hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İnternette şifre oluştururken bunlara dikkat edin

    İnternette şifre oluştururken bunlara dikkat edin
    expand

    Geçtiğimiz günlerde Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’ün Pinterest ve Twitter hesapları bir hacker tarafından çalındı. Neden hacklendi demiyorum? Çünkü hesaplar hacklenmez, çalınır. Twitter hesabının hacklenmesi demek aslında twitter.com’un hacklenmesi demek. Bunu da pek yaşamıyoruz haliyle.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eren Caner / Cnnturk.com

    Farklı sosyal ağlara farklı şifreler verdin ve sonra bulamadın ya da unuttun bilmem bir şeyler oldu.

    İşin içinden nasıl çıkacaksın? Daha doğrusu işi baştan nasıl temiz tutacaksın, gelin ona bir bakalım. 

    1- Öncelikle, forum dizi, forum eğlence, forum bilmem ne bir yığın irili ufaklı web sitesi ve forumuna sabit ve basit bir şifre koymalısın. Hesaba giremesen bile umrunda olmayacağı her türlü üyelik için bir tane basit bir şifren olmalı. Örn; “56789” gibi. Hatırlaması kolay, unutsan dert değil. 

    2- Twitter ve Facebook gibi sosyal ağlara cep telefon numaranı tanımlamalısın. Bunu yap ki, sıkıştığında cep telefonuna hemen bir kod alarak giriş yapabilesin. 

    3- Güçlü bir şifren olmalı. “asdasd” ya da “12345678” güçlü bir şifre değil mesela. Bunun yerine, en az bir büyük harf, bir noktalama işareti ve bir de rakam içeren bir şifren olmalı. Örneğin; “fLas.h801” Bunu adınla ya da soyadınla da ilişkilendirebilirsin, orası sana kalmış. Örn; Mustafa Öztürk gibi bir ad soyad için; “moZturk.497” gibi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mark Zuckerberg'in hesapları çalındı

    Sanal gerçeklik önümüzdeki 10 yılda bize neler vaad ediyor?

    4- Facebook’ta zaten arkadaş listende olan bir kişiden tekrar aynı ya da çok benzer bir isimle arkadaşlık isteği gelirse çok dikkatli ol. Örneğin, geçenlerde listemdeki bir tanıdığımın profiliyle aynı ad soyad ve fotoğraf taşıyan bir profilden arkadaşlık talebi aldım. Sonra o kişinin gerçek profilini incelediğimde, bu sahte profilden şikayetçi olduğunu anladım. Milletten, o kişinin adıyla banka kartı bilgisi vs istiyordu. Dikkatli olmak gerek. 

    5- Şifremi unuttum bölümlerinde verdiğin gizli soruyu ve cevabını hatırla. Örneğin orada “En sevdiğim futbol takımı nedir?” sorusuna hesabını çalmaya çalışan kişinin Galatasaray, Beşiktaş ya da Fenerbahçe gibi denemeler yapabileceğini unutma. Bulamazsa da bir sohbet anında konuyu oraya getirerek sen farkında olmadan soruyu sana sorup cevabını almasıyla amacına ulaşabilir. 

    6- Olabilecek her yerde Facebook Login’i kullanırsan ekstra şifre üretmek zorunda kalmazsın. Örneğin, Spotify’ı Facebook Login ile yeni bir şifre sahibi olmadan kullanmak varken neden kullanıcı adı, e-mail ve şifre belirleyerek giriş yapasın ki? İnsana yük, başka bir şey değil. Facebook kullanmıyorsundur, orası ayrı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Whatsapp kullananlar bu tuzağa dikkat!

    Facebook'ta 24 saat canlı yayın dönemi başladı

    7- Başkalarının bilgisayarından hesabına giriş yaparken şifreyi hatırla seçeneği ekrana gelirse mutlaka “Asla” ya da “Never”ı seçmelisin ki o bilgisayardan şifresiz bir şekilde hesabına erişim sağlanamasın. Ayrıca, tarayıcında kayıtlı parolalara erişmek için bilgisayarının şifresini bilmek yeterli olur. O yüzden iyi niyetle verilebilen bilgisayar şifreleri bu amaçlar için de kullanabilir. 

    8- Her yerde aynı şifreyi kullanma. Bir kaptırırsan hepsi gider mazallah! Çözüm mü? Aşağıdaki maddede. 

    9- Belki de en önemlisi; tüm bu bir yığın farklı şifre arasında boğulmamak için bir şifreleme uygulaması kullanabilirsin. Örneğin; Symantec Northon Identify Safe uygulamasına ücretsiz üye olabilirsin. Bu uygulamada, tüm şifreleri tek bir sefer tanımlıyorsun, sonra ana bir şifre belirliyorsun ve tüm şifrelerine erişebilmek için tek bir ana şifreyi bilmen yetiyor. Çok kullanışlı lakin sürekli bir profilden diğerine koşuyorsan yine ezberlemek gerekebilir. Uzun vadede şifre unutma derdine derman oluyor. Birçok farklı alternatifi de bulunabilir fakat bu Symantec olduğu için diğerlerine göre daha güvenilebilirdir diye düşünüyorum. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    10- Harici bir uygulama önerisi çok mu hantal geldi? O halde Evernote’un text şifreleme özelliğini kullanabilirsin. Evernote’ta notebook’ları şifreleyemiyorsun ama notlara yazdığın her bir metni şifreleyebiliyorsun. Bir not defteri açıp içinde şifreleri saklayabilirsin tabii o metinleri de bir şifre ile koruman kaydıyla. 

    Teknoloji gelişiyor, tersine mühendislikten şifre çalmaya kadar birçok teknik de değişiyor, gelişiyor. O yüzden tüm bu yukarıdaki maddeleri ek olarak her zaman dikkatli olmayı de elden bırakmamak gerekiyor. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow