hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ehliyette sağlık raporu karmaşası sürüyor

    Ehliyette sağlık raporu karmaşası sürüyor
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Sürücü belgelerinin yenilenmesi için gerekli sağlık raporları konusundaki karmaşa sürüyor. Sağlık Bakanlığı, "ileri bir sağlık sorunu olmayanların, hiçbir ücret ödemeden aile hekimliğinden rapor alabileceğini" açıkladı. Aile Hekimleri Federasyonu ise yeterli bir tarama için ilk muayenenin ardından Göz, KBB, Nöroloji, Dahiliye ve Psikiyatri polikliniklerinin kişiyi incelemesi gerektiği açıklamasını yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aile Hekimleri Federasyonu'ndan (AHEF), Sağlık Bakanlığı'nın, yenilenecek sürücü belgeleri için gerekli sağlık raporları ile ilgili açıklamasına tepki geldi. 

    AHEF Başkanı Dr. Gürsel Özer tarafından yapılan yazılı açıklamada, Bakanlık taragından yapılan açıklamanın malumun ilanı olduğu ve istemedikleri halde "ücretlendirme" boyutuyla öne çıktığı ifade edildi. 

    Sağlık Bakanlığı'ndan "sağlık raporu" açıklaması

    Açıklamada hekimlerin, günü kurtarma algısıyla değil; halk ve toplum sağlığını koruma amacıyla haraket ettiğine dikkat çekilerek, "Sürücülerin, kapsamlı bir şekilde, güncel tıp ilminin ve teknolojisinin sağladığı imkanlardan azami istifade edilerek sağlık kontrolünden geçme haklarının olduğuna inanıyoruz. Biz isterdik ki, Avrupa Birliği standartlarında sürücü belgelerimiz olurken, vatandaşlarımıza da o standartlarda sağlık hizmeti sunabilelim" denildi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ehliyet için sağlık raporu aile hekimliğini aşıyor

    Ehliyet alacaklara önce trafik adabı öğretilecek

    23 milyon ehliyet yenilenecek... 

    Açıklamada yılda 3 bin 500 kişinin, trafik kazaları sebebiyle hayatını kaybettiği ve bu kazaların yüzde 89'unun sürücü kaynaklı olduğu ve 23 milyon ehliyetin yenileneceği vurgulanarak şu görüşler dile getirildi:

    "Ancak bu 23 milyon kişiden kaçının, direksiyon başına geçecek kadar sağlıklı olduğu bilinmiyor. Örneğin, ülkemizde nüfusun yüzde 29.4’ü obezite sınırlarının üzerinde yaşamını sürdürüyor. Bu tabloya göre, en iyimser ihtimalle, sağlık kontrolüne gelen sürücülerden en az yüzde 25'inin uyku apnesi testi için hastanelere sevk edilmesi gerekiyor. 40 yaşın üzerinde sağlık problemlerinin baş gösterme olasılığı artıyor. Bu nedenle, bu yaş üzerindeki sürücülerin de yeterli bir sağlık taraması için mutlak surette 2. Basamak sağlık kurumlarına sevk edilmesi gerekiyor." 

    Ehliyette yeni dönem 1 Ocak'ta başlıyor

    "Vatandaşı memnun etmek için rapor veremeyiz"

    Açıklamada şunlar da ifade edildi: "Sadece vatandaşımızı memnun etmek üzere, rapor imzalayamayız. Göz göre göre, sağlıklı olduğundan emin olamadığımız bir sürücünün yola çıkmasına izin verirsek, olası bir kazada, ne o sürücünün ailesine, ne çarptığı kişinin yakınlarına ne de kendi vicdanımıza hesap veremeyiz."

    5 poliklinik taraması çok önemli

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Federasyonun önceki açıklamasında da sağlık raporu almada en doğru adresin tam teşekküllü hastaneler olduğunun altı çizilmişti. Uyku apnesi, epilepsi, işitme ve görme kaybı, hipertansiyon, kas hastalıkları ve ortopedik rahatsızlıkların, ileri tanı isteyen ve titizlikle incelenmesi gereken sağlık sorunları olduğu için, ilk muayenelerin ardından aile hekimlerinin sürücü adaylarını Göz, KBB, Nöroloji, Dahiliye ve Psikiyatri polikliniklerine sevk etmeleri gerektiği vurgulanmıştı. 

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow