hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin 1950'li yılları

    Türkiyenin 1950li yılları
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Dünyaya açılma devri, ABD hegemonyasının etkisine girilen yıllar, küresel kapitalizme eklemlenme, tek parti sultasının ardından Demokrat Parti devri, Adnan Menderes, Celal Bayar, İsmet İnönü, Osman Bölükbaşı, Fevzi Lütfü Karaosmanoğlu, Hikmet Kıvılcımlı ve diğerleri... Soğuk Savaş, anti-komünizm, DP'yle birlikte bir yeni otoriterlik tecrübesi, özgürleşme arayışları... Siyasal mücadeleler, dış politika, 6/7 Eylül pogromu, emek hareketi, kentleşme, kitle iletişimi, kadın hareketi, "Doğu Sorunu"... Mete Kaan Kaynar'ın hazırladığı Türkiye'nin 1950'li Yılları İletişim Yayınları'ndan çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İletişim Yayınları Türkiye'nin dünyaya açıldığı, küresel kapitalizme eklemlendiği ve ABD hegemonyasının etkisine girdiği 50'li yılları, hem Adnan Menderes gibi dönemin önde figürleri, hem Soğuk Savaş, anti-komünizm, DP ile birlikte yeni otoriterlik tecrübesi gibi yönlerden hem de siyasal mücadeleleri, dış politikası, 6/7 Eylül pogromu, toplumsal hareketleri ve günlük yaşamıyla anlatan bir araştırmayı okurla buluşturdu. Mete Kaan Kaynar'ın hazırladığı Türkiye'nin 1950'li Yılları kitabının yanı sıra, Henry Fielding'ir Tom Jones - Bir Yetimin Öyküsü romanı da Mîna Urgan'ın çevirisiyle İletişim Yayınları'ndan çıktı.

    Türkiye'nin 1950'li Yılları

    İletişim Yayınları'ndan çıkan ve Mete Kaan Kaynar'ın hazırladığı Türkiye'nin 1950'li Yılları, on yıllık bir panorama sunuyor. Günlük hayattan siyasete, sinemadan edebiyata, magazinden popüler kültüre bir çok alanı yansıtmayı amaçlayan amaçlayan eser, zengin görsel içeriğiyle de o yılların soluğunu bugüne taşıyor. Türkiye'nin 1950'li Yılları yer yer size kendinizi nostaljik hissettirecek, yer yer ise '50'li yıllar ile bugün arasındaki benzerliklere şaşırmanıza sebep olacak.

    Krikor Zohrab'ın mahlasla yazdığı Ermeni Meselesi çıkıyor

    Türkiye'nin her açıdan kabuk değiştirdiği bir dönem olan 1950'li yıllardaki zamanın ruhu üzerine kapsamlı bir kılavuz.

    Tanıtım metninden:

    - Dünyaya açılma devri, ABD hegemonyasının etkisine girilen yıllar, küresel kapitalizme eklemlenme...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Tek parti sultasının ardından Demokrat Parti devri... Adnan Menderes, Celal Bayar, İsmet İnönü, Osman Bölükbaşı, Fevzi Lütfü Karaosmanoğlu, Hikmet Kıvılcımlı ve diğerleri...

    - Soğuk Savaş, anti-komünizm, DP'yle birlikte bir yeni otoriterlik tecrübesi, özgürleşme arayışları...

    - Siyasal mücadeleler, dış politika, 6/7 Eylül pogromu, emek hareketi, kentleşme, kitle iletişimi, kadın hareketi, "Doğu Sorunu"...

    - Günlük hayat, popüler kültür, magazin, sinema, edebiyat…

    Hakan Bıçakçı'nın yeni kitabı Hikayede Büyük Boşluklar Var çıktı

    Mete Kaan Kaynar'ın hazırladığı derlemeye Cenk Ağcabay, Gökhan Ak, Yelda Şahin Akıllı, Mehmet Öznur Alkan, Zübeyir Barutçu, Foti Benlisoy, Tanıl Bora, Funda Şenol Cantek, Kadir Dede, Tanel Demirel, Yasemin Doğaner, Eren Erden Erdem, Nevra Ersarı, Süleyman İnan, Mete Kaan Kaynar, Nuray Ertürk Keskin, Bayram Koca, Selçuk Koca, Hakan Koçak, Feridun Cemil Özcan, Gencer Özcan, C. Oral Özdemir, Emrah Özen, Ezgi Sarıtaş, Ayşem Sezer Şanlı, Aslı Uçar, Kerem Ünüvar, Anıl Varel, Kerem Yavaşça ve Sinan Yıldırmaz yazılarıyla katkıda bulundu.

     Türkiyenin 1950li yılları

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tom Jones - Bir Yetimin Öyküsü

    Fielding'in 18. yüzyıl hayatını yansıtan ve İngilizce edebiyatın köşe taşlarından biri olan eseri Tom Jones, Mîna Urgan'ın titiz çevirisiyle İletişim Yayınları'ndan çıktı. İnsanın erdemleriyle zaaflarını birlikte ele alarak gerçekçi bir tasvir sunan Fielding'in bu romanı, ayrıca klasik edebiyatın en eğlenceli örneklerinden biri. Mîna Urgan ve Linda Bree'nin önsözleri, Nicholas Hudson'ın sonsözü, yazar ve dönem kronolojisi ile çeşitli illüstrasyonlar da kitabı zenginleştiriyor.

    Bir ülkede yaratılan nefretin etkileri ne kadar uzun süreli olabilir?

    Tanıtım metninden:

    Mîna Urgan çevirisi,
    Çevirenin ve Linda Bree'nin önsözleri,
    Nicholas Hudson'un sonsözü,
    Yazar ve dönem kronolojisiyle…

    Henry Fielding'in başyapıtı Tom Jones, 18. yüzyıl İngiliz hayatını, soyluları ve namussuzları, aşırılıkları ve erdemleriyle muazzam bir panorama halinde resmediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiyenin 1950li yılları

    Kapısına bırakıldığı iyi kalpli asilzadenin malikânesinde büyüyen yetim Tom Jones, komşunun ulaşılmaz ve güzel kızı Sophia Western'e vurulur; buna rağmen çapkınlıktan ve köyün kızlarını baştan çıkarmaktan da geri kalmaz. Söz dinlemeyen genç Tom nihayet kapı dışarı edilip gerçek kimliğinin ve alın yazısının peşine düştüğünde, İngiltere'nin kırlarından Londra'ya kadar uzanacak bir serüven de başlamış olur. Yazarı Fielding'in yaşam neşesini bulaştırdığı Tom Jones, neredeyse üç asır sonra bile İngiliz romanının en keyifle okunan, eğlenceli örneklerinden biri.

    İstanbul'da kavgacı bir mahalle: Madunköy

    İngiliz romanının temel taşlarından sayılan Tom Jones, insanı tüm erdemlerinin yanında zaaflarıyla da göstermiş ilk eserlerden.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tom Jones aslında kötü biri değildir; biraz kendine hâkim olabilse ne kadar ahlâklı ve faziletli olduğunu herkese gösterecektir. Asabiyeti ve kasabanın kızlarına düşkünlüğü yüzünden üvey babasının evinden kovulan Tom tüm parasını kaybeder ve kendini hovardaların, ahmakların, ikiyüzlülerin, müşfiklerin ve alçakların karşısına çıktığı bir yolculuğun ortasında bulur. Yayımlandığı 1749 yılında "gayrimeşru ilişkiler, zina ve türlü cinsel münasebetlerle dolu karmakarışık bir hikâye" olmakla eleştirilen bu kitabın kahramanı, bugün hâlâ yazıldığı günkü gibi okurlarını şaşırtmayı sürdürüyor.

    Araftaki Ermeniler: "Ne Hz. İsa'ya ne Hz. Muhhamed'e yaranabildiler"

    "İngiliz romanının babası olan yüce Henry Fielding'in eşsiz, halkına özgü mizah anlayışı ve karakterlerini derinlemesine ama kendiliğinden sergileyişine bugün onu takip edenlerden kimse erişemedi." Walter Scott

    "Aradan geçen iki yüzyıl Fielding'in gerçekçiliğinden bir şey götürmedi. Mizah anlayışı bizim için, bulunduğumuz asırdaki herhangi bir yazarınkinden daha tanıdıktır." Kıngsley Amis

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow