hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başbakan Yıldırım'dan dış basına çarpıcı Esad açıklaması

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Yabancı basından temsilcilerle buluşan Başbakan Binali Yıldırım, Suriye konusunda mesajlar verdi. Başbakan Yıldırım, "Soru 'Esed olacak mı olmayacak mı?' Biz Suriye'nin geleceğinde PKK da DAEŞ de Esed de olmamalı diye düşünüyoruz. Fakat istesek de istemesek de şu anda aktörlerden biri Esed'tir" dedi. Yıldırım, Türkiye'nin görüşmesinin mümkün olmadığını belirttiği Esad'ın muhatabının, Suriye muhalefeti olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Binali Yıldırım, aralarında ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Çin, Japonya ve Katar'dan yabancı medya temsilcileri ile yabancı dilde yayın yapan yerli medya kuruluşlarının temsilcileri bulunan gazetecilerle Vahdettin Köşkü'nde bir araya geldi. Yıldırım'ın gündeminde 15 Temmuz darbe girişimi, Gülen'in iadesi, Suriye, MİT'teki yapılanma gibi konular vardı. Dış basın temsilcilerinin sorularını yanıtlayan Başbakan Yıldırım, Suriye konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Başbakan Yıldırım, "Soru 'Esed olacak mı olmayacak mı?' 500 bin insanın kanına girmiş. Uzun vadede Esed'i Suriye taşıyabilir mi? Asla taşıyamaz. Fakat istesek de istemesek de şu anda aktörlerden biri Esed'tir" dedi.

    Suriye, Kürt güçlerini bombaladı, ABD uyardı

    Suriye'de birçok ülkenin sorunun çözümü için "Biz de varız" dediğini, orada bulunduğunu veya dışarıdan konuştuğunu dile getiren Yıldırım, sorunun asıl muhataplarından birinin Suriye ile 911 kilometre sınırı olan Türkiye olduğunu söyledi. Yıldırım, Irak'ın, benzer istikrarsızlık içinde olduğu için Suriye meselesine fazla katkısının beklenmediğini, güneyde Suudi Arabistan, doğuda İran'ın bulunduğunu, Ürdün ile Lübnan'ın da Türkiye gibi Suriye'yi terk etmek zorunda kalanların sığındığı ülkeler olduğunu kaydetti.

    AK Parti, CHP ve MHP liderleri bir araya geliyor

    'İşe burnunu sokmayan kimse kalmadı'

    Bu ülkelerin yanı sıra bölgede ABD'nin öncülüğünde oluşturulan koalisyon güçleri bulunduğuna değinen Yıldırım, daha sonra da Rusya'nın işin içine girdiğini ifade ederek, "Dolayısıyla yani işe burnunu sokmayan kimse kalmadı" ifadesini kullandı. Yıldırım, "Ama çözüme gelince herkes elinin ucuyla tutuyor ve insanlar ölmeye devam ediyor, çözüm de bir türlü gelmiyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    IŞİD, Menbiç'ten böyle kaçtı

    'Suriye etnik temelde bölünme ve yönetim olmamalı'

    Türkiye'nin "artık bu akan kan dursun" dediğini dile getiren Yıldırım, "O yüzden Türkiye olarak önümüzdeki 6 ay içerisinde daha bölge ülkesi olmanın ve tehlikenin daha da büyümemesi adına daha aktif olacağız eskisine göre. Bu ne anlama geliyor? Bu, Suriye'nin hiçbir şekilde etnik temelde bölünmesine izin vermemek anlamına geliyor. Türkiye için çok hayati öneme sahip konunun birisi budur. İkincisi de yönetişimin etnik temele dayalı olarak oluşturulmaması" diye konuştu.

    Ümran o günden beri hiç konuşmadı

    'İstesek de istemesek de Esed aktörlerden biri'

    Suriye'de herhangi bir etnik grubun inisiyatifiyle bütün ülkenin yönetileceği bir yapıya izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, asıl sorunun da kaynağının bu olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

    "Bunlar esaslar. Detayları, kim olacak, kim olmayacak bu konuda BM'nin kararı var. Cenevre'de yönetim yapısında kimler olacak, kimler temsil edilecek bunların hepsi belli. Soru 'Esed olacak mı olmayacak mı?' 500 bin insanın kanına girmiş. Uzun vadede Esed'i Suriye taşıyabilir mi? Asla taşıyamaz. O insanların, ölen insanların yakınları gördüğü zaman ne diyecek 'Benim anamın katline sebep olan, çocuklarımın ölmesine sebep olan, yuvamızı başımıza yıkan bu idare ile biz nasıl yaşayacağız, nasıl geçineceğiz?'... Bu soruyu hep soracaklar. Bugün ABD de Rusya da biliyor ki uzun vadede Esed'in toparlayıcı olması, birleştirici olması pek mümkün gözükmüyor. Geçiş için oturulur, konuşulur, yani bir suhulet içerisinde bir geçiş sağlanabilir. Biz Suriye'nin geleceğinde PKK da DAEŞ de Esed de olmamalı diye düşünüyoruz, buradaki huzurun tam olarak sağlanması için. Fakat istesek de istemesek de şu anda aktörlerden biri Esed'tir. Diğer etnik gruplar da kendi çapında mücadele etmektedir. PYD unsurları, DAEŞ unsurları, diğer örgütler, rejim yanlıları... Bir şekilde ABD, Rusya, Türkiye, İran, diğerleri de çözüm adına orada varlıklarını sürdürmekteler."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya'dan İncirlik açıklaması

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'ABD ve Rusya'nın da dahil olduğu yapıyla sorun çözülmeli'

    Bunun için oradaki partnerlerin ve ortakların ikna edilmesi gerektiğini anlatan Yıldırım, "Özellikle bölge ülkeleri İran, Türkiye, Suudi Arabistan, Körfez başta olmak üzere Amerika ve Rusya'nın da dahil olacağı bir yapıyla behemehal çözümün sağlanması hedefimiz. Bu konuda da kötümser değiliz. Artık bunun geç bile kaldığını düşünüyoruz. O yüzden de Türkiye olarak daha fazla bu konuda gayret edeceğiz çünkü bu bizim de canımızı yakıyor. Oradaki istikrarsızlık gerek Irak'ta gerek Suriye'de bize bölücü terör örgütü olarak bir bedel çıkarıyor. Bunu da gözden kaçırmamak lazım" diye konuştu.

    Zaharova: Türkiye ile detaylı bir çalışmaya başladık

    'Esed'in muhatabı rejim muhalifleridir'

    Binali Yıldırım, "Geçiş dönemi Esed'le olabilir mi, bunun bir süresi var mı?" şeklindeki soruya "Esed'in muhatabı oradaki rejim muhalifleridir. Bizim Esed'le veya oradaki bir grupla oturup bir şey konuşmamız Türkiye olarak söz konusu değil. Orada taraflar var. Taraflar kimler? Tarafların arkasında ve yanında olanlar var. Tarafların yanında olanlar da diyor ki, 'Tarafları bir araya getirelim. Otursun konuşsunlar ve çözüme ulaşsınlar.' Bütün mesele bu. Bir kişiye dönüp dolaşıp, çözümü o noktaya bağlamak çözümsüzlüğe razı olmaktır. Onu kast ediyorum" yanıtını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suriye'de Esad PYD'nin kontrolündeki Haseke'yi vurdu

    Esad'ın PYD'ye müdahalesi

    "Suriye rejim uçakları perşembeden beri Kuzeydoğu Suriye'de Kürt bölgelerini bombalıyor. Amerika koalisyon uçaklarını Haseke'ye yönlendirdi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Yıldırım, şöyle devam etti:

    "Yeni bir gelişme. Uzun süreden beri rejim, PYD üzerinde herhangi bir hareketi yoktu. Geçtiğimiz hafta Haseke'yi bombaladılar. Bu, yeni bir durum ve gelişmedir. Çok ilginç. Bu konuda belli ki artık rejim de anladı ki kuzeyde oluşturulmaya çalışılan Kürt yapılanması Suriye'nin tehdidi olmaya başladı. Öyle okuyoruz biz."

    Mısır'la ilişkileri değerlendirdi

    Başbakan Yıldırım, Mısır'la ilişkilerin geliştirilmesi de soruldu. Yıldırım, bu konuda şöyle konuştu:

    "Mısır'la ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. İrademizi de beyan ettik. Bu temelde gerçekleştirmek istiyoruz. Darbeyi kabul edelim. 'Darbe olmadığını kabul edelim, ilişkileri geliştirelim' düşüncesinde değiliz. İşin adını koyduk. Burada bir darbe var. Mısır yönetimi de 'Biz darbeci değiliz.' diyorlarsa bunu dünyaya izah etsinler. Dünyadan önce kendi halklarına izah etsinler. Bütün bunlara rağmen Mısır'la ekonomik, kültürel ilişkilerimizi, Akdeniz'in kıyısını kullanan iki ülke olarak geliştirmek ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda müspet bir bakış açısına sahibiz. Bugünden yarına en üst düzeyde ilişkilerin düzelmesini öngörmüyoruz ama bir yerden başlamak gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için iki ülke halkı arasında tam bir anlayış birliği var."

    Başbakan Yıldırım toplantıda ABD'den Gülen'in iadesiyle ilgili sürecin hızlandırılmasını istediklerini de söyledi. Yıldırım ayrıca iç ve dış istihbarat operasyonlarının da tek bir şemsiye yapı altında toplanacağını açıkladı.

    'Yeni bir barış süreci olmayacak'

    Başbakan Yıldırım'a barış sürecine dönülüp dönülmeyeceği de soruldu. Yıldırım, "Yeni bir barış süreci olmayacak. Terör örgütüyle diyaloğa girmeyiz" dedi.

    2 saat sürdü

    Saat 10.15'te başlayan görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.

    Görüşmede, ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Çin, Japonya ve Katar gibi ülkelerde yayın yapan ajans, TV ve gazetelerin temsilcileri yer aldı.

    Buluşmaya uluslararası ajanslardan, AA, Associadet Press, AFP, Reuters, DPA, Xingua ve Bloomberg'in temsilcileri; CNN İnternational, ARD, Al Jazeera Arapça, France 24, TRT World ve Al Araby Televizyonlarının temsilcileri ile The Wall Street, Journal, The New York Times, Asahi Shimbun, Süddeutsche Zeitung, Le Figaro, Daily Sabah, Hürriyet Daily News ve The Times gazetelerinin temsilcileri katıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow