ABD'li heyet Gülen'in iadesi için Adalet Bakanlığı yetkilileriyle görüştü

ABDli heyet Gülenin iadesi için Adalet Bakanlığı yetkilileriyle görüştü
expand
KAYNAKAA

Fetullah Gülen'in iadesi taleplerini değerlendirmek üzere Türkiye'ye gelen ABD'li heyet temaslarına başladı. Heyetin Ankara'daki ilk randevuları Adalet Bakanlığı yetkilileri ile oldu.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Fetullah Gülen'in iadesi için ABD Adalet Bakanlığından üç, Dışişleri Bakanlığından ise bir temsilciden oluşan dört kişilik heyet, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü yetkilileriyle bir araya geldi.

Fethullah Gülen'in iade süreci nasıl işleyecek?

Görüşmeye FETÖ soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Necip Cem işçimen de katıldı.

Türkiye ABD'ye bugüne kadar Gülen'in iade talebine ilişkin 85 koliden oluşan belge göndermiş, fakat bu belgeler darbe girişimden önceki döneme ait suçlamaları kapsamıştı.

Biden'ın Türkiye programı belli oldu 

Edinilen bilgilere göre, Gülen'in iadesine ilişkin 15 Temmuz darbe girişimine dair belgeler bu görüşmelerde paylaşılacak. ABD'li heyetin Ankara'daki temasları yarın da sürecek.

ABD 5 kişi için  talepte bulundu, biri kabul edildi

Bu arada, Adalet Bakanlığı verilerine göre, 2011-2016 yılları arasında ABD, Türkiye'den 5 kişi için iade talebinde bulundu. Adi suç kapsamında bir kişinin iadesi kabul edilirken bir kişiyle ilgili işlemler devam ediyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Terör suçundan ise 3 kişinin iadesi istenirken bir kişi iade edildi, 2 kişi ile ilgili iade işlemleri sürüyor.

Türkiye-ABD arasındaki iade trafiği

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Hükümet, örgütün elebaşı Gülen'in iadesi için ikamet ettiği ABD'ye "acil tutuklama ve iade" talebinde bulunmuştu.

Bu gelişmelerin ardından ABD Adalet Bakanlığı, Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin Adalet Bakanlığına bir mektup göndermişti.

ABD Adalet Bakanlığı mektupta, Gülen'in iadesi konusunda yapılacak görüşmeler için Adalet Bakanlığından bir heyetin ABD'ye gönderilmesini ya da Amerikan Adalet Bakanlığından bir heyetin Türkiye'ye gelmesini önermişti.

Adalet Bakanlığınca ABD'ye gönderilen cevap mektubunda, ilk olarak Amerika'dan bir heyetin gelmesi, daha sonra Türkiye'den bir heyetin ABD'de görüşmelerde bulunması teklif edilmişti.

Türkiye'nin teklifini kabul eden ABD Adalet Bakanlığı, bir heyeti Türkiye'ye göndereceğini bildirmişti.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow