hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    F1'de Honda nesnelerin internetini kullanmaya başladı

    F1de Honda nesnelerin internetini kullanmaya başladı
    expand
    KAYNAKAA

    Otomobil üreticilerinin Watson Nesnelerin İnterneti bağlantılı araçlar üretmesine yardımcı olan IBM, Watson Nesnelerin İnterneti teknolojisi ile Honda’nın Formula 1 pilotları için gerçek zamanlı yarış kararları almasını sağlıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Honda, IBM Watson "Internet of Things" teknolojisini kullanarak Formula 1 otomobillerinde 160’ın üzerinde sensörden verileri izleyip ve analiz ettiğini duyurdu.

    Pilotlar ve ekipler artık performansı sorunsuz hale getirmeye ve yakıt verimliliğini artırmaya yardımcı olmak için verileri ve analitiği gerçek zamanlı olarak uygulayabiliyor, bu da pilotların bu verilere dayanarak hız ayarlama ve pit duruşları gibi gerçek zamanlı yarış kararları almasını sağlıyor.

    100 yıldır dünyanın her yerinde hız tutkunlarına unutulmayacak deneyimler yaşatan motor sporlarında yarışlar pilotların saliselik reaksiyonlarına bağlı olarak sonuçlanıyor. Bir yarıştan sonra mühendisler, bir sonraki yarış için yarış stratejilerini ayarlamak amacıyla araçtan zamanlama ve yakıt akışı gibi verileri topluyor.

    Ancak günümüzde bu spor, pilotların her an bağlantıda olduğu, ciddi ölçüde veri odaklı bir hale geldi. Artık yarış ekipleri, yakıt tasarrufu sağlamanın yolları gibi yarışın kazanılmasına katkıda bulunabilecek tüm kritik unsurları gerçek zamanlı olarak yarış stratejilerini uyarlamak için çok hızlı akan araç ve pilot verilerini analiz edebiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Formula 1 yarışını yöneten Fédération Internationale de l'Automobile (FIA), 2014 yılında yayınladığı tüm Formula 1 araçlarının hibrit motor kullanmasını ve yarış sırasında yakıt tüketimini sınırlandırmasını zorunlu kılan yeni mevzuatıyla bu sporun enerjiyi daha verimli kullanan otomotiv teknolojileri geliştirmeye odaklanmasını da sağladı.

    Formula 1’e dönüşünün fark yaratması ve hem yarış otomobilleri hem gelecekte binek otomobiller için verimlilikte yeni başarılara imza atmak için Honda Ar-Ge, artık yakıt düzeylerini hızlı ve verimli bir biçimde denetlemek ve mekanik sorun olasılığını tahmin etmek için güç birimleri olarak bilinen, hibrit motorlardaki verileri analiz etmek üzere yeni bir sistem geliştirdi.

    Honda; sıcaklık, basınç ve güç düzeyleri de dahil olmak üzere otomobillerden elde edilen verileri gerçek zamanlı olarak analiz ederek doğrudan bulut ortamına aktarmak için IBM Nesnelerin İnterneti teknolojisine dayalı IBM IoT for Automotive çözümünü kullanıyor. 

    Honda R&D Co. Ltd. HRD Sakura, Güç Birimi Geliştirme Bölümü Baş Mühendisi ve Müdürü Satoru Nada konuya dair yaptığı açıklamada: "Honda Ar-Ge olarak pilotların ve takımlarının her an bağlantıda olmasını sağlamaya yardımcı olacak gelişmiş Nesnelerin İnterneti teknolojilerini uygulayarak F1 yarışlarına döndüğümüz bu aşamada IBM ile birlikte çalışmaktan çok mutluyuz. Yarışların kazanılmasında kritik bir unsur haline gelen gerçek zamanlı analitiğin ve verilerin gücüyle otomobillerimizin ve pilotlarımızın performansı dünyanın her yerinde F1 tutkunlarının heyecanına heyecan katıyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Honda'nın F1 yarış araçları aynı zamanda daha çok güç için yarış sırasında daha sonra kullanmak üzere enerji tasarrufu yapabiliyor ya da enerjiyi kurtarabiliyor.

    Örneğin, pilotun her fren kullanımında sürtünmeden kaynaklanan sıcaklık, Honda’nın müşterilerine sattığı hibrit araçlarda olduğu gibi, aküye gönderiliyor. Ya da sistem egzostan çıkan sıcaklığı yakalayarak, aküde daha fazla enerji olarak bunu saklıyor. Daha sonra sistem, pilotun ihtiyacı olduğunda daha çok güç sağlayabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yarış sırasında buluta veri akışı sağlanıyor ve bu veriler tablet ve mobil teknoloji donanımına sahip ekip üyeleriyle paylaşılıyor. Veriler Honda’nın Japonya’daki Ar-Ge tesisi HRD Sakura’daki araştırmacılar ve Birleşik Krallık’taki McLaren Honda F1 takımı tarafından gerçek zamanlı olarak analiz ediliyor.

    Yarış sırasında IBM Global Business Services tarafından uygulanan, IBM Streams kullanılarak bu analiz sonuçlarının iletilmesi, aracın performansını geliştirmeye yardımcı olacak, sıcaklık, basınç ve güç düzeyleri gibi temel ölçümlerde ayarlamaların yapılmasını sağlıyor. Ayrıca, Honda araştırma ekibi artık güç biriminin dayanıklılığı için enerjiyi kurtarma miktarını ölçmek üzere çok karmaşık performans modelleri de oluşturabiliyor.

    IBM Ticaret ve Eğitim, Watson Nesnelerin İnterneti Genel Müdürü Harriet Green bu işbirliği hakkında yaptığı açıklamada: "Nesnelerin İnterneti teknolojisindeki hızlı büyümeyle birlikte 2025 yılına kadar her araç trafikteki güncellemelerden aracın durumuna, operasyonlara kadar çok çeşitli ve büyük hacimlerde veri akışı sağlayarak bir şekilde bağlantıda olacak. F1 yarış otomobillerinden doğrudan alınan verilerle diğer kaynakları bir araya getirecek kapsamlı Nesnelerin İnterneti yetenekleri ve analitiği sağlayarak Honda’nın hız amaçlı üretilen araçlarını geliştirmesine ve daha çok çevre dostu bir marka haline gelmesine olanak tanımak adına Honda’yla yaptığımız işbirliğinden dolayı mutluyuz” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow