hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Alo Fetva Hattı"na ilginç sorular

    Alo Fetva Hattına ilginç sorular
    expand

    Manisa İl Müftülüğünde görevli Vaiz Lütfi Bozkale, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kurulan 190 "Alo Fetva Hattı"nın vatandaşlarca, "Boşanan kadının iddet süresi kaç gün?", "Büyü sorununu nasıl hallederiz?", "Vesveseye karşı hangi dualar etkili olur?", "Akşam tırnak kesmek günah mı?" gibi sorularla arandığını söyledi. Bozkale, ailesiyle tartışanların sıkça aramaya başladığını ve "psikolog görevi" de yaptıklarını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyanet İşleri Başkanlığı'nca başlatılan ve Manisa İl Müftülüğünce de uygulamaya konulan 190 "Alo Fetva Hattı"na bakan görevliler, son günlerde psikolog görevi de görüyor. Haftanın 5 günü hizmet verdiklerini belirten İl Müftülüğünde görevli Vaiz Lütfi Bozkale, günde ortalama 15 Manisalının hattı kullandığını, üç aylara girilmesiyle sayının daha da arttığını söyledi. İlginç sorularla da muhatap kaldıklarını da söyleyen Bozkale, "Kurşun döktürmek caiz mi?", "Boşanan kadının iddet süresi* kaç gün?", "Mahkemenin verdiği kan parası haram mı?", "Çaput bağlamak doğru mu?", "Büyü sorununu nasıl hallederiz?", "Vesveseye karşı hangi dualar etkili olur?" ve "Akşam tırnak kesmek günah mı?" gibi sorular aldıklarını ve dikkatle yanıtladıklarını belirtti.

    Mehmet Görmez'den "Alo Fetva" isyanı

    Beddua etmek caiz midir?

    "Psikolog görevini de yapıyoruz"

    Ailevi konularda gelen aramaların son günlerde arttığına dikkat çeken Bozkale şunları söyledi:
    "Özellikle son zamanlarda ailesi, anne, babası veya eşi ile tartışan vatandaşlarımız çoğunlukta. Vaizlik görevimizin yanında psikolog görevini de yapıyoruz. Günümüzde insanlar klasik toplumdan uzaklaşarak, modern topluma geçti. Modern toplumun getirdiği bazı sıkıntılar var; yalnızlaşmak ve bireyselleşmek gibi. Böylece içini açacak kimsesi olmayan vatandaşlarımız fetva hattını arıyor. Biz de elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bazen bıraksak saatlerce konuşarak, çözüm istiyorlar. Sabır ederek dinliyoruz. Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İddet süresi, Türk Medeni Kanunu'na göre boşanan kadının tekrar evlenmesi için beklemesi gereken üç yüz günlük süre anlamına geliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow