hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adalet Bakanı Bozdağ TBMM'de konuştu, soruları yanıtladı

    Adalet Bakanı Bozdağ TBMMde konuştu, soruları yanıtladı
    expand
    KAYNAKAA

    Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül kararı nedeniyle sarf ettiği, "Saygı duymuyorum, tanımıyorum" sözlerini, "Eleştiri hakkını kullanmıştır, bu da demokratik bir haktır" diye yorumladı. Bakanlıkça dava açma izni verilen Cumhurbaşkanına hakaret dosyalarının sayısının bin 845 olduğunu açıklayan Bozdağ, "Sayın Cumhurbaşkanımıza dönük hakaretlere baktığımızda ben okuyamıyorum bile yüzüm kızarıyor. Bir düşünce açıklaması değil, tamamen küfür, hakaret" diye değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün haklarının ihlal edildiği yönündeki Anayasa Mahkemesi kararını hedef alan sözleri vardı. Erdoğan'ın "Saygı duymuyorum, tanımıyorum" dediği karara değinen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Sayın Cumhurbaşkanı da eleştiri hakkını kullanmıştır, bu da demokratik bir haktır" görüşünü yineledi. Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'ni de yasa ve anayasayı gözardı etmek ve ileride önüne gelmesi muhtemel bir dosyayla ilgili ihsas-ı reyde bulunmakla suçladı.

    Bekir Bozdağ'dan Can Dündar ve Erdem Gül açıklaması

    Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM Genel Kurulunda görüşülen bakanlığının 2016 yılı bütçesi üzerinde hükümet adına yaptığı konuşmada, yargıda gerçekleştirilen reformları anlattı. Hükümetleri döneminde hukuk devletini güçlendirmek bakımından çok önemli adımlar atıldığını, hak arama yollarının çoğaltıldığını aktaran Bozdağ, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı getirildiğini, kamu denetçiliği kurumunun oluşturulduğunu, insan hakları tazminat komisyonunun kurulduğunu söyledi. Bozdağ, Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) ihraç kararları ile hakim ve savcıların meslekten ihracına karşı yargı yolunun açıldığını ifade etti. 1982 darbesini yapanların yargı önüne çıkarıldığını ve bunun hesabının sorulduğunu öne süren Bozdağ, 28 Şubat 1997 postmodern darbesini yapanların yargı önüne çıkarıldığını, DGM'ler ve özel yetkili mahkemelerin tamamen kaldırıldığını dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adalet Bakanı Bozdağ'dan CHP'ye suçlama

    Türkiye'de yeni anayasa yapma ihtiyacı bulunduğunu da belirten Bozdağ, anayasa değiştirilmeden insan hak ve hürriyetlerinin tam anlamıyla teminat altına alınamayacağını söyledi. Bozdağ, "Bu anayasayı değiştirmek bu anayasanın ruhunu öldürmek anlamına gelmiyor, bu ruh duruyor burada. İstediğiniz kadar değiştirin o ruh orada durduğu sürece netice alamıyorsunuz. Onun için bu ruhu tamamen tedavülden kaldırıp, öldürmek, bir daha hortlamaması için de yeni anayasa ile üzerine kapatmak gerekmektedir" diye konuştu.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Can Dündar- Erdem Gül açıklaması

    Adalet Bakanı Bozdağ, darbe yasalarının anasının 1982 Anayasa'sı olduğuna vurgu yaparak, "Darbe yasalarından hukukumuzu temizleyelim diyorsak, gelin bu işin anası olan anayasadan işe başlayalım. Önce onu tarihe havale edelim, ondan sonra diğer adımları atalım. Ayrı bir komisyon kuralım o darbe yasalarını temizlesin, diğer komisyon ise yeni anayasayı yapsın. Yeni anayasa yapmak sadece darbe yapan generallere mahsusmuş gibi bir durum var. Bu tabuyu da ancak bu Meclis yıkabilir. 'Yeni anayasayı darbeciler değil millet yapar' demeliyiz" şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bozdağ, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye aleyhinde 2012'de 117 ihlal kararı verilmişken, 2015 yılında bu sayının 79 olduğunu belirtti.

    Parlamentoya "paralel yapı" çağrısı

    Vicdan bağımsızlığının, sadece anayasa ve yasalara bağlılık, bunun dışındaki bütün bağlılıkların ret olarak görülmesi gerektiğine işaret eden Bozdağ, "paralel yapı" iddialarına değindi. Bozdağ, "Yargının bağımsız ve tarafsızlığını temin için bu konuda Parlamento olarak hepimizin beraber hareket etmesinde büyük fayda var" ifadesini kullandı.

    Yargıdaki sıkıntılara ise "Hükümeti yıpratmak için yanlış yapanları görmezsek hata ederiz" diyerek bir başka açıdan yaklaşan Bakan Bozdağ, "Bu nedenle, yargıyla ilgili konularda elbette hükümetlere dönük sözler söyleyeceğiz ama yanlışlar konusunda muhalefetle birlikte hareket etmeye bizim ciddi ihtiyacımız var. Bütün partileri yargı ile ilgili konularda birlikte hareket etmeye açıkça davet ediyorum" dedi.

    Adalet Bakanı'ndan ''dokunulmazlık'' açıklaması

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anayasa Mahkemesi'ne suçlama

    Bozdağ daha sonra da sözü Anayasa Mahkemesi'ne getirerek, daha önce de ifade ettiği eleştirilerini yineledi. Yüksek Mahkemeyi kendisini ilk derece mahkemesi ve temyiz mahkemesi yerine koymakla suçlayan Bozdağ, kanun yolu tüketilmeden, iddianame okunmadan ve yargılama başlamadan bireysel başvuruyu inceleyip ihlal kararı vermekle mahkemenin yasa ve anayasada yer alan kuralları gözardı ettiğini ileri sürdü.

    Anayasa Mahkemesi'nden bir açıklama daha

    "Cumhurbaşkanının eleştiri hakkı"

    Bakan Bozdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi'nin tutuklu iki gazetecinin tahliyesine yol açan ihlal kararıyla ilgili "saygı duymuyorum, tanımıyorum" sözlerine de değindi. Bozdağ herkesin mahkeme kararlarını eleştirebileceğini söyleyerek, "Sayın Cumhurbaşkanı da eleştiri hakkını kullanmıştır, bu da demokratik bir haktır" ifadesini kullandı.

    Bozdağ konuşmasında hakim ve savcıların sayısına ilişkin de bilgi verdi, adli ve idari yargıda hakim ve savcı sayısının artırılması gerektiğini söyledi. Bozdağ, hakim ve savcı sayılarının son 13 yılda yüzde 57 arttığını, adli ve idari yargı teşkilatında 14 bin 712 hakim ve savcının görev yaptığını; 2002 yılında 3 bin 581 olan adli yargı mahkeme sayısının 2016'da 6 bin 131'e çıktığını; 146 olan idari yargı mahkeme sayısının ise 206'ya yükseltildiğini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anayasa Mahkemesi'nden açıklama: Kınıyoruz

    Daha sonra, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 2016 yılı bütçeleri kabul edildi.

    Can Dündar ve Erdem Gül 92 gün sonra tahliye oldu

    Bu arada, Başbakan Ahmet Davutoğlu, bütçe görüşmeleri devam ederken, Genel Kurul salonuna geldi. AK Parti'li milletvekilleri Davutoğlu'nu ayakta alkışladı. Milletvekillerinin yoğun ilgi gösterdiği Başbakan Davutoğlu, bütçelerin kabul edilmesinin ardından bakanları tebrik ederek, Genel Kurul'dan ayrıldı.

    BirGün yöneticilerine Cumhurbaşkanı'na hakaretten ceza

    Dava izni verilen Cumhurbaşkanına hakaret dosya sayısı

    Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Adalet Bakanı Bozdağ, Cumhurbaşkanı'na hakarete yönelik olarak bakanlığınca kovuşturma izni verilen dosya sayısının bin 845 olduğunu açıklayarak, "Sayın Cumhurbaşkanımıza dönük hakaretlere baktığımızda ben okuyamıyorum bile yüzüm kızarıyor. Sinkaflı cümleler, kelimeler, bir düşünce açıklaması değil, tamamen küfür, hakaret. İsteyen milletvekillerimize onları verebilirim, arkadaşlarımızın yüzü kızarmadan okuyabileceğini zannetmiyorum. Küfür etme özgürlüğü kimsenin olmamalıdır" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow