hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Expo Kulesi Türkiye'nin Eyfel'i olacak!

    Expo Kulesi Türkiyenin Eyfeli olacak
    expand

    EXPO 2016 Antalya Ajansı tarafından düzenlenen ve EXPO Kulesi Mimari Proje Yarışması'nda dereceye giren yarışmacılara ödülleri verildi. Birinciliği elde eden proje, Üçkapılar ve palmiye ağacından esinleniyor. Expo 2016 Antalya Genel Sekreteri Selami Gülay, Eyfel Kulesi'nin de 1889 yılında Expo için yapıldığını ve dünyanın sembol yapılardan biri haline geldiğini, Antalya'da yapılacak olan kulenin de Türkiye'nin Eyfel'i olacağını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Expo 2016 Antalya Expo Kulesi Mimari Proje Yarışması'nda dereceye giren mimarlar, Rixos Downtown Hotel'de düzenlenen törenle ödüllerine kavuştu.

    Törene TBMM Tarım Komisyonu Başkanı Ak Parti İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve çok sayıda protokol üyesi katıldı.

    Mimari Proje Yarışması'na 127 proje şartnamesi alınmış, 52'si yarışma raportörlüğüne teslim edildi.

    Yarışmanın seçici kurulu TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nur Çağlar başkanlığında mimar Osman Aydın, İnşaat Yüksek Mühendisi Nejat Bayülke, mimar Halime Özsüt Şenol ve mimar Işıl Farukoğlu'ndan oluştu.

    Seçici kurulun 20-22 Haziran günleri arasında Antalya'da gerçekleşen değerlendirme toplantıları sonucunda ilk üç ve 5 mansiyon ödülü alan proje belirlendi.

    Üçkapılar ve palmiyeden esinlendi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Expo 2016 Antalya Expo Kulesi Mimari Proje Yarışması'nın birincisi mimarlar Serdar Kızıltaş ve Melike Atay'ın projesi oldu.

    Expo Kulesi Türkiyenin Eyfeli olacak

    Bu projede, 100 metre yüksekliğinde Üçkapılar ve palmiye ağacının simgelendirildiği ve üzerinden Antalya'nın 360 derece seyredebileceği 'Antalya Expo Tower' isimli kule yer aldı.

    Birincilerin 50 bin liralık ödülü ve plaketlerini Vali Sebahattin Öztürk verdi.

    Yarışmada 40 bin liralık ikincilik ödülünü mimarlar Burçin Akcan Ünal, M. Aydın Avunduk, Arman Yaşa, Özgür Dağlar, Mehmet Yiğit Öztürk ve Ömer Karakurt'un projesi kazandı.

    İkincilik ödüllerini Büyükşehir Belediye Başkanı Türel takdim etti. 30 bin lira değerinde üçüncülük ödülü de mimarlar Melis Varkal Deligöz ve Mustafa Gökhan Çelikağ'ın kule projesine verildi.

    Üçüncünün ödülünü, TBMM Tarım Komisyonu Başkanı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit sundu.

    "Kalıcı eserler olmalı"

    Vali Öztürk, Expo serüveninin dünyada 165 yıl önce başladığını ve çok kalıcı eserler kazandırdığını hatırlatarak, "Biz de bittiğinde bu alan harabeye dönmesin, kalıcı eser olsun diye, bu alanda kulede olmasını istedik. 6 aylık Expo'yu çok başarılı bir şekilde yapmalıyız ama Antalyalılara kalıcı eserler de bırakmalıyız" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Expo'da kule tasarımının çok zor ve önemli olduğunu belirten Başkan Türel de konuşmasında şunları söyledi: "Herkesin bildiği Eyfel, Paris'te bir Expo kulesi olarak tasarlanmış. Halkın, STÖ'lerin, kamu kurum ve kuruluşları ne varsa toplumun yüzde 80'i karşı çıkmış. O gün Fransa'da kimsenin istemediği Eyfel, bugün Fransa'nın simgesi olmuş ve bunun en güzel örneğidir. Geçmişte yargılandığın o projeler gelecekte simge olabilir. Katılan projelerin birer numunesini aldım, ben de belki kopya çekebilirim."

    Expo Kulesi Türkiyenin Eyfeli olacak

    Selami Gülay: "Expo alanının girişine koyacağız"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu tür organizasyonların ülkelerin kendilerini anlatacakları bir fırsat olduğunu belirten Expo 2016 Antalya Genel Sekreteri Selami Gülay, "Bunlar aynı zamanda zenginliğini dünyaya anlatacak etkinlikler" dedi.

    Birinci gelen kulenin Türkiye'nin sembol yapılarından biri olacağını keydeden Gülay, "kuleyi Expo alanının girişine yerleştireceğiz" diye konuştu.

    Gülay, Eyfel Kulesi'nin de 1889 yılında Expo için yapıldığını ve dünyanın sembol yapılardan biri haline geldiğini, Antalya'da yapılacak olan kulenin de Türkiye'nin Eyfel'i olacağını söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow