CHP'den Suriye açıklaması: "Saldırı olması durumunda yekvücuduz"

CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Suriye'deki gelişmeler üzerine yaptığı yazılı basın açıklamasında, "Türkiye adım adım Suriye'deki iç savaş bataklığına sürüklenmektedir. Türkiye'yi Suriye'de savaşa sokacak bir oldubittiye kesinlikle karşıyız. Ülkemize dönük bir saldırı olması durumunda yekvücuduz. Ancak, hükümetin ulusal güvenliğimizi ilgilendiren böyle kritik bir konuda muhalefete bilgi verme nezaketi göstermemiş olması normal demokratik bir ülkede kabul edilemez bir durumdur. Bu bakımdan hükümetin acilen TBMM'ye bilgi vermesi gerekmektedir" dedi.
CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, hükümeti dış politika üzerinden eleştirerek şu ifadeleri kullandı:
ABD Başkan Yardımcısı Biden'dan Türkiye'ye YPG çağrısı
Numan Kurtulmuş'tan Suriye açıklaması
AB'den Türkiye'nin PYD'yi vurmasına ilişkin değerlendirme
HDP'li Baluken'den Azez tepkisi: "Beyefendi hepimizi savaşa sürecek"
Rusya'dan Türkiye açıklaması: "Suriye topraklarının vurulması terörizme destek"
"AKP Hükümeti'nin, Arap Baharı rüzgarına öncülük edip Orta Doğu'nun lideri olma ve egemen güçlerin gözüne girme hevesi, ısrarından bir türlü vazgeçemediği hataları ve öngörüsüzlüğü yüzünden milli çıkarlarımıza ve ulusal güvenliğimize telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir. Türkiye, adım adım Suriye'deki iç savaş bataklığına sürüklenmektedir. AKP Hükümeti'ni 5 yıl önce Suriye'deki rejim değişikliğinin başat aktörü olarak gören ve destek verenler, bugün desteklerini çekmek suretiyle Türkiye'yi Suriye denkleminin dışına itmektedir. Türkiye, Suriye politikasında bir iki ülke hariç dünyadan kopmuş, yalnız kalmış ve sözü dinlenmeyen durumuna düşürülmüştür.
"CHP'nin yaptığı uyarılar dikkate alınsaydı Suriye'ye askeri müdahale konuşulmazdı"
AKP Hükümetini, bu denklem dışı kalmışlık psikolojinden kurtulma telaşıyla Türkiye'yi daha da zora sokabilecek adımlar atmaktan vazgeçmeye, suhuletle ve en az zararla bu açmazdan kurtulmaya dönük iyi niyet ve devlet ciddiyetiyle yapılan uyarılara kulak vermeye davet ediyoruz. Dış politikaya milli çıkar ve partiler üstü bir anlayışla bakan CHP'nin yapıcı katkı ve eleştirilerinin en azından bu kritik aşamada dikkate alınması çağrısında bulunuyoruz. Zira CHP'nin vaktiyle yaptığı uyarılar dikkate alınmış olsaydı, bugün Suriye'ye askeri müdahaleden konuşuyor olunmayacaktı.
Türkiye'yi Suriye'de savaşa sokacak bir oldu bittiye kesinlikle karşıyız
Hiç şüphe yok ki Suriye'deki kaosun baş sorumlusu Suriye'de mezhepçi anlayışla rejim değişikliği yapmak isteyenlerdir. Geldiğimiz aşama itibariyle Suriye terör ve dış müdahaleyle harap olmuştur. Türkiye'yi Suriye'de savaşa sokacak bir oldubittiye kesinlikle karşıyız. Suriye iç savaşının bugüne kadar en ağır maliyetini Suriye halkından sonra Türkiye ödemiştir ve ödemeye devam etmektedir. Hal böyleyken ülkemizi terör örgütlerinin hedefi haline getirecek tehlikeli bir maceraya itenler bu ağır sorumluluğun altından kalkamayacaklardır. Terörün her türünü en şiddetli şekilde kınıyoruz. Teröre teslim olmuş veya terörden beslenen bir siyaseti reddediyoruz. Bu noktada, ülkemize dönük her nereden gelirse gelsin yapılacak her türlü saldırının meşru müdafaa hakkımız çerçevesinde bertaraf edilmesi zaten uluslararası hukukun da sağladığı bir haktır.
Ülkemize dönük bir saldırı olması durumunda yekvücutuz
Bu noktada, ülkemize dönük bir saldırı olması durumunda yekvücuduz. Ancak, Hükümetin ulusal güvenliğimizi ilgilendiren böyle kritik bir konuda muhalefete bilgi verme nezaketi göstermemiş olması normal demokratik bir ülkede kabul edilemez bir durumdur. Bu bakımdan Hükümetin acilen TBMM'ye bilgi vermesi gerekmektedir."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Boksörün ölümüne dövdüğü taksicinin ailesi: Türkiye’de yargılansın
Nihal ve Bahar Candan davasında şoke eden ifadeler!
HABER... Ocak görünümlü Mayıs! Fotoğraflar bugün çekildi
ÖZEL GÜVENLİK SINAV SONUÇLARI SORGULAMA: ÖGG sınav sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
TAM 3 ASIRLIK! Emojinin Kökleri Tokat’ta Ortaya Çıktı: Gören Bir Daha Bakıyor...