hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zekeriya Öz hakkında yakalama kararı istemi

    Zekeriya Öz hakkında yakalama kararı istemi
    expand

    HSYK tarafından görevden uzaklaştırılan Bolu Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, Recep Tayyip Erdoğan'a "hakaret ve tehditte bulunduğu" iddiasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşmasına da katılmadı. Erdoğan'ın avukatı, Öz hakkında yakalama kararı çıkarılmasını istedi. Bu aşamada yakalama kararına gerek görmeyen mahkeme, Öz'ün ifadesinin ikametini taşıdığı İstanbul'da alınması için talimat yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca (HSYK) görevden uzaklaştırılan Bolu Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz hakkında "17 Aralık soruşturmasını gerekçe göstererek, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ve tehditte bulunduğu" iddiasıyla açılan kamu davasının ikinci duruşması yapıldı.

    Düzce 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya Öz katılmazken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Ali Özkaya ve Öz'ün avukatı İsmail Yanar hazır bulundu.

    Mahkeme heyeti, heyet değişikliği nedeniyle önceki duruşmanın zabıtlarının okunmasının ardından, usulüne uygun vekaletnameler uyarınca İstanbul Barosuna kayıtlı Yanar'ın sanık avukatı, Ankara Barosu avukatlarından Özkaya'nın da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vekili olarak duruşmalara katılmasına karar verdi.

    Özkaya, Bolu Ağır Ceza Mahkemesine sanığın savunmasının tespiti için gönderilen talimat yazısının iade edildiğini belirterek, "Şu anda duruşma salonunda bulunmamaktadır. Kendisi hakkında CMK 98 (Soruşturma evresinde çağrı üzerine gelmeyen veya çağrı yapılamayan şüpheli hakkında, cumhuriyet savcısının istemi üzerine sulh ceza hakimi tarafından yakalama emri düzenlenmesi. Ayrıca, tutuklama isteminin reddi kararına itiraz halinde, itiraz mercisi tarafından da yakalama emri düzenlenmesi) maddesi gereğince yakalama emri çıkartılmasını talep ederiz" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhuriyet Savcısı Turan Kılıç da Bolu Ağır Ceza Mahkemesinden gelen talimat cevabına ve okunan belgelere itirazı olmadığını dile getirerek, sanığın Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sisteminde (UYAP) kayıtlı Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) adresine talimat yazılmasına karar verilmesini talep etti.

    Sanık Öz'ün avukatı Yanar ise celse arasında sundukları dilekçeyi tekrarladıklarını kaydederek, "Müvekkilim şu anda İstanbul Üsküdar'dadır. Adresini bildirdik. Bu adresten talimatla ifadesinin alınmasını talep ederiz. Müvekkilimin savunması alındıktan sonra tevsii tahkikat (soruşturmanın genişletilmesi) taleplerimiz olup olmadığı hususunda ve esasa ilişkin savunmalarımızı yapacağız" ifadesini kullandı.

    Mahkeme heyeti, sanık Öz'ün ifadesinin alınması için İstanbul Anadolu Adliyesi Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine talimat yazılmasına, sanığın adresinin avukatı tarafından bildirilmiş olması dolayısıyla katılan vekilinin sanık hakkında yakalama emri çıkarılması talebinin bu aşamada reddine, davanın aşamalarına ilişkin HSYK'ya bilgi verilmesini kararlaştırarak duruşmayı 7 Nisan'a erteledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erdoğan'ın avukatı Özkaya: "Öz ikametini Bolu'dan İstanbul'a taşımış"

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Özkaya, adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, sosyal medya hesabından hakaret ve tehditte bulunduğunu öne sürdüğü Zekeriya Öz'le ilgili davanın duruşmasına girdiklerini söyledi. Sanık Öz'ün davaya katılmadığını kaydeden Özkaya, "İkametini Bolu'dan İstanbul'a taşımış. Bu sebeple mahkeme, İstanbul Anadolu Adliyesi Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine talimat yazdı. 7 Nisan'a duruşma günü verdi" dedi.

    İddianame

    Düzce Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, şüpheli Öz'ün, Twitter'daki hesabından çeşitli tarihlerde isim zikretmeden dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan paylaşımlarda bulunduğu, tehdit ve hakaret içerikli sözler sarf ettiği öne sürülerek, kamu davası açılması istenmişti. Şüphelinin, 16-22 Temmuz'da Twitter hesabındaki paylaşımlarının incelendiğine işaret edilen iddianamede, "Her ne kadar isim zikretmese de Twitter'da hedef belirlenen kişinin müşteki ve dönemin Başbakanı Erdoğan olduğu aşikardır. Tehdit suçunun unsurları irdelendiğinde kişinin hayatı, bütünlüğü ve mal varlığına karşı saldırı olacağına dair beyanın bulunması, kötülüğün mutlaka tehdit eden tarafından gerçekleştirilmesi şart olmayıp, üçüncü kişilerin de bunu yapabileceğini beyan etmesi, suçun oluşması için geçerlidir" ifadesine yer verilmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MEB'in yeni projesi: "Genç Bilaller"

    Durmuş Yılmaz: "En iyi bildiğim konuda konuşuyorum"

    Bebeğin anne karnındaki mucize görüntüleri

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow