'nin bulunduğu binaya yürümek istedi.

    Yüzlerce kişinin yer aldığı grup, Dabakhane mahallesinde bulunan BDP-HDP il binasına yürümek için Yeni Cami yanında toplandı. Bu sırada bölgede güvenlik önlemi alan çevik kuvvet polisi, caddede barikat kurarak, grubun partiye yürümesine izin vermedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ülkücü grup bir süre, "Vatan sana canım feda", "Şehitler ölmez vatan bölünmez" şeklinde sloganlar atıp tekbir getirirken, ortam bir anda gerildi. Ortamın gerilmesi üzerine biber gazıyla olaya müdahale eden polis ekipleri, yaptıkları anonslarla grubun dağılması yönünde talimatlar verdi. Tansiyonun düşmesiyle grup dağıtılırken ekipler HDP ve BDP'nin bulunduğu iş hanının önünde yoğun güvenlik önlemleri aldı. Parti binasında bulunan BDP'liler uzun süre binada mahsur kalırken alınan güvenlik önlemleri sürüyor.

    Eskişehir'de gerginlik

    Eskişehir'de Ülkü Ocakları tarafından düzenlenen 'Bayrağa saygı' yürüyüşü sonunda bir barın terasında oturup bira içen 2 Iraklı gençle gruptakiler arasında gerginlik yaşandı. Iraklıları Türk sanıp İstiklal Marşı'nda ayağa kalkmadıklarını öne süren gruptakilerin saldırısını polisler ve ülkü ocağı yöneticileri engelledi.

    Ardahan

    Diyarbakır 2'nci Hava Kuvvetleri Komutanlığında direkten bayrağın indirilmesine Kars ve Ardahan'da tepki gösteren Ülkücüler protesto yürüyüşü düzenledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ardahan Milli Egemenlik Parkı'nda toplanan kalabalık grup, dev Türk bayrağı açarak Atatürk Caddesi'nden PTT Kavşağı'na kadar yürüdü. 'Bayrak şereftir, tavizi olmaz, Bayrağa uzanan eller kırılsın', Ne mutlu Türk'üm diyene' sloganları eşliğinde yürüyen grup adına basın açıklamasını okuyan Ülkü Ocakları İl Başkanı Ercan Ürker; "Terör örgütü üyeleri tarafından Türk bayrağın indirilmesi büyük zafiyet ve ihanettir, bu durum asla kabul edilemez" dedi.

    Kars'ın Kazım Karabekir Paşa Caddesindeki ülkü ocakları il başkanlığı önünde toplanan yaklaşık bin kişi Faik Bey ve Ordu Caddesinden yürüyerek Cumhuriyet meydanında toplandı. Grup askerlik şubesi önünden geçerken, 'Ne mutlu Türküm diyene', 'Bayrağa uzanan eller kırılsın' diye slogan attı. Bu sırada kalabalık grup yoldan geçen ve zafer işareti yapan bir kişimin üzerine saldırdı. Polis şahsı bir işyerine sokarak linçten kurtardı. Ülkü Ocakları İl Başkanı Tolga Adıgüzel, burada basın açıklamasını okuyarak Türk Bayrağını indirenleri kınadı. Grup daha sonra sessizce dağıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow