hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yiğit Okur: "Ben iki defa doğdum..."

    Yiğit Okur: Ben iki defa doğdum...
    expand

    1939'dan bu yana, soluk soluğa yaşanmış, deprem enkazından kurtarılmış bir hayatın özeti... Yiğit Okur, buralardan "sadece" geçip gitmemek için bu kez kendi öyküsünü anlatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anı yazmak; kendini ayıklamak, kendini temize çekmek, kendini ciltlemek, tortuya hayat vermektir.

    Bu kadar da değil: Eskiden, ince kabukları altında, sulu, etliyken yıllar içinde posalaşmış kocaman bir üzüm salkımını, belleğin değirmeninde eze eze elde ettiğimiz damlalardan yarım bardak şarap çıkartmak, dalgın, özlemsel, kendi tadını yudumlamak, kendi tadıyla sarhoş olmak gibi bir şey.

    Okurların severek okuduğu, pek çok ödüle değer görülmüş roman ve öykülerin yazarı Yiğit Okur'dan bu kez bir anılar kitabı...

    DOCUMENTARIST desteğinizi bekliyor!

    1939'daki büyük Erzincan Depremi'yle başlıyor Okur'un anıları. Göçük altından çıkarılması, sonra savcı babasının atandığı İstanbul'a uzun, zorlu bir yolculuk...

    Sonra Galatasaray Lisesi ve Cenevre'de üstün başarılarla dolu hukuk eğitimi. Yaşama sıkı sıkıya bağlı, yaşadığı her zorluktan türlü dersler çıkaran, Türkiye'nin yakın tarihine tanıklık etmiş üretken bir aydının okumaya doyamayacağınız anıları var Buralardan Geçerken'de.

    Yiğit Okur kimdir?

    Orta ve lise öğrenimini Galatasaray Lisesi'nde tamamladı.

    50'li yıllarda, Varlık, Yenilik, Mavi dergilerinde şiirleri yayımlandı; aynı dönemde, Ugo Betti, Jean Cocteau, Herman Wook, André Maurois'dan roman, oyun çevirileri yaptı; Yeni Sabah, Vatan gazetelerinde tiyatro eleştirileri yayımlandı.

    Cep Tiyatrosu'nun kurucularından olan Okur, bir süre sahneye çıktı.

    Hukuk öğrenimini sürdürmek için 1958'de Cenevre'ye giden Okur'un, birincilikle bitirdiği fakültede tamamladığı doktora tezi, Cenevre Üniversitesi Hukuk Ödülü'ne layık görüldü.

    1965'te yurda dönen Okur, aile geleneğini sürdürerek avukatlığa başladı. Bu süreçte çeşitli gazete ve dergilerde, söyleşi ve mesleki makalelerle yetindi.

    Yaklaşık kırk yıl süren sessizlikten sonra Yiğit Okur, Hulki Bey ve Arkadaşları adlı romanıyla yeniden yazın dünyasına döndü. O Zaman Kim Söyleyecek Şarkıları adlı öykü kitabıyla 2003 Haldun Taner Öykü Ödülü'nü ve Deniz Taşları romanıyla 2006 Yunus Nadi Roman Ödülü'nü aldı.

    Yiğit Okur'un Can Yayınları'ndaki diğer kitapları:

    Hulki Bey ve Arkadaşları, 1999
    Güvercinler, 2000
    Topal Viktor'un Anıları, 2001
    O Zaman Kim Söyleyecek Şarkıları, 2002
    Piyano, 2003
    Deniz Taşları, 2005
    Büyücü, 2007
    Tutuklanacaklar Listesi, 2007
    Piç Osman'ın Pabuçları, 2009
    Sıfırlamak, 2010
    Tır Kamyonları, 2011
    Yazamadığım Romanın Öyküsü, 2011

    BURALARDAN GEÇERKEN
    Yazar: Yiğit Okur
    Sayfa sayısı: 425 Sayfa
    Fiyatı: 31 TL

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow