hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bilişim Gönüllüleri sandığa sahip çıkıyor!

    Bilişim Gönüllüleri sandığa sahip çıkıyor
    expand

    ‘’Seçim günü açıklanacak sonuçlar ''acaba gerçek miydi?'' diye başkalarına sormak yerine ''Bilişim Gönüllüsü'' olup ''GERÇEK'' sonuçları kendin tespit etmeye var mısın? ‘’ diye soruyor bizlere, Bilişim Gönüllüleri.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir kartopunun bir çığa dönüşmesi misali 10 kişiyle yola çıkıp 2000 gönüllüyle ulaştılar. İstanbul’daki 39 ilçede, iki ay gibi kısa bir sürede örgütlenerek 2000 civarı gönüllü ile, sayılan oyların hızlı bir şekilde merkezi sisteme girilmesini sağladılar. 30 Mart akşamı gece yarısı itibarıyla sandık verilerinin %85 ‘i girilmiş ve kurulan teknolojik altyapıyla görünür hale getirilmişti. YSK’nin seçim sonuçlarını açıklamasıyla, resmi sonuçlar bağımsız gönüllüler tarafından girilen verilerle karşılaştırıp,fark  olan sandıklarda itiraz edilmesi sağladılar.

    Bilişim gönülleri Cumhurbaşkanlığı seçimleri içinde aynı özveriyle çalışacaklarını söylüyor. Peki Bilişim Gönüllüleri fikri nasıl doğdu, o gönüllülerden biri olan Harun Tiftiçi’ye sorduk.

    Harun bey öncelikle sizi tanıyabilir miyimiz?

    Merhaba, ben Harun Tiftikçi 1966 Ankara doğumluyum.  1984 yılında İTÜ Elektronik ve Haberleşme bölümünü kazandığımdan bu yana İstanbul’da yaşamaktayım. 30 yıldır Bilişim ve Telekomünikasyon sektörlerinde çeşitli görevlerde çalıştım. 23 Yıllık evliyim ve 22 yaşında bir oğlum var.

    Harun bey, nedir Bilişim Gönüllüleri ?

    Biz 2013 Mayıs sonunda başlayan Gezi Hareketiyle bir araya gelen, çoğu teknik profile sahip bir grup profesyoneliz. Bizim için bağımsız duruş çok önemli. Gönüllü ekibimizde farklı politik görüşleri olanlar var, ortak paydamız demokratik değerlere, kentimize sahip çıkmamız gerektiğine olan inancımız. Bunun için de sadece fikir üretmek değil, elimizi taşın altına koyup somut projeler yapmamız gerektiğini düşünüyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Önce sosyal medya üzerinden “ne yapabiliriz“ i tartıştık. Çoğumuz mühendis kökenli olduğu için, yaklaşan 30 Mart yerel seçimlerinde teknoloji konusundaki birikimimizi de kullanarak bir proje yapalım diye karar verdik ve ardından da konuyu bir proje yaklaşımı ile ele aldık. 3 büyük partiye de giderek yaklaşım ve düşüncelerimizi dile getirmemizin ardından CHP’den gelen olumlu yanıt üzerinde projemizi CHP ile uygulamaya karar verdik. İlerleyen adımları CHP İstanbul il teşkilatı ile yürütmeye başladık.

    Önce seçimin nasıl yapıldığını ve detaylarını araştırdık, öğrendik. Gördük ki bu süreci 3 fazda toplayabiliriz:

    1.Seçim gününe kadar yapılması gereken çalışmalar: Seçmen listelerinin kontrolü, gerekli düzeltmelerin yapılması, ev ziyaretleri ile seçmenin bilgilendirilmesi vs.

    2.  Seçim günü sabahı 08:00 ile başlayan ve sandıklar kapatılıncaya kadar devam eden oy verme süreci: Bu süreçte sandıklara sahip çıkmak, her bir sandık başına yetkin insanları pozisyonlamak gerekiyordu. Sandıkta görev alacak sandık kurulu asil üyesi ya da müşahitlerine yetki ve sorumluluklarını anlatarak, oylara nasıl sahip çıkacaklarını net bir şekilde aktarmak da çok önemli idi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3. Oy verme işleminin tamamlanması ile başlayan ve YSK’nin sonuçları açıklaması arasında geçen süreç: Sayılan oyların hızlı ve doğru bir şekilde kayıt altına alınması, sonrasında YSK’nin açıklayacağı sonuçlarla karşılaştırılıp hızlı bir şekilde aksiyon alınması.

    Yukarıdaki ikinci aşamaya sahip çıkmak için çalışan bir çok sivil inisiyatif (Sandık Başındayız, Oy ve Ötesi vs.) oluşmaya başlamıştı zaten, biz bu süreçte yer almak yerine oyların sayılmasıyla başlayan üçüncü aşamada çalışmak için proje üretmeye karar verdik uzun tartışmalardan sonra….

     Sonraki aşamada bu işi nasıl yapabileceğimizi konuşmaya başladık.. Nasıl bir teknik altyapı oluşturmalıydık, bilgiler (sandık sonuçları) en efektif ve basit nasıl toplanabilirdi,kaç kişilik bir gönüllü ekibine ihtiyacımız vardı,bu projenin kapsamı İstanbul mu olacaktı, tüm Türkiye’yi mi hedeflemeliydi,bu projeyi yaparken bağımsız duruşumuzu nasıl koruyacaktık,bu işi yapmamızda yasal bir problem var mıyı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ve tek tek bu soruların cevaplarını netleştirerek şöyle bir çalışma yapmaya karar verdik: Öncelikle 10 kişiden oluşan bir koordinasyon ve proje yönetim ekibi kurduk. Projemizin kapsamı İstanbul olacaktı. İstanbul’un 39 ilçe ve 1800 küsur okulunda görev alarak, sandıklar sayılır sayılmaz netleşen sonuçları mobil cihazlar için hazırlayacağımız bir uygulama üzerinden merkezi bir veri tabanında toplayacaktık.

    Bu yapıyı çalışır hale getirmek için 39 ilçenin her birine, ilçelerdeki okul ve sandık sayısına göre bir ya da daha fazla İlçe Bilişim Gönüllüsü bulmalıydık.  İlçe Bilişim Gönüllüleri, ilçedeki her bir okul için Okul Bilişim Gönüllüsü bulacaktı. 2 ay gibi kısa bir sürede gönüllü ekibimizi oluşturduk. Tüm gönüllülerimizin projeyi net anlaması ve hedeflediğimiz hızda sonuçlara ulaşabilmemiz için bir dizi eğitim düzenledik.

    Okul Bilişim Gönüllülerimizin sandıklar kapatılmaya başladıktan sonra Sandık Alanında kalabilmeleri ve çalışabilmeleri için, seçime giren bir siyasi parti ile birlikte çalışmamız gerekiyordu yasal mevzuat gereği. Biz de CHP ile işbirliği yapmak için kolları sıvadık.. İstanbul İl Merkezi yönetimi bize çok yakın davrandı ve işbirliği yapma isteğimizi geri çevirmedi. Toplantılarımız için bize yer tahsis ettiler, Okul Bilişim Gönüllülerimiz için kendi kontenjanlarından müşahit kimlikleri verdiler, ama hiçbir zaman gönüllü projemizi yönlendirmeye ya da projemize müdahale etmeye çalışmadılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anneanne evinde büyümek!

     Neden böyle bir şeye ihtiyaç duydunuz?

    İçinde bulunduğumuz dönemde bir toplumun en önemli savunulması gereken değerinin oylar olduğunu düşündük ve özgür ve bağımsız şefaf seçim ve sayım ortamının da bunun en önemli kısımını oluşturuduğuna karar verdik. Bildiğiniz gibi ülkemizde oyların verilmesi gizli tasnif ve sayım aşaması ise açık bir şekilde yapıldığından açık sayımda elde edilecek bilgilerin doğru bir şekilde sisteme girilerek yaşananbilecek sorunlarda ihtiyacı olacak kurumlara verilerek oylarımıza sahip çıkılmasına karar verdiğimiz için ihtiyaç duyduk.

    Hedefiniz nedir?

    Birinci önceliğimiz özgür ve bağımsız seçimlerde kullanılacak olan oyların doğru bir şekilde tasnif ve sayımı. İkinci olarak İstanbul’da oluşturulan bu alt yapının istek gelmesi doğrultusunda başka illerde de oluşturulması için o illerdeki gönüllü dostlarımıza modelimizi vermek ve destek sağlamak ve son olarak da gönüllü dostlarımızın desteği ile vatanımızda ihtiyaç duyulan ve duyulacak konular için gönüllü bir destek ekibi oluşturmak. Yaptığımız iş tamamen gönüllük prensibine göre işlediğinden amacımız istek ve talepleri bu arkadaşlarımızla paylaşarak destek verilip verilmeyeceğine karar verdikten sonra konuyu projelendirerek ilerleyecek bir gönüllü sivil oluşumu yaratabilmek.

    Herkes gözetmen olabilir mi?

    Bizler gözetmen yerine Bilişim Gönüllüsü adını kullanıyoruz ve evet herkes gönüllü olabilir. Bize ismini, soyadını, cep telefonunu, e-posta adresini ve TC kimlik numarasını yollayan dostlarımız bizimle beraber bu projede yer alabilirler.

    Şu ana kadar kaç kişiye ulaşabildiniz?

    30 Mart seçimlerinde 2000 kişiye ulaştık, yaptığımız işi daha etkin hale getirebilmek için yeni gönüllülere her zaman ihtiyacımız oluyor dolayısıyla Bilişim Gönüllülerine katılmak isteyen herkese kapımız açık.

    İnsanlar size nasıl ulaşabilirler?

    Facebook: https://www.facebook.com/bilisimgonulluler

    Twitter: https://twitter.com/BlsmGonulluleri

    e-posta: bilisimgonulluleri.org@gmail.com

    Sizce bu tür sosyal projelerle seçimler daha şeffaf mı geçiyor?

    Sorumluluk sahibi kişilerin oylarına sahip çıkmaları gerekliliğine inanıyoruz. Ne kadar çok kişi oyuna sahip çıkarsa seçimlerde oluşması muhtemel bir aksiliğin veya sorunun önüne geçmenin o kadar kolay olabileceğini düşünüyoruz ve sorunuzun cevabı evet, bizler oylarımızın peşine düşüp hakkımızı aradığımızı net bir şekilde gösterebilirsek seçimlerinde seçimlerde şeffaf olacaktır.

    Şimdiki hedefimiz Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çalışmak. 30 Mart yerel ve 1 Haziran Yalova seçimlerinde edindiğimiz deneyimle, mevcut yapıyı daha da iyileştirerek ve güçlendirerek 10 Ağustos’a hazırlanıyoruz. Demokratik sistemin sürdürülebilirliğini sağlayan en temel ögelerden olan seçimlere sahip çıkmak için gönüllü örgütlenmesini daha da yaygınlaştırıp kontrolü artırmak için çalışıyoruz

    Bilişim Gönüllüsü olarak seçimlerin şeffaf ve  adil geçmesine katkı sağlamak isteyenleri, “elimizi taşın altına koymaya hazırız” diyenleri gönüllü projemize katılmaya davet etmek istiyoruz. Yapmaları gereken tek şey bilisimgonulluleri.org@gmail.com adresine isim, cep telefonu ve hangi ilçede görev almak istediklerini göndermek.

     

     Erdoğan'ın vizyon toplantısına katılan ünlüler

    Peri masalı gerçeğe dönüşürse...

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow