hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dalyan'daki tarihi kaya mezarları tel örgüyle korunacak

    Dalyandaki tarihi kaya mezarları tel örgüyle korunacak
    expand

    Muğla'nın Köyceğiz İlçesi'ndeki 2 bin 400 yıllık geçmişe sahip koruma altındaki kaya mezarlarına, yasak olmasına rağmen hatıra fotoğrafı çektirmek için çıkanların verdiği zararın önüne geçilmesi amacıyla Ortaca Belediyesi tarafından tel örgü çekilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Köyceğiz sınırları içinde olan ancak Ortaca İlçesi, Dalyan Mahallesi'nden rahatça görülebilen tarihi kaya mezarların daha iyi korunabilmesi için Kaunos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık'ın yoğun çabaları 2010 yılında kabul gördü. 13 Temmuz 2010 tarihinde bölgeyi gezip inceleme yapan dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kaya mezarlarının daha rahat ve çevreye zarar vermeden izlenebilmesi için seyir terası yapılması isteğine onay verdiğini açıkladı. Seyir terası çalışmaları geçtiğimiz günlerde tamamlanarak Fethiye Müze Müdürlüğü'ne teslimi yapıldı. Terasın, yakında resmi törenle açılışının yapılıp, hizmete sunulacağı bildirildi.

    Gökçeada'da organik tarım 

    Akıl işi değil

    Bütün bu olumlu gelişmelere rağmen yasak dinlemeyenlerin kaya mezarlarının içine kadar girerek hatıra fotoğrafları çektirmeleri tarihi eserlere zarar veriyor. Harabeler ile kaya mezarlarına geçiş alanlarında kurumlarca gerekli önlemlerin alınmasına rağmen, bazı kişilerin canlarını hiçe sayarak yaklaşık 70- 80 derece diklikteki patikadan yürüyerek mezarlara ulaştıklarını belirten Kaunos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık, "Buradan sorumlu kurumların bu duruma yapacakları bir müdahale ne yazık ki yok. Bekçisini koydu ve mezarlara girişin yasak olduğunu ilan etti. Ama buna kimse aldırış etmeden tahribata devam ediliyor. İrili ufaklı taşlar ile çakılların bulunduğu alanlardan tarihi mezarlara tırmanmak akıl ve mantık işi değil" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya'nın en garip 11 bitkisi 

    Korumak yerine, neden tahrip etmeyi seçiyorlar?

    Tarihi kaya mezarlarına çıkmak isteyenlerin hemen alt kısımda bulunan ve halen gömü yapılan Çandır Mezarlığı'nı kullandığına dikkati çeken Prof. Dr, Işık şöyle devam etti: "CHP'li Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik'le görüşüp, mezarlık duvarının üzerine tel örgü çekilerek buradan geçişin engellenmesini rica ettim. Kısa sürede yapacaklarının sözünü verdi. İnsanlar yasak olduğunu bile bile hayatlarını hiçe sayarak buraya tırmanıyor. Her an birisi düşüp ölebilir. Tarihimizi korumak yerine neden tahrip etmeyi seçiyorlar anlamış değilim." Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik de, duvar üzerine telörgü yapılması için hazırlıkların tamamlandığını belirtip, "Bir, iki gün içerisinde tel örgülerin takılması tamamlanır" diye konuştu.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow