hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Galata Rıhtımı'nın serüveni Toplumsal Tarih'in Mayıs sayısında

    Galata Rıhtımının serüveni Toplumsal Tarihin Mayıs sayısında
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Toplumsal Tarih dergisi Mayıs sayısında Galataport ile gündemde olan Galata Rıhtımı'nın yapıldığından bugüne serüveni, rıhtımı inşa eden Boğaziçi aşığı bir Fransız Osmanlı paşası olan Mişel Paşa'nın yaşam öyküsüyle birlikte anlatılıyor. Derginin kapağında ise, Zafer Toprak'ın "Erken Cumhuriyet, Nüfus Sorunu ve Çocuk Ölümleri" başlıklı yazısı yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplumsal Tarih dergisi, Mayıs 2017 tarihli 281'inci sayısında Zafer Toprak'ın "Erken Cumhuriyet, Nüfus Sorunu ve Çocuk Ölümleri" başlıklı yazısını kapağa taşıyor.

    Toplumsal Tarih'in Nisan sayısında Osmanlı'da anayasal düşünce var

    Toplumsal Tarih dergisinin 281'inci sayısında Zafer Toprak, Türkiye'de Cumhuriyet'in ilk yıllarında nüfus meselesi ve çocuk ölümleri üzerinde duruyor; çok yüksek oranları bulan çocuk ölümlerinin önüne geçilmesi için girişilen arayışı aktarıyor.

    Toplumsal Tarih'ten özel sayı: Darpsız, Darbesiz Demokrasi

    Geçmişten bugüne üniversiteden tasfiyeler Toplumsal Tarih'te

    Mehmet Ö. Alkan, 27 Mayıs darbesinin ardından Milli Birlik Komitesi'nin denetiminde hazırlanan propaganda filmlerini tanıtıyor. Sacit Kutlu, Boğaziçi âşığı bir Fransız Osmanlı paşası olan Mişel Paşa'nın yaşamöyküsünü ve inşa ettiği Galata Rıhtımı'nın o günlerden bugünlere serüvenini aktarıyor. Murat Koraltürk, bir deniz şehri olan İstanbul'un şehiriçi ulaşımında tramvay ve otobüslerin vapurlarla rekabetinin altını çiziyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplumsal Tarih Şubat sayısında Pertev Naili Boratav'ın zengin arşivini inceliyor

    Özgür Balkılıç, 1969 Ağustos'unda Türk Demir Döküm fabrikasının işçiler tarafından altı gün boyunca işgal edilmesine nasıl bir süreçten gelindiğini anlatıyor. Mehmet Perinçek, Nâzım Hikmet'in 1958 yılında yaptığı Orta Asya seyahatine ilişkin izlenimlerini bizzat şairin kaleme aldığı makaleler eşliğinde okurla buluşturuyor.

    Toplumsal Tarih'te 'antik nümismatik' ele alındı

    Arda Odabaşı, Osmanlı/Türk sinemasında ilk kurmaca filmler ve bu filmlerle ilgili olarak dönemin basınında yer alan eleştirileri aktarıyor. Bülent Bilmez, Tanıl Bora'nın İletişim Yayınları tarafından yayımlanan Cerayanlar adlı kitabını mercek altına alıyor.

    Çocukların ve Çocukluğun tarihi Toplumsal Tarih'in Ekim sayısında

    Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan "Gözden Kaçanlar" dizisi, Kaan Sağ'ın Bukoleon Sahil Sarayı ile ilgili yazısıyla devam ediyor. Edhem Eldem, L'Illustration'un 9 Eylül 1922 tarihli sayısından, "Kurtuluş Savaşının Son Safhası" başlıklı makaleyi aktarıyor. Emel Seyhan "Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay" ile dergiye katkıda bulunmaya devam ediyor. Güncel sayfalarımızda Berat Seçkin Demirok, Doç.Dr. Haluk Çetinkaya'nın, kazı başkanlığını yaptığı, Türkiye'nin Avrupa'daki ilk arkeolojik kazısı Ulpiana Antik Kenti kazısıyla ilgili sunumunu özetliyor. BÜ Tarih Bölümü öğrencilerinden Deniz Uyar ve Orhun Yalçın, öğretim görevlisi Noémi-Levy-Aksu'nun üniversiteden uzaklaştırılması üzerine "Tarihin Nöbeti" adı altında başlatılan etkinlikleri duyuruyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow