hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ekşi Sözlük yazarlarına da "dini değerleri aşağılama" davası

    Ekşi Sözlük yazarlarına da dini değerleri aşağılama davası
    expand

    "Kutsal Bilgi" kaynağı Ekşi Sözlük'ün yöneticisi ve 39 yazarı 9 aydan 1,5 yıla kadar hapis istemiyle hakim karşısına çıktı. Geçen yıl Twitter mesajları nedeniyle 10 ay hapis cezası alan Fazıl Say'a dava açan Ali Emre Bukağılı adlı avukatın başvurusuyla açılan davada, Ekşi Sözlük yazarları "Allah, peygamber, cennet, cehennem, Kuran, İncil" gibi din kavramları hakkında yazdıklarıyla suçlanıyor. Yazılanları "kamusal tartışmaya katkıda bulunur" nitelikte bulmadığını iddianamesine yazan Savcı Orhan İlbeyli, yazarların suçunu, "3 büyük dinin ortak değerleri olan kavramlara yönelik hisleri nedensiz yere incitmek" olarak açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İslam inanışının peygamberi Muhammed'e yönelik "hakaret içerikli ifadeler" kullandıkları iddiasıyla "Ekşi Sözlük" adlı internet sitesinin yöneticisi Sedat Kapanoğlu ile 39 yazarının, 9 aydan 1,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın görülmesine başlandı.

    Anadolu Adalet Sarayı 32. Sulh Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, müşteki Ali Emre Bukağılı ve avukatları ile tutuksuz yargılanan Sedat Kapanoğlu'nun da aralarında bulunduğu 27 sanık katıldı.

    Duruşmada savunmasını yapan Kapanoğlu, internet sitesinde yer alan "ssg" adlı rumuzun kendisine ait olduğunu belirterek, beyanlarını yazılı olarak sunduğunu söyledi. Kapanoğlu'nun avukatı da müvekkilinin kaleme aldığı yazının hakaret içermediğini, espri ve eleştiri niteliğinde olduğunu savundu.

    Sanık Özgür Gezer de sitede "faerivian" rumuzunu kullanarak yazılar yazdığını, suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

    Sanıklardan Ari Stepan Algosyan da kendisinin Hristiyan olduğunu ve sitede "İsa" başlıklı bir yazı yazdığını kaydederek, "Aşağılamak gibi bir kastım yoktu. Hristiyanım, böyle bir şeyi dinim gereği zaten yapmam. Hakaret etme amacım yoktu. Sadece eleştirmek amaçlı yazdım" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sanık Ali Fasih Sayın da yazdığı yazının tamamen dil bilimsel bir tespit olduğunu, hakaret etme kastının bulunmadığını belirtti.

    "İnançlı bir insan olarak rencide oldum"

    Müşteki Ali Emre Bukağılı da internet sitesinde dini değerlere hakaret eden kişilerle ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını ve şikayetlerinin devam ettiğini belirterek, "Dini değerlere hakaret ettiği bilinen bir internet sitesidir. Bakanlar dahi bu site hakkında açıklama yapıyor. İnançlı bir insan olarak rencide oldum" dedi.

    Bukağılı'nın avukatı Fatih Mehmet Doğan da şikayetlerinin devam ettiğini ifade ederek, müvekkilinin duruşmaya katılmasını talep etti. Doğan,
    duruşmaya katılmayan sanıklar hakkında da yakalama kararı çıkarılmasını istedi.

    Hakim Ahmet Kaya, savunması alınan sanıkların duruşmadan vareste tutulmasına, duruşmaya katılmayan diğer sanıkların zorla getirilmesine ve müştekinin suçtan doğrudan zarar görmediğinden katılma talebinin reddine karar vererek, duruşmayı erteledi.

    Aynı şikayetçi Fazıl Say'ı mahkum ettirmişti

    Öte yandan, Bukağılı daha önce de Fazıl Say'ın Twitter'daki mesajları nedeniyle dava açmıştı. 2013'ün Eylül ayında İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Fazıl Say'a, "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamaktan" 10 ay hapis cezası verilmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İddianameden

    Anadolu Cumhuriyet Savcısı Orhan İlbeyli tarafından hazırlanan iddianamede, şüphelilerin yazmış oldukları yazıların, ulusal ve uluslararası
    yasalarla korunan düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde açıklanmış bir eleştiriden ziyade, insan ilişkilerinin gelişmesine yarayan kamusal tartışmaya hiçbir katkıda bulunmayan ve yeryüzünde yaşayan insanların büyük çoğunluğunun mensubu oldukları 3 büyük dinin ortak değerleri olan "Allah, peygamber, cennet, cehennem, Kuran, İncil" gibi kavramlara yönelik hisleri nedensiz yere incitecek şekilde dini değerleri aşağılamak kastı taşıdığının anlaşıldığı belirtildi.

    İddianamede bu kapsamda, "Ekşi Sözlük" adlı internet sitesi yöneticisi Sedat Kapanoğlu'nun da aralarında olduğu 40 şüphelinin, TCK'nın 216-3 ve 218-1. maddeleri uyarınca "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak" suçundan 9 aydan 1,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow