hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Davutoğlu ilk görüşmeyi CHP ile yaptı, güven tesisine çalışılıyor

    Davutoğlu ilk görüşmeyi CHP ile yaptı, güven tesisine çalışılıyor
    expand

    AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, ilk koalisyon görüşmesini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptı. Görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Çok yoğun bir mutfak çalışmasını yaptık. En önemli unsur karşılıklı güvenin ihdas edilmesidir. Ondan sonra muhtevanın detaylarına girmek mümkün olabilir" dedi. CHP'den de Parti Sözcüsü Haluk Koç'tan açıklama geldi. Koç, "Karşılıklı güven tesisi gerekiyor, bu çok açık" dedi ve bazı aksaklıkların giderilmesi gerektiğini ifade ederek, görüşmeyi, "Müzakere öncesi bir öngörüşme" olarak niteledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri kapsamında ilk görüşmesini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptı. İki partinin heyeti görüşmede bir araya geldi, 1 saat 40 dakikalık görüşmenin ardından da açıklamalar yapıldı. 

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Merkezi'ni ziyaretinin ardından partisinin merkezinde açıklama yaptı. Daha sonra da CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, CHP Genel Merkezinde açıklamalarda bulundu.

    İşte Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları:

    7 Haziran seçimleriyle milletimiz, beklentilerini partilere açık şekilde ortaya koymuştur. Burada çıkan tablo uzlaşma temelli koalisyon oluşması zarureti tablosudur. 7 Haziran akşamı burada, balkon konuşmasında da birkaç hususu paylaşmıştım. Birincisi milli iradeye saygı tartışmayız dedim. İkincisi Türkiye’yi bir anda hükümetsiz bırakmamak için her türlü tedbiri alacağız dedim. Üçüncüsü de süreç kendi doğasıyla seyredecektir dedim. Bu kamuoyumuza güven vermemiz dışında, bizim ahlaki değerlerimizin doğal yansımasıdır. İki önemli aşama geçildi. Her parti kendi değerlendirmesini yaptı. Ak Parti olarak biz özen gösterdik ve ortak bir akıla dayalı bir tutum belirlemek için zemin oluşturduk.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yemin töreni, meclis başkanı seçiminin yapılması, divanın oluşması ve cumhurbaşkanımızın beni hükümet kurmakla görevlendirmiş olmasıdır. Hem siyasal aşama hem hukuki süreç tamamlandı. Bugün mübarek bir günde üçüncü aşamaya geçmiş bulunuyoruz. Bütün milletimizin kadir gecesini tebrik ediyorum. bugünler herkesin kendi muhasebesini yaptıktan sonra, milletin bütünüyle ilgili beklentilerini ortaya koyma günlerdir. Şahsi çıkarlarımızı ülke çıkarlarının önüne geçirmemesi gereken günlerdir.

    "Mutfak çalışmasını yaptık"

    Biz de Kılıçdaroğlu görüşmemizin öncesinde, bir anlamda millete olan görevimizin gereği olarak çok yoğun bir mutfak çalışmasını yaptık. AK Parti içinde, kendi tabanımızın temayüllerini almak dışında her partiyle ilgili özel komisyonlar kurduk. Partilerin seçim beyannameleri, koalisyon tutumlarıyla ilgili de kendi bakışımızı geliştirdik. Dün bir vesileyle basınla paylaştığım gibi, bizim gördüğümüz tabloda en önemli unsur karşılıklı güvenin ihdas edilmesidir. Ondan sonra muhtevanın detaylarına girmek mümkün olabilir.

    "Kılıçdaroğlu ile mutabık kalındı"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün Kılıçdaroğlu’na usül çerçevesinde görüşlerimizi paylaştık, yarın Bahçeli ve devamında HDP ile bunlar görüşülecek. Bizim hükümet kurma görevinde, ilk turda, muhataplarımızla genel başkanlarla ilk değerlendirmeler karşılıklı ilkesel duruşlar, güven ortamının sağlanması hedef edilecek ve niyet ve irade konusunda hepimizin berrak bir neticede buluşması temin edilmeye çalışılacak. Daha sonraki aşamada, mutabık kalınırsa, Kılıçdaroğlu ile mutabık kalındı. İkinci tur öncesinde, diplomaside kullandığımız istikşafi tarzda, her iki tarafın birbirini anlaması, bir ön görüşme, müzakere öncesi öngörüşme şeklinde her iki tarafın birbirini anlamasını temin edecek ve olabilecek uzlaşı alanlarıyla, resmini çizecek bir çalışma yürütmek.

    "Samimi dosthane bir atmosferde geçti"

    Aynısını Bahçeli’ye teklif edeceğim. Görüşmede karar vereceğiz. Kılıçdaroğlu ile görüşmemden bahsetmek gerekirse, samimi dosthane bir atmosferde geçti. Çok sıcak bir ortamda, ramazanın havasına uygun şekilde karşılıklı görüşlerimizi paylaştık. Merak edilmesi bağlamında söylüyorum, en son Saraybosna ve Bosna ziyaretlerimdeki intibalarımı da paylaştım. Daha sonra usul çerçevesinde, Kılıçdaroğlu’na ve ekibine, bizim onların zikrettiği 14 ilke, benim vurgulamış olduğum 9 temel ilke, seçimlerden iki hafta önce Diyarbakır’da bir TV konuşmasında zikrettiğim hayata geçireceğimiz atacağımız ilk adımlar çerçevesinde 10 temel adım, seçim beyannamesiyle ilgili detaya girmeden bu çerçevede görüşlerimizin karşılıklı olarak malum olduğunu, bir an önce güçlü hükümetin sağlam temellerde güçlü bir hükümetin kurulmasını arzu ettiğimizi ifade ettim. Kendisi de görüşlerini dile getirdiler. Aynı şekilde güven esasına vurgu yaptılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk olarak bir niyet ve karşılıklı anlayış içinde görüşmelerin devam etmesi konusunda ortak anlayışa ulaştığını görüyorum. Bu nihai bir müzakere aşaması değil, ilk temas sonrasında, özellikle yaklaşımları görme çalışmaıs. Aynı usulü sayın Bahçeli’ye de teklif edeceğim. Yani bir mutabık kalınmış koalisyon müzakereleri değil bunlar. Bunlar tarafların birbirlerini doğru anlamalarını temin edici ön görüşmeler. Bir yanlış anlaşılma varsa bunun giderilmesi, istikşafi, muhtemel bir müzakere zemini varsa o da ikinci turda ortaya çıkabilecek bir durum. Bu temaslarımız arkadaşlarımız arasında devam edecek. İkinci turda nasıl bir yol alabileceğimizi genel başkanlar olarak değerlendireceğiz. Bu sadece CHP’ye değil, MHP’ye de teklif edeceğimiz usuldür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sayın Demirtaş ile de görüşme yapacağız. Oradaki tabloya göre de değerlendirmelerimizi sürdüreceğiz. Milletimize de ifade etmek isterim ki, küresel ve bölgesel alanda çok yoğun gelişmelerin yaşandığı bir dönemde, bütün siyasilere düşen temel gören, ülkemizin geleceğini ufkunu açacak bir hükümet yapısının bir an önce ortaya çıkmasıdır. Bu konuda bizim samimiyetimiz açıktır. Bu görüşmelerde inşallah karşılıklı zemin oluşması halinde görüşmeler devam eder, milletimize hayırlı haberleri verme imkanına kavuşuruz.

    Kılıçdaroğlu’na teşekkür ediyorum. bazı farklı düşüncelerimizin de dile getirildiği hususlar vurgulandı. Partilerin bizati varlığı farklı görüşlere dayanır, bugün de siyasetin doğası uzlaşma gerektiriyor.

    Soru-Cevap

    Müzakereye geçmeden önce yapılacak ön görüşmeler yine sizin başkanlığınızda mı yapılacak? Yoksa alt düzeyde heyetler arasında mı yapılacak? Tutanak tutulmasını düşünüyor musunuz?

    Ön görüşme diyeyim. Koalisyon kuracağız kararı alınıp görüşmeler değildir bunlar. Biz müzakere, hükümet ortaklığının test edileceği bir ön görüşme süreci başlayacak. Bu arkadaşlarımız tarafından yürütülecek. Bu bilgiler istikametinde ikinci tura… Şunun için planladık. Ben de sayısız diplomatik görüşmelerde bulundum. Ama biz uzlaşı zemini bağlamından, önce karşılıklı güvenin sağlanması, psikolojik bariyerlerin aşılması önemli. Sonra da zemin yoklanması önem taşıyor. Çok çabuk verilecek bir karar, hayal kırıklığına yol açabilir. Ben süreç mantığının bu tür müzakerelerde önem taşıdığı kanaatindeyim. Heyetlerimiz arasında yapılır. Ortak zemin dediğim gibi keşfedilmeye gayret edilir. Bize bilgiler sunulacak. İkinci turda da heyetlerimizin temsilcileri, genel başkanlar değerlendirme yapacağız.

    Tutanak her parti kendi tutanağını tutar. Ama bir protokol yazım aşamsına geldiğinde noktasına virgülüne kadar her türlü ele alınır. Ben koalisyon protokollerini bizzat inceledim. En sağlıklı hükümet, ortaklık sürecinin ve protokolün oluışması için elimizden geleni yapacağız.

    O konu açılmadı

    Siz bosna dönüşünde demiştiniz ki “Cumhurbaşkanı'nın meşruiyetini tartışmaya açmak koalisyon müzakerelerini sabote etmektir” Bu konu açıldı mı?

    Hayır, bu konu ele alınmadı. Dediğim gibi zaten türkiye demokratik kurumları yerleşmiş bir ülkedir. Cumhurbaşkanlığı makamı bir hükümet ortaklığı görüşmelerinin gündemi olacak husus değildir. Bu çerçevede de bu konu açılmadı. Ama anayasa, yapılacak demokratik reformlar vesaire, bunlar da genel ilkeler olarak konuşuldu. Diğer görüşmelerde ele alınacak hususlar, türkiye’deki siyasal ekonomik konular ilkesel olarak ele alındı.

    Bu görüşmelere başlamadan önce CHP ve MHP’ye aynı uzaklıktayım demiştiniz. Hala aynı uzaklıkta mısınız? Sabah saatlerinde, 4+1 olarak duyurmuştu, 5+1 oldu. bunun nedenini öğrenebilir miyiz?

    1+4 olarak tespit etmiştik, ancak bu sabah CHP tarafından 1+5 olma arzusu ifade edildi. Biz de 5’e çıkardık. Bunda eleştirilecek bir yönü yoktur. İhtiyaca binaen muhataplarımız 5’e çıkardık. Vakai tespit için söylüyorum. Onlar içinde toplantının pratikliği sebebiyle bu hasıl olmuş olabilir.

    Şu anda da aynı tutumumuzu sürdürüyoruz. CHP ve MHP ile uzaklığımız, veya yakınlığımız diyelim, yakınlığımız aynı. Eminim yarın sayın Bahçeli’yle görüşmemizde aynı sıcak ortamda geçecektir. Bu ülkeye hizmet ederken birbirimize duyduğumuz saygı millete de güven verecektir.

    CHP istedi 1+5 oldu

    AK Parti ile CHP arasında yürütülen koalisyon görüşmelerinde genel başkan ve dört milletvekilinden oluşan ve 1+4 olarak değerlendirilen koalisyon görüşme heyetine, CHP'nin isteği üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Siyasi Baş Danışmanı Rasim Bölücek de eklendi.

    Bunun üzerine AK Parti de Ankara Milletvekili Mücahit Aslan'ı koalisyon görüşme heyetine ekledi. AK Parti'nin CHP ile koalisyon görüşmesi, 1+5 olarak devam etti.

    AK Parti'nin koalisyon heyetinde yer alan isimler: Ömer Çelik, Numan Kurtulmuş, Cevdet Yılmaz, Ayşenur Bahçekapılı ve Mücahit Aslan.

    CHP'nin koalisyon heyetinde yer alan isimler:Haluk Koç, Selin Sayek Böke, Faik Öztrak, Akif Hamzaçebi ve Rasim Bölücek.

    Davutoğlu ilk görüşmeyi CHP ile yaptı, güven tesisine çalışılıyor

    Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Merkezi'ne, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ile geldi.

    Sivil plakalı bir araçla CHP Genel Merkezi'ne gelen Davutoğlu'nu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak karşıladı. Öztrak ile tokalaşan Davutoğlu ve beraberindeki heyet, daha sonra Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmeye geçti.

    CHP Genel Merkezi'nin 12'nci katında, basına kapalı gerçekleşen görüşme, 14.15'te başladı.

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na görüşmede, CHP Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke ve Faik Öztrak ile İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi eşlik etti.

    AK Parti heyetinin, CHP Genel Merkezi'ne, gümüş tepsi içerisinde kandil simidi ve çikolata getirdikleri öğrenildi.

    Genel Başkan Davutoğlu, koalisyon turları kapsamında yarın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, çarşamba günü ise HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile görüşecek.

    16 yıl sonra bir ilk gerçekleşiyor

    Türkiye'de, 16 yıl sonra ilk defa hükümet kurulması için koalisyon görüşmeleri gerçekleştiriliyor.

    18 Nisan 1999 genel seçimlerinde, 1. parti olarak çıkan DSP'nin tek başına hükümet kuracak çoğunluğa sahip olamaması, koalisyon kurma zorunluluğunu ortaya çıkarmıştı.

    Seçimlerde, 136 milletvekiliyle en fazla vekil çıkaran DSP'nin Genel Başkanı Bülent Ecevit, 3 Mayıs 1999'da cumhurbaşkanından hükümeti kurma görevini aldıktan sonra, 129 milletvekili çıkaran MHP ve 86 milletvekiline sahip olan ANAP ile görüşmelerde bulunmuştu. 28 Mayıs 1999 tarihinde imzalanan koalisyon protokolü sonrasında kurulan 57. Hükümet, 9 Haziran 1999 tarihinde TBMM'den güvenoyu almıştı.

    Davutoğlu, daha önce de Dışişleri Bakanlığı döneminde, CHP Genel Merkezi'ne gelerek Kılıçdaroğlu ile görüşmüştü.

    CHP Sözcüsü Haluk Koç'tan açıklama

    CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, görüşmeye ilişkin Parti  Genel Merkezi'nde açıklama yaptı. Koç, Başbakan Davutoğlu'nun ifadesiyle "Müzakereler öncesinde bir öngörüşme" tabirine vurgu yaparak, şunları söyledi:

    "Bu çerçevede CHP'nin Türkiye'nin çözümsüz kalmaması için üzerine düşen görevi yapacağını, asla çözümsüzlüğün adresi olmayacağını da seçimden birkaç saat sonra sıcağı sıcağına ifade etmiştik. Akan takvim içinde değerlendirmeler oldu. Bugünkü görüşmeden çıkan durumu, Sayın Başbakan Davutoğlu özetledi.

    Karşılıklı güven tesisi gerekiyor, bu çok açık. Daha önce tanık olduğumuz bazı aksaklıkların giderilmesi gerekiyor. Bunların üzerinde duruldu ve ortak bir çalışma yapılması üzerinde duruldu.

    Türkiye'nin güçlü bir hükümet profiliyle önümüzdeki günleri göğüslemesi iki tarafça da üzerinde duruldu.

    Ortak çalışmaların tespitine yönelik niyet ortaya kondu. Sayın Davutoğlu, 'Müzakere öncesi bir öngörüşme" olan bu toplantının içeriği de ortaya konmuş olundu. Bir niyet beyanında bulunuldu. Bundan sonra da yöntem çerçevesinde her iki tarafça ele alınacak.

    Daha detaylı değerlendirmeler yapmak ama bu çerçevede kalmak gerekiyor.

    İki parti arasında Sayın Ömer Çelik ile ben bu teması sürdürmeye gayret edeceğiz.

    Bu bir öngörüşmeydi, görev tevzii sonucunda kendilerinden sonra en çok oyu almış olan CHP'yi bir ziyaret, usül, niyet ve irade ortaya konmasıydı. Bunlar süreç içinde olacak şeyler hiçbir şey yarım günde olmuyor.

    Henüz bir takvim netleştirilmedi, çünkü Sayın Davutoğlu'nun yarın MHP, sonra da HDP ile görüşmeleri var. Bayram sonrası da bir belirleme olacaktır.

    CHP'nin zaten koalisyonla ilgili pozisyonunu belirleyen, bu aslında CHP'nin kendisine özel bir çalışması da değil, demokrasinin olmazsa olmazlarını içeren bir 14 maddelik çalışması var. Bunları madde madde tartışmadık. Türkiye'nin önünde biriken iç ve dış sorunların aşılması için bir niyet ve irade ortaya konuldu. Çözümsüzlüğün adresi de bizim olmayacağımızı baştan beri ortaya koymuştuk."

    "Umut var mı?" sorusuna ise Haluk Koç, "Siyaset her ne kadar kendi mecrasında akıyorsa da geldiği noktada umut ve umutsuzluk ortaya konabilir" yanıtı verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow