hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başbakan Ahmet Davutoğlu: "Tehcir insanlık suçudur' dedim"

    Başbakan Ahmet Davutoğlu: Tehcir insanlık suçudur dedim
    expand

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ermeni soykırımı tartışmalarına ilişkin, "Ben bu konuda açık yürekli sözleri sarf ettim. 'Tehcir insanlık suçudur' dedim. Nerede olursa olsun" dedi. Türkiye'nin daha önce "bu olaylar hiç yaşanmadı" şeklindeki yaklaşımının kendi dönemlerinde değiştiğini de ifade eden Davutoğlu, Türkiye'de Ermenilerin pek çok görevde bulunduğunu da söyledi ve Etyen Mahçupyan ile Markar Esayan'ı örnek gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kanal 24'teki canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Davutoğlu, Ermeni soykırımı tartışmalarına değindi.

    "Sadece 1915 değil tarih gri bir alandır"

    Başbakan Davutoğlu,1915 olaylarıyla ilgili yayınladığı taziye mesajının sorulması üzerine, "Tarih, sadece 1915 olayları için değil, gri bir alandır. Yani bembeyaz meleklerden oluşan bir insanlık tarihi yok ama tümüyle kapkara bir tarih de yok. Bu gri alanın en fazla tartışılan dönemleri savaşlar ve savaşlar esnasında yaşanan büyük acılar" dedi.

    "Türkiye'nin daha önceki yaklaşımı 'yaşanmadı' şeklindeydi"

    Türkiye'nin 2009'da Ermenistan ile protokoller imzalayarak ciddi bir yüzleşme ve söylem değişikliğine gittiğini söyleyen Davutoğlu, "Daha önce resmi yaklaşım Türkiye'de böyle bir olay yaşanmadı şeklindeydi. Halbuki yaşanmış olan şey yaşanmıştır ve onu yok saymak onu ortadan kaldırmaz" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davutoğlu: ''Boyun eğmeyiz''

    "Karşılıklı acımızı paylaşmak"

    Davutoğlu, her zaman vurguladığı hususun adil hafıza olduğunu belirterek, Türkiye'nin yaklaşımını, "Acıları tek taraflı ve bir perspektiften yorumlayan bir yaklaşım değil, bütün acıları paylaşabilmek. Bu konuda da karşılıklı olarak acımızı paylaşmak üzerinden birbirimizi anlamaya ve geleceği inşa etmeye dayalı bir yaklaşım sergiliyoruz. Yani tarihi doğru anlayalım bugünkü siyasete barışçıl bir şekilde yansıtalım ve geleceği birlikte inşa edelim. Türkiye'nin resmi yaklaşımı bu" diye açıkladı.

    "Bu konuda bir kitap çalışmam var"

    Türkler ve Ermenilerin tarihinin sadece 1915'ten ibaret olmadığını belirten Davutoğlu, "Geçen sene İngilizce bir makale yayınladım, şu anda da bir kitap çalışmam var, Osmanlı tarihinin nasıl yorumlanacağı üzerine. Orada da bu konulara değindiğim bölümler var. Bizim hedefimiz bu. Buna karşılık karşı tarafta onlarca yıldır sürdürülen, nesilden nesile aktarılarak bir şekilde tarihin tek boyutlu bir anlatımıyla bir öfke dili oluşturuluyor. Bu öfke dilinin bir sektörü oluşmuş durumda. Diasporanın belli bir kesimi buradan neredeyse hayatını idame ettiriyor" şeklinde konuştu.

    Davutoğlu konuşmasında Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini işgal etmesinin görmezden gelinmesinin son derece adaletsiz bir tablo olduğunu da dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Gelin bütün sınırlar serbest geçiş alanı olsun"

    Davutoğlu, konuya ilişkin perspektiflerini, "Gelin tarihi ortak olarak konuşalım anlayalım, gelin ortak bir komisyon kuralım, gelin Güney Kafkasya'da yeni bir barış düzeni kuralım, aramızdaki sınırları değil bırakmayı kaldıralım, öyle bir düzen kuralım ki bütün sınırlar serbest geçiş alanı olsun bizim perspektifimiz bu" çağrısıyla özetledi ve yayınladığı taziye açıklamasının da bu perspektifte yapılan bir açıklama olduğuna dikkat çekti.

    Başbakan Davutoğlu'ndan AP'ye tepki: "Kızılderililer nerede?"

    Diasporayı suçladı: "Tatmin etmek mümkün değil"

    "Diasporayı tatmin etmek mümkün değil" diyen Davutoğlu, ABD'ye her gittiğinde diaspora ile görüştüğünü söyledi. Davutoğlu, "Biz çok rahat konuşabiliyoruz, karşı tarafta bu rahatlık yok'" iddiasında bulundu. Davutoğlu, "Konuşursanız tuzak, taziye yayınlarsanız yetmez, mesafe koyarsanız zaten Türkler açık görüşlü değil, peki ne yapmamız isteniyor. Acıları paylaşalım diyorsunuz, hayır sizin acılarınız unutulsun bizim acıları anlayın, bizim acılar için özür dileyin. Gelin konuşalım, önce siz soykırımı kabul edin sonra konuşuruz. Böyle bir anlayışla yol almak mümkün değil" diye tepki gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Tehcir insanlık suçudur"

    Türkiye'nin arşivlerinin tümüyle açık olduğunu söyleyen Davutoğlu, Ermeni arşivlerinin ise açık olmadığını yineledi. Martin Schulz ile yaptığı görüşmede de bu konuya dikkati çektiğini söyleyen Davutoğlu, şunları söyledi:

    "Acıları karşılaştırıyor değilim. Ben bu konuda açık yürekli sözleri sarf ettim. Tehcir insanlık suçudur dedim. Nerede olursa olsun. Bunları ifade etmekten hiç imtina etmedik ama eğer tarihi açacaksak, Afrika'da hangi kabilelerin sömürge idareleri altında nasıl yok edildiklerini konuşalım. Bunlar konuşulacaksa dünyada yüz yüze bakacak kimse kalmaz. Bunları ben Ermenileri onlarla karşılaştırdığım için söylemiyorum."

    Erdoğan: "Karar bizim için yok hükmündedir"

    Etyen Mahçupyan ve Markar Esayan'ı örnek gösterdi

    Ermeni vatandaşların Türkiye'de pek çok görevde bulunduğunu söyleyen Davutoğlu, Etyen Mahçupyan ve Markar Esayan'ı örnek göstererek şöyle konuştu:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ermeni olması hasebiyle değil, saygı duyduğum bir entellektüel olduğu için Etyen Mahçupyan danışmanım. Yaşı dolduğu için emekliye ayrıldı her zaman görüşür ve konuşuruz. Şimdi de Başbakanlık'ta görev alması hem birikimi hem de Ermenilerin de devlet yapılanması için yer alabileceği anlamında bir güzel örnek. Şimdi Markar Esayan milletvekili adayımız. Cumhuriyet tarihinde belki ilk defa. Biz aday göstereceğimiz ortaya çıkınca CHP de gösterdi. Normalleşme budur. Ermeniler bu toprakların asli çocuklarıdır."

    Süryaniler "soykırımın inkarına son verilsin" talebiyle açlık grevinde

    "Ermeni diasporası intikam almak istiyor"

    Diaspora Ermenilerine ilişkin eleştirilerini sürdüren Davutoğlu, "Mesele, Türkler ile Ermeniler arasında kalmış olsa çok daha rahat çözülebilecek" ifadesini kullandı.

    Türkiye'nin kendi iktidarları döneminde "barış eli uzatmasının" artık ülkenin kendisiyle barışık olması nedeniyle olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Bize ön yargıyla ve kibirle yaklaşana aynı ön yargıyla mukabele etmeyiz ama kibrinin karşılığını veririz. Burada üçüncü taraflar bu meseleyi sürekli kaşıyorlar. Ermeni diasporasının bütün meselesi de bir intikam almak" dedi.

    Ermeni diasporasının çok ciddi ekonomik gücünün olduğunun söylendiğini belirten Davutoğlu, "Peki Ermenistan niye fakir?" sorusunu yönelterek, bunun nedenini, "Ermeni diasporası başarılı bir Ermenistan'ı istemez çünkü hep başarısızlığın sebebi olarak 100 yıl önceki olayların hatırlanmasını ister" diye açıkladı.

    Barack Obama 'soykırım' demeyecek

    "Patrikhanedeki tören devrim mahiyetinde"

    İstanbul'da Ermeni Patrikhanesi'nde düzenlenecek anma töreniyle taziye yapılacağını hatırlatan Davutoğlu, bunun "devrim mahiyetinde" bir adım olduğunu ifade etti. Davutoğlu, "Hrant Dink'in vefatından sonra gösterilen ortak dayanışma bilinci şimdi gösteriliyor. Hiçbir acıya gözümüzü kapatmayız. Bir arkadaşımız temsil edecek. Temsil bakan düzeyinde olabilir. O gün değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.

    AP kararı yorumu: "Çünkü Türkiye güçlü"

    Avrupa Parlamentosu'nda alınan karara da değinen Davutoğlu, "Parlamento kararları alınırken hep bir not düşüyorlar, 'Bunun hiçbir pratik şeyi yoktur. Avrupa Parlamentosu kararının bir pratik sonucu doğmayacaktır, hukuki bir sonucu doğmayacaktır'. Niye bunu söylüyorlar? Çünkü Türkiye güçlü. Biz güçsüz olursak, şimdi böyle davrananlar başka türlü davranmaya başlar" dedi.

    Davutoğlu'ndan 1915 mesajı

    Arınç: "Bilerek, kasıtla ve isteyerek soykırım yapmadık"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow