hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mersin Gümrüğünde rüşvet operasyonu

    Mersin Gümrüğünde rüşvet operasyonu
    expand

    Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, aralarında 10 gümrük memurunun da bulunduğu 35 kişi ile ilgili rüşvet aldıkları ve verdikleri iddiasıyla operasyon başlattı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, operasyonun Bakan Hayati Yazıcı'ya gelen bir ihbar mektubunun ardından başladığını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaklaşık 6 ay önce başlatılan soruşturma çerçevesinde Mersin Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü'nde görev yapan 4 gümrük memuru ile 6 gümrük muayene memurunun rüşvet aldıkları, gümrükte iş takibi yapan gümrük müşavirlik ve nakliye firması çalışanı 25 kişinin ise rüşvet verdikleri gerekçesiyle haklarında gözaltı kararı çıkartıldı.

    Soruşturma çerçevesinde birçok evde ve işyerinde arama yapılırken, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma dosyasıyla ilgili gizlilik kararı aldığı öğrenildi.

    Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat  Müdürlüğü ekiplerince, "rüşvet aldıkları ve verdikleri" iddiasıyla aralarında 10 gümrük memurunun da bulunduğu 35 kişi hakkında başlatılan operasyon kapsamında Mersin Limanı B Kapısı yakınlarındaki binada ekipler çalışma yaptı.

    Ellerinde dosyalar olduğu görülen ekipler, çalışmalarını tamamladıktan sonra araçlarla Mersin Limanı B Kapısı'ndan ayrıldı.

    Bu arada, Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise operasyonun kendileri tarafından başlatıldığını, gerekli açıklamaların ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yapıldığını bildirdiler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan, Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Abdulbaki Şimşek de yaptığı açıklamada, operasyonda adı geçen Mersin Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü'nde genellikle Avrupa ülkelerinden gelip 3. bir ülkeye gidecek olan malların transit işlemlerinin yapıldığını söyledi.

    Buralarda yapılan işlemleri nakliyede görevli kişilerin yürüttüğünü anlatan Şimşek, burada görülmüş bir olumsuzluk üzerine operasyon yapılmış olabileceğini ifade etti.

    Bakanlık açıklama yaptı

    Soruşturmayla ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada operasyonun Bakan Hayati Yazıcı'ya gönderilen bir ihbar mektubu ile başladığı, Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne ulaştırılan ihbar mektupları ile birleştirildikten sonra Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesi ve talimatları doğrultusunda soruşturmanın Mersin Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ve Mersin Emniyet Müdürlüğü ekiplerince genişletildiği belirtildi.

    Yazıcı: "Talimatı ben verdim"

    Bu arada Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Mersin'de düzenlenen operasyona ilişkin, "Operasyonla ilgili olarak bana 2012 yılı Kasım ayında bir ihbar mektubu geldi. Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına derhal bir ekip görevlendirilerek konunun incelenmesi talimatını ben verdim" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Bakan Yazıcı, AA muhabirinin sorusu üzerine, Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince, "rüşvet aldıkları ve verdikleri" iddiasıyla aralarında 10 gümrük memurunun da bulunduğu 35 kişi hakkında başlatılan operasyonu değerlendirdi.


    Mersin'de gerçekleştirilen operasyonla ilgili olarak kendisine 2012 yılı Kasım ayında bir ihbar mektubu geldiğini ifade eden Bakan yazıcı, şu bilgileri verdi: "Gelen ihbar mektubunda Mersin Gümrüğünde yapılan işlemler dolayısıyla menfaat talep edildiği, dolayısıyla menfaat sağlanması durumunda işlerin kolaylaştırıldığı, hatta evraklarda eksiklik olsa bile bunun görülmediği ama istenilenin verilmemesi halinde zorluk çıkartıldığı, x ray cihazına yönlendirildiği ve böyle bir uygulama olduğu, bunların da derlenip toparlandığı, bir kısım insan arasında bunların bölüşüldüğü şeklinde bir ihbar vardı. İsmi kimliği her şeyi yazılıydı. Ben derhal bunu bir yazıya bağladım.

    Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına derhal bir ekip görevlendirilerek konunun incelenmesi talimatı verdim. Tabi gizliliğin korunması kaydıyla da bir müfettiş görevlendirdik. Giden müfettiş gerekli incelemeyi yaptı, verileri topladı. Sonuç itibariyle yoğunlaşan kuşkunun kanıtlanabilmesi için teknik takibin gerekli olduğu kanaatine varılıyor ve ilgili savcılıkla temasa geçiliyor. Savcılık da teknik takip kararı çıkartıyor ve teknik takip süreci başlıyor."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Operasyonda 10 gümrük personelinin gözaltına alındığını anlatan Yazıcı, "Bunlar rutin, Türkiye'de olan şeyler. Bunu farklı algılamak, farklı değerlendirmek çok anlamsız. Olaya karışanlar arasında tabi bizim gümrükte çalışanlarımız var. Bunun dışında müşavir ve nakliyeci firmalar var. Yani rüşveti birisi almışsa birisi vermiştir. Bunlara ilişkin verilerin detayını ben bilmiyorum, zaten gizlilik kararı var. Bunun ötesinde benim daha detaylı bir açıklama yapmam gizlilik kuralına aykırı olur" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow