hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD, Çin ve Hindistan büyük Avrupa liglerini yakaladı!

    ABD, Çin ve Hindistan büyük Avrupa liglerini yakaladı
    expand
    KAYNAKAA

    ABD, Çin ve Hindistan’da tribün seyircisi sayısı, önde gelen futbol ülkeleriyle yarışır hale geldi. Bir ara futbola çok uzak olan bu ülkeler nasıl oldu da bu kadar seyirci toplamayı başardı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KPMG Spor Danışmanlığı Bölümü “Football Benchmark” ekibinin yaptığı araştırmaya göre, 2015 sezonunda, ABD Futbol Ligi (MLS), Hindistan Süper Ligi (ISL) ve Çin Süper Ligi (CSL) maçlarına giden seyircilerin ortalama sayısı 20 bini geçti.

    Kurulduğu yıldan bugüne seyirci sayısını her yıl ortalama %4 artırmayı başaran ISL maçlarını tribünde seyredenlerin ortalama sayısı 2015 yılında İspanyol La Liga’nın 2014-2015 sezonu seyirci ortalamasını geçti. 2015 yılında MLS ve CSL maçlarını tribünde seyredenlerin sayısındaki etkileyici artış ise (sırasıyla %12,8 ve %16,7) bu liglerin Serie A ve Ligue 1 seyirci sayılarını yakalamasını sağladı.

    Son üç yıl boyunca “Beş büyük lig” içerisinde ortalama tribün seyircisi sayısını MLS ve CSL ile kıyaslanabilir oranda artırabilen tek lig ise Fransa Ligue 1 oldu (2011-2012 sezonuna göre %17,9’luk artış). Aynı dönemde La Liga ve Serie A’daki ortalama tribün seyircisi sayısı 2011-2012 sezonundaki sayının %98,8’ine ve %95,4’üne kadar düştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD, Çin ve Hindistan büyük Avrupa liglerini yakaladı

    Analiz nasıl yapıldı?

    Bu analizde, KPMG Spor Danışmanlığı Bölümü “Football Benchmark” ekibi dünyanın en hızlı gelişen bazı futbol piyasalarındaki (ABD, Çin ve Hindistan) ortalama tribün seyircisi sayılarına odaklanarak bunları Avrupa’nın beş büyük ligi ile karşılaştırıyor.

    KPMG Spor Danışmanlığı Bölümü Başkanı Andrea Sartori’nin görüşleri şöyle:“Klasik Avrupa liglerinin aksine, ABD Futbol Ligi (MLS), Hindistan Süper Ligi (ISL) ve Çin Süper Ligi (CSL) bir takvim yılını temel alan sezon sistemini uyguluyor.Kısa süre önce tamamlanan 2015 sezonunun verilerine göre bu üç ligin ortalama tribün seyircisi sayısı 20.000’i aştı. Bu ligler henüz Bundesliga ve Premier League’in çok gerisinde olsalar da, kaydettikleri bu başarıyla La Liga, Serie A ve Ligue 1 ile boy ölçüşür duruma geldiler.” 

    MLS

    Ortalama tribün seyircisi sayısının 21.536 olarak gerçekleştiği MLS’nin 20. sezonunda, 2014 sezonundaki seyirci ortalaması rekoru kırıldı ve seyirci sayısı yıllık %12,8 arttı. Ortalama tribün seyircisi sayıları bu konuda rakipsiz olan Seattle Sounders’ın (44.247) çok az gerisinde olan New York City FC ve Orlando City takımlarının lige katılması Kuzey Amerika statlarındaki seyirci sayısının artmasında en önemli itici güç oldu. Ayrıca, son üç sezon boyunca tribünlerine en az sayıda seyirciyi çekebilen Chivas USA takımının ligden ayrılması da ortalama seyirci sayılarına olumlu bir katkı yaptı. Analizimiz MLS ligindeki takım kompozisyonu nedeniyle bazı sapmalara tabiyse de, bu üç kulüp hesaplamalara dahil edilmediğinde bile tribün seyircisi sayısındaki genel artışın %4’e yaklaşacağı gözden kaçırılmamalı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin Süper Ligi

    Yakın zamanda uluslararası medyanın çok fazla ilgisini çekmemiş olsa da, Çin Süper Ligi, analiz ettiğimiz rakipleri içerisinde en yüksek seyirci sayısı artışını kaydetti. 2014 sezonuna göre kaydedilen %16,7’lik artış,sponsorların ve yatırımcıların yanı sıra taraftarların da yerel rekabete olan güvenlerini tekrar kazandığını gösteriyor. 2015 yılında kaydedilen bu sıçrama sayesinde CSL’deki ortalama tribün seyircisi sayısı 21.800’ün üzerine çıktı ve sadece birkaç yüz seyirciyle İtalya Serie A ve Fransa Ligue 1’in gerisinde kaldı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD, Çin ve Hindistan büyük Avrupa liglerini yakaladı

    Hindistan Süper Ligi

    Umut vaat eden ve bir o kadar genç olan bir başka lig ise Hindistan Süper Ligi. Sadece 8 kulüp ile sezonda 56 maçın oynandığı ve henüz ikinci sezonunu tamamlayan bu mütevazı lig, buna rağmen daha önceki I-Lig’i seyirci sayısı bakımından şimdiden oldukça geride bıraktı. Kurulduğu ilk sezondan bu yana yıllık sadece %4’lük bir artışı ifade etse de, ISL’nin 2015 sezonu ortalama tribün seyircisi sayısı (26.376) La Liga’nın 2014-2015 sezonu rakamlarından yüksek.

    ISL ayrıca, en yüksek ortalama tribün seyircisi sayısına sahip yerli Asya ligi olma unvanını da pekiştirdi. Bu başarıya olumlu katkı sağlayan unsurlardan biri de, Hindistan’ın sınırlı sayıdaki futbol kulübünün Kerala, Goa ve Kuzey Doğu Hindistan gibi futbolun daha popüler olduğu bölgelerinde kurulu olması.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beşiktaş - Mersin İdmanyurdu maçı hakkında bilmeniz gereken 8 şey!

    Trendleri farklı

    Seçilen ülkelerde son üç sezon (gelişmekte olan ligler için 2012, Avrupa ligleri için 2011-2012 sezonu) boyunca görülen ortalama tribün seyircisi sayılarındaki artışı analiz ettiğimizde, hızlı büyüyen yeni ligler ile geleneksel futbol ülkeleri (tamamında seyirci sayısı hiç artmamış veya azalmış) arasında farklı trendler olduğunu görüyoruz.

    Bir tek Fransa Ligue 1

    “Beş büyük” lig içerisinde yakın dönemde MLS ve CSL ile kıyaslanabilir bir seyirci artışı kaydeden tek lig Fransa Ligue 1 oldu (2011-2012 sezonuna göre %17,9 artış).  2014-2015 sezonunda, La Liga ve Serie A, 2011-2012 sezonundaki ortalama seyirci sayılarının ancak %98,8’i ile %95,4’üne ulaşabildiler. KPMG Spor Danışmanlığı Bölümü Başkanı Andrea Sartori’nin görüşleri şöyle:

    ATM'den para çeken bu adam neye sebep olduğunu bilmiyordu!

    “Ortalama seyirci sayısının 42.700 ve stat doluluk oranının %90’dan yüksek olduğu Alman Bundesliga ile ortalama seyirci sayısının 36.000 ve stat doluluk oranının %96 olduğu İngiliz Premier League, ortalama tribün seyircisi bakımından hâlâ açık ara önde.  Dünyaca ünlü futbolcu ve teknik direktörlerin gelmesiyle artan popülarite, sponsorların giderek artan ilgisi ve statlarda hâlâ yeterli sayıda boş koltuk bulunuyor olması, MLS, CSL ve ISL liglerinin önümüzdeki sezonlarda da ortalama seyirci sayılarını artıracaklarına işaret ediyor. Bu yeni futbol piyasalarındaki hızlı büyüme, gelişmekte olan bu liglerin önümüzdeki yıllarda Bundesliga ve Premier League’deki ortalama tribün seyircisi sayılarını yakalayıp yakalayamayacağı sorusunu gündeme getiriyor.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow