hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başbakan Binali Yıldırım: 20 bin 355 kişi tutuklandı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Başbakan Binali Yıldırım, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturmalar kapsamında aralarında polis, asker, yargı mensubu, mülki idare amiri ve sivillerin bulunduğu 40 bin 29 kişinin gözaltına alındığını, 5 bin 187 kişinin gözaltındaki işleminin devam ettiğini, 20 bin 355 kişinin tutuklandığını, kamu kurumlarında 79 bin 900 kişinin görevden el çektirildiğini, 5 bin 14 kişinin de kamu görevinden çıkarıldığını bildirdi. Yıldırım, 15 Temmuz Dayanışma Kampanyası'nde ise şu ana kadar 200 milyon toplandığını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yıldırım, TRT'deki "Başbakan ile Özel Yayın"da gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

    Marmara Depremi'nin 17. yılı olduğu belirtilerek değerlendirmesi sorulan Başbakan Yıldırım, 17 yıl önce Marmara havzasını büyük acılara boğan, 20 bin civarında insanın hayatına mal olan büyük bir felaketin yaşandığını hatırlattı.

    O günden sonra birçok şeyin değiştiğini, deprem bilincinin geliştiğini ifade eden Başbakan Yıldırım, "Ama 'Bugün tam anlamıyla her türlü depreme karşı her yerde hazır mıyız' sorusunu sorarsanız, buna 'Evet' demek çok kolay değil. Gelişme var, ilerleme var ama bunun daha zaman alacağını söyleyebiliriz." diye konuştu.

    FETÖ'nün çökertilmesine yönelik alınan önlemler

    FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından açığa alınanlara, tutuklananlara, memuriyetten çıkarılanlara yönelik son rakamların sorulması üzerine Yıldırım, darbe girişimini engellemeye çalışırken 240 kişinin şehit olduğunu, 2 bin 195 kişinin yaralandığını hatırlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Darbe girişimine katılanlardan 36'sının öldürüldüğünü, 49'unun yaralı ele geçirildiğini kaydeden Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti: "Gözaltına alınan, bunlar polis, asker, yargı mensubu, mülki idari amiri, sivil, toplam 40 bin 29. Gözaltı işlemi devam edenler 5 bin 187, tutuklu sayısı 20 bin 355. Aynı zamanda bu FETÖ darbe teşebbüsü dolayısıyla ilan edilen olağanüstü hal kapsamında da bir takım önlemler alındı, bu terör örgütünün çökertilmesine yönelik. Bu bağlamda FETÖ terör örgütünün elinde bulunan sağlık kuruluşlarına, eğitim kuruluşlarına, derneklere, vakıflara el konuldu. Bunların dökümü şöyle: Özel sağlık kurum ve kuruluşları, hastane 35, öğretim kuruluşu sayısı 1061, yurt sayısı 823, kurs, etüt merkezi 223, vakıf sayısı 129, dernek sayısı bin 125, üniversite 15, sendika 19, basınla ilgili dergi, haber ajansı, televizyon 16, radyo sayısı 23, gazete sayısı 45, yayın evleri, dağıtım kanalları 29. Böylece toplam 4 bin 262 kurum ve kuruluş kapatıldı, el konuldu, varlıklarının ilgili kamu kuruluşlarına devri gerçekleştirildi."

    "Masum olanlar görevlerinde kalmaya devam edecek"

    FETÖ ile ilgili ilişkisi, bağı olan kamu görevlileriyle de ilgili bir takım uygulamaların gerçekleştirildiğini anımsatan Yıldırım, "Kamu kurumlarına ait görevden el çektirilen 79 bin 900, kamu görevinden çıkarılan 5 bin 14 olmak üzere toplam 84 bin 914." bilgisini aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Görevden el çektirme ve memuriyetten çıkarılmanın birbirinden ayırt edilmesi gerektiğini vurgulayan Başbakan Yıldırım, "Bu açığa alınanlar da inceleniyor. Bunlardan da gerçekten terör örgütüyle ilişkisi olan, terör örgütüyle bir şekilde hareket etmiş olanların memuriyetten çıkarılması süreci de devam edecek. Masum olanlar da görevlerinde kalmaya devam edecek." ifadesini kullandı.

    "Böyle bir olağanüstü hal uygulamasına ihtiyaç var"

    Alınan tedbirlerin ardından tehlikenin geçip geçmediğinin sorulması üzerine Yıldırım, "Tehlike derken ikiye ayırmak lazım. Bir kere bir darbe teşebbüsü var. Bu darbe teşebbüsü milletimizin, hükümetimizin, Cumhurbaşkanımızın kararlı duruşuyla o gece zaten akamete uğratıldı, başarısızlıkla sonuçlandı. Yani darbe yapmaya kalkanlar darbe yedi ve böylece darbe bastırılmış oldu." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yıldırım, ondan sonraki sürecin uzun süreceğini belirterek, şunları kaydetti: "Burada yılların birikimi, 40 yılın birikimi bir yapıdan bahsediyoruz. Saydam olmayan, kapalı bir örgütten bahsediyoruz. Dolayısıyla burada titiz bir çalışma yapma ihtiyacı var ki biz de onu yapıyoruz. O yüzden biraz zaman alacak bu. Bu darbeyi ortaya çıkaran sebepleri ortadan kaldırmak, yaptığımız çalışma bu.

    Gelecekte buna benzer bir kalkışmanın, darbenin olmaması için olağanüstü hal ilan edildi ve o olağanüstü hal çerçevesinde de tedbirleri alıyoruz. Baştan söylediğimiz bir şey var vatandaşlarımıza, biz hükümet olarak olağanüstü hali vatandaşlara ilan etmedik, olağanüstü hali kendimize ilan ettik. Vatandaşın yaşamında, hayatında bu darbe girişiminden sonra, başarısız darbe girişiminden sonra herhangi bir şey değişmeyecek, değişmesi gerekmiyor. Değişecek olan terör örgütü tarafından tam anlamıyla kuşatılmış, tüm kılcal damarlarına kadar sirayet etmiş terör örgütünün bu bünyeden çıkarılması, bu virüslerin bünyeden çıkarılması. Onu da biz yapacağız. Onun için böyle bir olağanüstü hal uygulamasına ihtiyaç var."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "10 bin yeni özel harekatçı alınması için karar"

    Başbakan Yıldırım, "10 bin yeni özel harekatçı alınması için karar alındı. Bunların şartları belli ama burada asıl belirleyici şu; zor şartlara karşı dayanıklı olacak, vatan sevgisi olacak. Bize Ömer Halisdemirler lazım. Ömer Halisdemir gibi yürekli, aslan gibi delikanlılara ihtiyacımız var. Hem bölücü terör örgütüne karşı hem de buna benzer teşebbüslere karşı gözünü kırpmadan gerekirse öldürecek, gerekirse şehit olacak, ülkesini, vatanını, milletini, bayrağını seven gençler lazım." dedi.

    200 milyon toplandı

    15 Temmuz Dayanışma Kampanyası hakkında da bilgi veren Başbakan, "Kampanyaya herkes katıldı. Şu anda yaklaşık 200 milyon civarında para toplanmış gözüküyor. Cep telefonlarından bugüne kadar zannediyorum 2,5 milyon kısa mesaj gönderilmiş vaziyette. Telefon abone sayısı 73 milyon, nüfus kadar telefon var. Sayı çok mütevazı gözüküyor şu anda." diye konuştu.

    Zorunlu askerlikten profesyonel askerliğe geçiş

    Başbakan Yıldırım, profesyonel orduya geçişle ilgili de konuştu. Bir soru üzerine gündemlerinde bedelli askerlik olmadığını belirten Yıldırım, askerliğin süresiyle ilgili de bir gündemleri olmadığını belirtti. Yıldırım, "Sadece Silahlı Kuvvetlerin geleceğe yönelik uzman ordu, profesyonel ordu ve ordunun öncelikleri, ihtiyaçları, tehdit türleri konusundaki çalışmalara hız verilecek. O çalışmalar yapıldıktan sonra zaten bu konular da der demez gündeme gelecek. Orta ve uzun vadede artık Silahlı Kuvvetler ihtiyacını askerlik görevini yapmak üzere silah altına aldığı insanlarla yapmayacak. Silah altına alınanlar, askerlik iklimini, ortamını tanımak ve ileride Allah göstermesin büyük bir seferberlik durumunda aşinalık kazanmak için askerliği yapacak. Asker işini profesyonel, rütbeli, kendini bu işe adamış bir orduyla yapacak. Son hedef bu" şeklinde konuştu.

    Devlet küçülecek: Sadece adalet ve güvenlik

    Devletteki memur sayısının ihtiyacın üzerinde bulunduğunu da söyleyen Yıldırım, devletin dört alanda varlığını sürdürmesi gerektiğini ifade ederek, şunları dile getirdi:

    "28 milyon çalışan var. Hepsini devlete alacak halimiz yok. Aslında devletin küçülmeye devam etmesi lazım. Elindeki yetkileri yavaş yavaş millete devretmesi lazım. Dört temel alanda biz devleti sürdüreceğiz. Aslında dört bile kalmadı; güvenlik, sağlık. Sağlıkta şimdi devlet millet dayanışması, birlikteliği devam ediyor. Adalet, adaleti özelleştiremeyiz. Diğeri ne, eğitim. Eğitim ile sağlıkta yavaş yavaş devletle millet birlikte çalışmaya başladı. Demek ki nihayetinde iki tane alan kalacak; adalet ve güvenlik. Devletin asıl yoğunlaşması gereken iki alan var. Eğitim ve sağlıkta da düzenleyici olacak. Hizmetin aksamaması, hizmete erişimde dengenin kurulması buralarda devletin rolü olmaya devam edecek."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow