hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Batur'dan Modernizmin Serüveni, Harvey'den Neoliberalizmin Kısa Tarihi

    Baturdan Modernizmin Serüveni, Harveyden Neoliberalizmin Kısa Tarihi
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Enis Batur'un 150 yıllık bir dönemde üretilmiş temel metinleri bir araya getirdiği Modernizmin Serüveni, Sel Yayıncılık'tan çıktı. Ayrıca David Harvey'in neoliberalizmin yeryüzüne nasıl yayıldığını ve insanlığın büyük çoğunluğunun hayatlarını mahvettiğini gösterdiği Neoliberalizmin Kısa Tarihi de yayınevinden çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enis Batur, "Modernizmin Serüveni"nde 150 yıllık zaman diliminde üretilmiş, birbirinden etkilenmiş temel metinleri biraraya getiriyor.

    Kitapta, Rimbaud'nun "mutlaka modern olunmalı" sloganıyla, Meschonnic'in "modernizm iyileşilmesi gereken bir hastalıktır" saptaması arasına giren 150 yıl içinde yeryüzü kültürünün, Batıdan Doğuya, Kuzeyden Güneye egemenliği altında yaşadığı modernist bakış anlatılıyor.

    Gölgelere bir ağıt: Dünyanın Bütün Sabahları

    Enis Batur'un temel bir başvuru seçkisi, bir eğitim aracı olarak tasarladığı Modernizmin Serüveni'nde, konunun farklı teorik cephelerine ışık tutan ana metinler bir araya getiriliyor. Bir kaynak kitap niteliğindeki Modernizmin Serüveni'nde yer alanlar yalnızca sanat ve edebiyatın temel metinleriyle sınırlı değil, ayrıca felsefeden mimariye, geniş bir yelpazede bir çağın değerlerini, taşkınlıklarını, ütopyalarını gösteren metinler yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elias Canetti'nin Saatin Gizli Yüreği okurla buluştu

    Neoliberalizmin Kısa Tarihi

    Burjuva iktisatçıların ve politikacıların iddialarına karşın, ne ülkeleri refaha kavuşturma, ne de ekonomik krizleri ortadan kaldırma iddiasını gerçekleştirebilen neoliberalizm, hâkim sınıfların iktidarını pekiştirmeye ve emekçileri daha beter bir sefalete sürükleme pahasına zenginleri daha da zengin etmeye yarayan bir programdan ibaret. Gelişmiş ülkelerin yeni bir emperyalizm tarzı olarak diğer ülkelere neoliberalizmi ihraç etmesinin faturasını ise tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de emekçi sınıflar ve yoksullar ödüyor.

    David Harvey'in "On Yedi Çelişki ve Kapitalizmin Sonu" Türkçe'de

    David Harvey'in Neoliberalizmin Kısa Tarihi'nde net ve özlü anlatımıyla kökenlerine indiği, yeryüzüne yayılışını irdelediği ve insanlığın büyük çoğunluğunun hayatını nasıl mahvettiğini gösterdiği neoliberalizme karşı elbette çaresiz değiliz. Harvey'in de işaret ettiği gibi neoliberalizmin saldırısı altındaki tüm sınıfsal kesimler, alternatif toplanma kanalları yaratmaya, birbiriyle etkileşime geçmeye ve yeni mücadele alanları açmaya, bu sömürücü düzene her geçen gün daha da güçlü cevaplar vermeye devam ediyor ve edecek.

    Steinbeck'in gözünden İkinci Dünya Savaşı

    David Harvey, Neoliberalizmin Kısa Tarihi'nde düşünce biçimlerine ve ekonomi politik pratiklere nüfuz eden hegemonik bir söylem haline gelen neoliberalizmin, nasıl bu kadar asli bir statüye kavuştuğunu ve neyi temsil ettiğini inceliyor. Neoliberalizmin İkinci Dünya Savaşı'nın kötü sonuçlarının ardından yükselişe geçen sosyal demokrat çabaların etkisiyle sermayelerini tehdit altında gören sektörlerin sınıfsal egemenliklerini yeniden kurma proje olduğunu anlatıyor. Neoliberalizmin "başarısının" zenginliği alt sınıflardan üst sınıflara, yoksul ülkelerden zengin ülkelere yöneltmek olduğunu ironik bir dille işaret eden Harvey, bu süreçte eşitlikçi paylaşımları teşvik eden anlatı ve kurumların da tasfiye edildiğini belirtiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Harper Lee'den 55 yıl sonra yeni roman!

    Harvey refahı artırmanın ideal yolu olarak neoliberalizmin girişimci özgürlüğünün maksimizasyonunu önerdiğini, bunun da devletin oluşturup, koruyacağı özel mülkiyet hakları, bireysel özgürlük, serbest piyasa ve ticaretle karakterize olan bir kurumsal çerçeve ile mümkün olduğunun savunulduğunu anlatıyor. Ancak birçok neden ötürü bu şekilde işlemediğini de detaylı örnekleriyle tarihselliği içinde anlatıyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow