hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Apple’a geçit vermedi!

    Apple’a geçit vermedi
    expand

    İlk Apple iPhone’nun piyasaya sürülüşünün ardından 13 yıl geçti. Bu 13 yıl içinde Hindistan ile asla iyi ilişkiler kuramayan Amerikalı teknoloji devinin yeni bir hamlesi daha, Uzak Doğu ülkesinin “ret” cevabıyla sonuçlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    13 yıl önce Hindistan hükümeti, Apple’ın ilk modelinin, ülkelerinde satılmasına ret cevabı vermişti. Sonraları ambargo, bazı modellerde ortadan kalksa da, Hindistan, asla ve asla Apple’ın kolayca hareket edebildiği bir ülke olmadı.

    Apple üst düzey yönetiminin, ülkeye kapsamlı ihracat yapma, elden geçirilmiş (daha uygun fiyatlı, daha sadece akıllı telefonlar) satma ve hatta Hindistan’da yeni fabrikalar açma girişimi, Hindistan Telekomünikasyon ve İletişim Bakanlığından döndü. Hükümet, Apple’ın sadece hali hazırdaki bazı modelleri satmasına ve bunun kapsamının hiçbir şartta genişletilmemesine karar verdi.

    iPhone cihazların Hindistan satışları, Amerikalı firmaya ciddi karlar getirse de, iPhone modellerinin Hindistan’daki pazar payı sadece yüzde 2. Lakin ülkenin nüfusunun fazlalığı, Büyük Elmanın ciddi gelir elde etmesine olanak sağlıyor. Şirket kısa süre önce, iPhone 5c modelini de pazardan çekmek zorunda kaldı. Satışı gerçekleşebilen üç model mevcut: 5s, 6 ve 6S.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gerçek Fight Club

    Hindistan hükümetin bu davranışının ardında elbette çeşitli nedenler bulunuyor. Örnek vermemiz gerekirse, yabancılar ülkede buzdolabı hariç beyaz eşya satım alımı yapamıyor ve Hindistanlı görevlilere, iş sağlamak zorundalar. Ekonomik zorluklarla boğuşan ülke, kendi vatandaşlarının istihdamı için her türlü yasağı veya zorunlu uygulamayı getirmekten çekinmiyor. Yani telefon devinin düşük payı, eline Hindistan üretimi değmemiş telefonların büyük oranda yasaklanması ile ilgili.

    Bu veriler ışığında, ilk etapta reddedilse de, fabrika açılması ancak çalışanların, büyük çoğunluğunun Hindistan vatandaşı olması ile kabul edilebilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow