hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Elektronik atıklar: Dünyanın en yeni sorunu

    Elektronik atıklar: Dünyanın en yeni sorunu
    expand

    Eğer yeterli önlem alınmazsa elektronik atıklar dünyanın en büyük çevresel sorunlarından biri haline gelebilir. Milyonlarca ton atık hem çevreye hem de bunları geri dönüştürmek için derme çatma atölyelerde çalışanlara büyük zarar veriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    WhatsApp yine kullanıcılarını kızdıracak

    Teknolojiyi yakından takip ediyorsanız, yeni ürünlerin ne kadar büyük bir hızla piyasaya çıktığını görüyorsunuzdur. Büyük markalar her yıl çok sayıda yeni model çıkarıyorlar. Daha bir yıl önce aldığımız bir ürün bugün eski olarak kabul edilebiliyor. Bu da elektronik atıklar problemini doğuruyor.

    Her yıl yeni model çıktıkça elindeki cihazı değiştiren, bilgisayarını sürekli en yeni donanımlarla geliştiren kişiler olmasanız bile bugüne kadar kaç tane telefon, bilgisayar veya benzeri bir elektronik cihaz kullandığınızı düşünün? Eski cihazlarınıza ne yaptığınızı hatırlıyor musunuz? Birine mi verdiniz? Kayıp mı ettiniz? Ne yapmış olursanız olun eninde sonunda elektronik cihazlar bir şekilde atık haline geliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Büyük ölçekli elektronik cihaz üretimi ve insanların tüketim çılgınlığı son yıllarda dünyada yeni bir sorunun ortaya çıkmasına neden oldu: Elektronik atıklar. Her geçen gün büyüyen bu çöpler, elektron cihazlarda bulunan tehlikeli ve zararlı maddeler yüzünden de çevreye çok büyük hasar veriyor.

    Elektronik atıklar çevreye nasıl etki ediyor ve boyutları ne seviyede anlamak için The Guardian'ın Çin'deki  elektronik atık geri dönüşüm atölyelerinden elde ettiği görüntüleri bir araya getirdik.

    30 Milyon Ton Elektronik Çöp
    elektronik atıklar

    World Counts'un verilerine göre 2016 yılında tüm dünya genelinde toplam 30 milyon tonun üzerinde elektronik çöp atıldı. Bu elektronik çöplerin büyük bölümü Asya ve Afrika'daki dev çöplüklere gönderiliyor. Burada bu elektronik atıklar insanlar tarafından elle geri dönüştürülüyor. Çalışanlar zararlı maddelere açıkça maruz kalıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Dünyanın Elektronik Atık Başkenti
    elektronik atıklar

    Çin'in Guangdong eyaletindeki Guiyu şehri geçtiğimiz yıla kadar dünyanın elektronik atık başkenti olarak kabul ediliyordu. Çin hükümeti bu şehirde bulunan ve kanunlara aykırı şekilde faaliyet gösteren küçük atölyeleri bir gecede ortadan kaldırıp yeni bir yere taşıdı. Yapılan araştırmalarda Guiyu'daki çocukların kanlarında normalin çok üzerinde kurşun olduğu tespit edildi.Artmaya Devam Edecek

    elektronik atıklar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birleşmiş Milletler'in elektronik atıklar hakkındaki en son raporuna göre bu tip çöplerin miktarı giderek artacak. Yapılan tahminlere göre 2018 yılında ortaya çıkacak elektronik atık miktarı 50 milyon tona ulaşacak.Sadece Guiyu Değil

    elektronik atıklar

    Guiyu'daki derme çatma atölyelerin ortadan kaldırılmasından sonra ABD'nin ihraç ettiği elektronik çöplerin büyük bir bölümü Hong Kong'a gönderilmeye başlamış. Uzmanlar, elektronik cihazların boyutları küçülse de atık miktarının hızla artmaya devam ettiğini belirtiyor.İlkel Yöntemler

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    elektronik atıklar

    Kaçak atölyelerde yapılan geri dönüşüm işlemleri oldukça ilkel ve çalışanlara da büyük zarar veriyor. Örneğin devre kartları açık kömür ateşinin üzerinde eritiliyor. Ortaya çıkan gazlar ise işçileri yavaş yavaş zehirliyor.Bir Kısmına Ne Olduğu Belli Değil

    elektronik atıklar

    Araştırmalar elektronik atıkların en hızlı artış gösteren atık türü olduğunu ortaya koyuyor.Her yıl oluşan elektronik atıkların 6 milyon tonluk bölümüne ne olduğu resmi olarak bilinmiyor. Uzmanlar şirketlerin daha uzun ömürlü cihazlar yapması gerektiğini dile getiriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow