hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Enerji Bakanı Berat Albayrak TBMM'de konuştu

    Enerji Bakanı Berat Albayrak TBMMde konuştu
    expand
    KAYNAKAA

    Enerji Bakanı Berat Albayrak, IŞİD petrolü iddialarına, "Bu ülkeye ihanet içerisinde olan paralel başta olmak üzere şerefsiz örgütlerin propagandasıdır" yanıtı verdi. Albayrak TBMM'deki konuşmasında "O olmasın, bu olmasın', 'rüzgar yapmayalım kuş yollarına', 'güneş yapmayalım bilmem nereye', 'hidroelektrik yapmayalım'… Türkiye nükleer santralleri yapacak arkadaşlar. Kömür santrallerini yapacak, hidroelektrik santrallerini yapacak" ifadesini kullandı. Bakan ayrıca Türkiye'nin hane halkına göre, Avrupa'nın 3. veya 4. en ucuz elektrik tüketen ülkesi olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, TBMM Genel Kurulunda, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında Hükümet adına yaptığı konuşmada, doğalgazda enerji arzı güvenliğine ilişkin yaptıkları çalışmaları anlattı. Bölgedeki tüm doğalgaz tedarikçisi ülkelerle ve "bölgelerdeki oyuncularla" görüşmeleri sıklaştırıp her türlü çalışmayı yürüttüklerini söyleyen Albayrak, "Milletimiz müsterih olsun" dedi.

    Orman İşletmesi, Cerattepe'de şirkete yer teslimini yaptı

    Doğalgazda depolama kapasitesini artırmaya dönük çalışmaları da anlatan Albayrak, Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin inşaatına devam edildiğini, 2021 yılına kadarki süreçte de TPAO'nun Silivri'de bulunan depolama sahalarının kapasitesini artırmak için çalışmaların başlayacağını söyledi. Albayrak, LNG (Likit doğal gaz) depolama ve sisteme gaz basma kapasitelerini artırmak için de 2 LNG terminalinin kapasitelerini genişletmek ve yenilerini yapmak için çalışmaların sürdüğünü aktardı.

    Davutoğlu'ndan Cerattepe görüşmeleri

    Albayrak enerji arz güvenliği için Türkiye'nin doğal gaz ve petrol ticaretindeki jeopolitik konumunun avantajını kullanmaya önem verdiklerini dile getirerek, "Özellikle, bölgeden geçen doğal gaz boru hatlarının kesişim ve dağıtım noktası haline gelmeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda sadece Türkiye'nin değil, başta Avrupa Birliği olmak üzere bölgedeki tüm ülkelerin doğal gaz ticaretinde ihtiyaç duydukları işbirliklerini, ülkemiz çıkarları ve öncelikleri doğrultusunda değerlendiriyoruz" görüşünü dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HES'lere kuraklık freni

    Elektrik altyapısının modernizasyonu

    Elektrik kaynağıyla ilgili de bilgi veren Albayrak, son dönemde yaşanan kesintilere de değindi. Albayrak şunları söyledi:

    "Son dönemde yaşanan kesintilerle ilintili olarak önemli bir çalışmanın startını verdik. Türkiye'deki elektrik iletim ve taşıma altyapısı ömür itibarıyla çok yaşlı. 30 ila 40 yıllık bir elektrik şebeke sistem altyapısından bahsediyoruz. Kendi döneminin şartlarına göre yapılmış bu yatırım bugün itibarıyla 73 bin megavata ulaşmış, sistem kurulu gücüne hizmet etme noktasında, bu yükü taşıma noktasında artık yeterli hizmeti ortaya koymuyor. Bu sebeple özel sektörle, Türkiye'nin altyapısını 2020 yılına kadar, bugün itibarıyla yaklaşık yüzde 15-20'ye yakın yenilediğimiz bu altyapıyı, oluşturduğumuz yeni bütçeyle yüzde 75-80 bandına çekmek için altyapı yenileme hamlesinde mutabakata vardık. Beş yıl sürecek bu yatırım hamlesi kapsamında, Türkiye'nin elektrik altyapısının modernizasyonu çerçevesinde 18 milyar liralık bir altyapı yatırımı gerçekleştireceğiz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Munzur Vadisi'ndeki 4 HES projesi iptal edildi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyeti açısından dağıtım şirketlerini yakından takip ederek, mevzuattaki mekanizmaları işleteceklerini söyledi.

    Elektrik üretiminde yerli kaynakların payının artırılmasına önem verdiklerini söyleyen Albayrak, "2015 yılında işletmeye alınan yeni santraller ve bu kapasitelerin artışı 4 bin 288 megavat. Ülkemizde 2002 yılında 300 elektrik enerjisi üretim santrali varken bu sayı 2016 yılında bin 566'ya ulaştı. Mevcut santrallerin dağılımı 561 hidroelektrik, 235 doğal gaz, 114 rüzgar, 36 kömür, 21 jeotermal ve 156 adediyse diğer kaynak türlerine aittir" dedi.

    Albayrak, yenilenebilir enerji alanında gelinen noktayı daha da ileriye taşımayı amaçladıklarını da belirtti.

    Nükleer enerji konusuna da değinen ve "önem verdiğimiz bir kaynak durumundadır" diyen Albayrak, inşa edilecek santrallerin 2000'li yılların teknolojisini ihtiva etmesi nedeniyle güvenlik ve verimlilik açısından iyi bir noktada olduğunu ileri sürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Munzur Çayı neredeyse kurudu

    Türkiye'nin Rusya'dan aldığı doğalgaz geçen yıl azaldı

    "Türkiye nükleer, kömür santralleri ile HES yapacak"

    Albayrak dünyada 442 nükleer santralin bulunduğunu, 100'den fazlasının da inşaat halinde olduğunu "Türkiye nükleer santralleri yapacak arkadaşlar. Kömür santrallerini yapacak, hidroelektrik santrallerini yapacak ama 13 yıldır yaptığımız gibi hem çevreye hem topluma hem millete taşıdığımız sorumluluk gereği sonuna kadar bunun mücadelesini vereceğiz" dedi.

    Albayrak'ın konuşması sırasında bazı CHP milletvekilleri üzerinde "Nükleer Santraller Sağlığı Bozar" yazılı afişleri gösterdi.

    Danıştay "dur" dediği halde Alakır'da HES inşaatı sürüyor

    "Yatırım stratejisinde enerji başta olmaya devam edecek"

    Albayrak bu konuda Türkiye'nin yerli ve uluslararası yatırımcılar açısından sağlıklı bir yatırım iklimine de sahip olduğunu söyledi. Yatırım stratejilerinde enerjinin önemli başlıklardan biri olmaya devam edeceğini vurgulayan Albayrak, elektrik enerjisi kurulu gücündeki yenilenebilir enerjilerin payının ve özel sektörün payının arttığını da ifade etti. Bakan Albayrak, özelleştirmelerle piyasanın liberalleşmesinin önünü açtıklarını anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazprom, Türk şirketleri ile ilişkilerini sürdürmek istiyor

    Soma'nın sanık sandalyesinde terfi ettiler

    TANAP "tam gaz" ilerliyor

    Albayrak, TANAP kapsamında, 2018 yılında, ilk gazın 6 milyar metreküplük ilk kapasiteyle devreye alınmasının düşünüldüğünü de söyledi.

    "Elektrik faturalarına yansıyan bedeller"

    Bakan Albayrak'ın gündeminde elektrik faturalarına yansıyan dağıtım bedelleri de vardı. Faturalara, kullanılan aktif enerji bedelinin yanı sıra yansıtılan diğer kalemleri de sayan Bakan Albayrak, şunları söyledi:

    "Türkiye'de aktif enerji bedelinin yanında alınan bedeller var. Perakende satış hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli, kayıp kaçak bedeli, iletim bedeli, dağıtım bedeli. Tüm bunların hepsi iktidarımız döneminde değil bakın, ülkemizde elektrik satışı başladığından beri alınan bedeller. Şimdi, bunu bir kenara koyalım. Sonra, enerji fonu diye bir şey var. İktidarımız döneminde mi
    geldi bu? 1986 yılındaki 3291 sayılı torba kanunda koyulmuş bir bedeldir. TRT payı var. TRT payı, 1984 yılında 3093 sayılı Kanun'la oluşturulmuş bir bedeldir ki 2003 yılında iktidarımız döneminde bunun payı yüzde 3,5'tu, yüzde 2'ye düşürdük. Sonuncusu da elektrik ve havagazı tüketim vergisi. 1981 yılında 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nda oluşturulmuş bir bedeldir. Bugün olan, geçtiğimiz yıl hayata geçirdiğimiz yasal düzenleme kapsamında perakende satış hizmet bedeli, sayaç okuma, kayıp kaçak, iletim ve dağıtım bedellerinin hepsinin bir kalemde birleştirilmesi noktasında yapılmış bir düzenlemedir. Bugün, Türkiye'de yüzde 6,8 düzenleme zammı yapılmıştır."

    Elektrik faturasındaki bazı bedelleri geri alabilirsiniz!..

    Davutoğlu'ndan Rusya'ya IŞİD petrolü yanıtı: "Sovyetik propaganda makinesinin yalanları" 

    Albayrak asgari ücretli bir ailenin 2002'de ödediği elektrik, doğalgaz faturasının gelirine oranı ile bugün gelirine oranını kıyasladı ve gerileme olduğunu söyledi.

    Albayrak daha sonra milletvekillerinin sorularını da yanıtladı. Elektrik kesintileriyle ilgili bir soru üzerine şebeke ve sistem alt yapısının eski olduğunu yineleyen Albayrak, "Bugün 73 bin megavat kurulu gücü olan Türkiye'de, farklı bölgelerdeki trafo, şebeke iletim hatlarında kaçaklar, çatlamalar, patlamalar, trafo noktasında bu sıkıntıları beraberinde getiriyor. Biz bununla ilgili 2016 yılı başı itibarıyla, gelecek beş yıllık, 21 dağıtım bölgesine dayalı 18 katrilyonluk yatırım planı açıkladık" yanıtı verdi.

    EPDK'dan elektrikte gizli zam iddialarına yanıt!

    "Türkiye Avrupa'nın 3. veya 4. en ucuz elektrik tüketen ülkesi"

    Elektrik faturalarına ilişkin bir soru üzerine de "Elektrik faturalarındaki kalemleri 2015 yılı ile karşılaştırın. 1 Ocak 2016 itibarıyla elektrik faturasındaki son kaleme bakın, kullanılan elektrik kilovatsaatine bölün, 1 kilovat elektrik ne kadar bunu hesaplayın. Bir de 2015 yılına bakın. Geçtiğimiz yıl çıkan yasayla birlikte sekiz tane kalem dağıtım bedeli kaleminde toplanarak gösteriliyor artık. Bunu topladığınızda ortaya çıkan faturaya göre kilovatsaat olarak, 13 sene öncesiyle kıyasladığınızda, Türkiye hane halkına göre, hala Avrupa'nın 3. veya 4. en ucuz elektrik tüketen ülkelerinden biri" değerlendirmesinde bulundu.

    Fransız Senatosu'nda Türkiye-Rusya düellosu

    "O olmasın bu olmasın..."

    Nükleer santrallerde yaşanan kazaların hatırlatılması üzerine de Bakan Albayrak, "Türkiye'ye 'o olmasın, bu olmasın', 'rüzgar yapmayalım kuş yollarına', 'güneş yapmayalım bilmem nereye', 'hidroelektrik yapmayalım'… O zaman bütün bu ışıkları söndürelim, Genel Kurulu bir tane ampulle ışıklandıralım. Gaz lambasıyla… Birileri hem muasır medeniyet seviyesine çıkmamızı her zaman dile getirecek hem de 'muasır medeniyetin yaptığı santralleri, nükleer santralleri, enerji santrallerini biz yapalım' dediğimiz zaman, buna karşı çıkacaksınız. Bu, statükocu, yasakçı zihniyettir" şeklinde konuştu.

    IŞİD petrolü iddiası

    Albayrak'a Türkiye'nin IŞİD petrolünü aldığı yönünde dile getirilen iddialar da soruldu. Albayrak, "Türkiye Cumhuriyeti'nin, dünyada ilk terör örgütü ilan ettiği DAEŞ örgütüyle ticaret ilişkisi içerisinde bulunduğu iddiası, bu ülkeye ihanet içerisinde olan paralel başta olmak üzere şerefsiz örgütlerin propagandasıdır. Bu propagandayı bu çatı altında dillendirip Türkiye'yi terör örgütüyle ilişkilendirmek en ufak tabirle maalesef ve maalesef acziyettir" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow