hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Susuz kalmak böbrek taşını tetikliyor

    Susuz kalmak böbrek taşını tetikliyor
    expand
    KAYNAK DHA

    Özellikle sıcak yaz günlerinde su tüketimi daha fazla önem taşıyor. Manisa Sekizeylül Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Mehmet Sirek, sıcak havalarda meydana gelen sıvı kaybının böbrek taşını tetiklediğini belirterek, bunun önüne geçilmesi için günde en üç litre su içmesi uyarısında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üroloji Uzmanı Dr. Mehmet Sirek, özellikle erkekleri etkileyen ve yaşam kalitesini ciddi oranda düşüren böbrek taşı hastalığı şikayetlerinin yaz aylarında arttığına dikkat çekerek, bunun en büyük nedeninin ise sıcak havalarda vücudun ihtiyacı kadar su tüketmemekten kaynaklandığını söyledi. Uz. Dr. Sirek, yetersiz su tüketiminin böbrek taşı oluşumunu tetiklediği gibi, daha önce şikayet yaratmayan taşların ağrı, kanama, bulantı yapmasına ve böbrekte şişmeye de yol açtığına dikkat çekti.

    Dr. Sirek, "Böbrek vücudumuzun arıtma sistemidir. Böbrek, vücudun dengesini sağlayan su elektrolit dengesini düzenler. Böbrek taşı oluşumunun nasıl oluştuğu konusunda çelişkili teoriler var. En çok üzerinde durulan teori ise sıvı miktarının azalmasına bağlı mineral oluşumun artması ve oluşan bu minerallerin bir araya gelerek taşı oluşturması şeklinde tanımlanır. Bunun altında yatan en önemli faktör genetik faktörlerdir. Özellikle anne ve babada taş var ise ikinci kuşağın genetik olma ihtimali vardır. Bunların yanında susuz kalınan yaz aylarında meydana gelen su elektrolit dengesindeki bozukluklar bütün sistemi etkiliyor. Sıvı dengesindeki bozukluklar genellikle yaşlı hastalarda da tansiyona neden oluyor. Normal bir insanın yaz aylarında iki litre, kış aylarında ise üç litre su içmesi gerekir" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Susuz kalmak böbrek taşını tetikliyor

     "Oruç tutanlar dikkat etmeli"

     Ramazan ayının yaz sıcaklarına denk gelmesi böbrek taşı hastaları için risk oluşturduğunu belirten Dr. Sirek, "Oruç, inanca dayalı olduğu için kişinin kendisinin bileceği özel bir durum. Ama sağlık açısından baktığımızda bir tehdit oluşturuyor. Tabi insanlar dini inançları gereği bu görevi yerine getiriyorlar fakat bilinen bir gerçek var yaz aylarına denk gelen oruç organizmada dengesizliğe neden oluyor. Oruç tutanların, iftar sonrası ve sahurda bol su içilerek, vücudun gün içinde kaybettiği suyu mutlaka tamamlaması gerek" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow