hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    MHP olağanüstü kongre sürecini 2 mahkeme tedbiren durdurdu

    MHP olağanüstü kongre sürecini 2 mahkeme tedbiren durdurdu
    expand

    MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, iki yerel mahkemenin MHP'de olağanüstü kongre sürecine dair olarak Ankara 12.Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen kararı tedbiren durdurduğunu açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankara 12.Sulh Hukuk Mahkemesi Nisan ayının başında MHP'de olağanüstü kurultay talebini kabul ederken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kararla ilgili Yargıtay'a temyiz başvurusu yaptıklarını duyurmuştu.

    MHP'yle aynı kaderi yaşayan iki parti

    Mahkeme tarafından MHP'de olağanüstü kongreyi organize etmek üzere atanan çağrı heyeti ise, MHP kongresinin 15 Mayıs 2016 tarihinde yapılacağını açıklamıştı.

    MHP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Öztürk, "Gemerek ve Tosya'da açılan davalarda Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin atadığı kayyum heyetinin kararlarına ihtiyati tedbir konuldu" ifadesini kullandı.

    Meral Akşener'den Bahçeli'ye ilginç soru

    Çağrı heyetinin 15 Mayıs'taki kongre kararının ardından, MHP'li üst düzey bir yetkili Reuters'a "Çağrı heyetinin kararını hukuki bulmuyoruz. Fiili duruma izin vermeyiz" demişti.

    Mahkeme tarafından MHP'de olağanüstü kongreyi organize etmek üzere atanan çağrı heyeti ise, MHP kongresinin 15 Mayıs 2016 tarihinde yapılacağını açıklamıştı. MHP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Öztürk, "Gemerek ve Tosya'da açılan davalarda Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin atadığı kayyum heyetinin kararlarına ihtiyati tedbir konuldu" ifadesini kullandı. Öztürk, "Asliye hukuk mahkemesi kararıyla bundan böyle Yargıtay süreci beklenecek" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MHP Denizli'de 5 ilçe teşkilatını kapatma kararı aldı

    Çağrı heyetinin 15 Mayıs'taki kongre kararının ardından, MHP'li üst düzey bir yetkili Reuters'a "Çağrı heyetinin kararını hukuki bulmuyoruz. Fiili duruma izin vermeyiz" demişti.

    "Yargıtay öncelikle görüşmeli"

    Bir yandan MHP'li muhalifler olası kongreye hazırlanırken, Genel Merkez yönetimi ise mahkeme kararının temelden bozulması için Yargıtay'a yaptıkları temyiz başvurusunun da bir an önce karara bağlanması çağrısında bulundu.

    Meral Akşener'den yeni parti açıklaması

    Reuters'a bilgi veren MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, "Belirsizlik olarak algılanan ortama son verecek de yine yargı kararıdır. Yargıtay'a yaptığımız kararın temelden bozulması başvurusu, kamuoyu da dikkate alınarak elbette öncelikli olarak görüşebilir" dedi.

    Bahçeli'ye bir rakip daha

    MHP'de olağanüstü kurultay ile ilgili tartışmalar, Ocak ayında bazı eski vekillerin kurultay için topladıkları 543 delege imzasını genel merkeze sunmasıyla artmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Parti tüzüğüne göre olağanüstü kurultayın toplanabilmesi için en az 239 imzaya, kurultayda tüzüğün değiştirilmesi içinse 601 oya ihtiyaç bulunuyor.

    MHP'de şu ana kadar genel başkanlığa adaylığını açıklayan isimler Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Süleyman Sazak.

    Geçen yıl 1 Kasım seçimlerinde MHP'nin oylarını ve TBMM'deki sandalye sayısını düşürmesinin ardından olağanüstü kongre yapılması ve yeni bir genel başkan seçilmesi için muhalif kanat ısrarlı davranmış, Bahçeli ise o tarihten bu yana ısrarla kongreye gitmeyeceğini açıklamıştı.

    Sinan Oğan'dan açıklama

    MHP Genel Başkan Adayı Sina Oğan, MHP'de kurultay sürecinin Gemerek ve Tosya mahkemelerinin verdiği karar sonucu durdurulmasına ilişkin değerlendirmelerini çalışmalar için geldiği Antalya'da yaptı.

    Antalya Havalimanı'nda yaptığı açıklamada Oğan, MHP Genel Merkezi'nin ülkücülerin kongre talebinin önüne geçmek için Tosya ve Gemerek mahkemelerinden karar çıkartarak süreci engelleyebileceklerini zannetmekte olduğunu söyledi. MHP'de kongre sürecinin Ankara 12'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nin aldığı kararla başladığına dikkat çeken Oğan, "Buradan açıkça soruyorum; MHP Genel Merkezi, Ankara mahkemelerine müracaat etmiş midir, Ankara mahkemelerinden ret kararı almışlar mıdır? Bunu da açıklamaları lazım" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oğan, şöyle konuştu: "Bir Çemişgezek mahkemesi kaldı müracaat etmedikleri. Çemişgezek mahkemesine de müracaat edip bir karar da oradan çıkarmaları lazım. MHP Genel Merkezi gülünç duruma düşüyor. Sırf bu kurultayı durdurmak için ülkücüleri böyle gülünç durumlara düşürmelerinin gereği yok. Çıksınlar mertçe, kurultaydan korkmasınlar. Ülkücüler ve ülkücü irade en doğru kararı verecektir. Bu arada, bütün Türkiye'yi ilgilendiren bir karardan bahsediyoruz. O sebeple Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 18'inci Dairesi'ne şimdi önemli bir görev düşmüştür. Ayın 15'ini beklemeden, elbette mahkemenin işine karışmak gibi bir niyetimiz asla yoktur, ancak çağrıda bulunma hakkımızı kullanarak ifade ediyoruz ki; 'Bir an önce Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 18'inci Dairesi'nin toplanıp bu konuda net bir karar vermesi lazım."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tosya ve Gemerek mahkemelerinden alınan bu kararın kurultay sürecini geçici bir süreliğine durdurduğunu belirten Oğan, kararın hukuksuz olduğunu iddia etti. MHP Genel Merkezi'nin ihtiyati tedbir kararı için Ankara mahkemelerine müracaat etmesi gerektiğini savunan Oğan, "Çemişgezek mahkemesinden, Tosya mahkemesinden, Gemerek mahkemesinden karar çıkarmak suretiyle böyle bir işlemi yapmalarının hukuken de hiçbir geçerliliği yoktur" dedi.

    Çağrı heyetiyle değerlendirme

    Diğer adaylarla birlikte değerlendirme yapacaklarını ve bundan sonraki sürece ilişkin yol haritasını bu değerlendirmeler sonrası netleştireceklerini kaydeden Oğan, tedbir kararının MHP'de kurultayın asla toplanmayacağı anlamı taşımadığının da altını çizdi.

    'Adalet Bakanı'nın meselesi oldu'

    Sinan Oğan, söz konusu kararın Ankara mahkemeleri yerine Tosya ve Gemerek'ten alınmış olmasının da hükümetin MHP'deki kurultay sürecinin bizzat içinde olduğunun göstergesi olduğunu iddia etti. Oğan, şu iddialarda bulundu: "Tosya'dan, başka bir yerden böyle kararlar almaları, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, günler öncesinde sözlü ifadeleriyle bu karara müdahil olduğunu açıkça göstermesi, şimdi meyvesini vermiş durumdadır. Hükümet doğrudan bu işin içindedir. MHP tüzük kurultayı, Adalet Bakanı'nın meselesi haline gelmiştir. Bu kararın nasıl bir ortamda alındığını da açık şekilde göstermektedir. Dolayısıyla da biz bir tüzük kurultayı yapmak istiyoruz. Allah aşkına MHP'nin tüzüğünün bir maddesini değiştirmek Adalet Bakanı'nı ne ilgilendirir. Biz o tüzük maddesini değiştirerek Türkiye'nin bu anlamda hukuk sürecini etkileyecek bir çalışma içinde değiliz. Bu bizim iç işimiz. O kadar iç işimiz ki; Seçim Kurulu, hakim dahi tayin etmiyor. Herhangi bir dernek tüzüğünün bir maddesini değiştirmek ne ifade ediyorsa, MHP'nin tüzüğünün bir maddesini değiştirmek de onu ifade ediyor. Tüzüğümüzün bir maddesini değiştirmekten Genel Merkezimiz niye korkuyor, tüzüğümüzün bir maddesini değiştirmekten AKP niye telaşlanıyor? Bekir Bozdağ Adalet Bakanı, niye böyle endişelere kapılıyor? Ve Tosya, Gemerek mahkemeleri niye bu işi bu kadar üzerlerine vazife addediyorlar?"

    'Kurultay ancak geciktirilebilir'

    Konu hakkında diğer adaylarla temas kurulup kurulmadığına ilişkin soruya ise Oğan, Ümit Özdağ ile telefonda bir görüşmesi olduğunu aktararak cevap verdi. MHP'de kurultay sürecinin çağrı heyeti, her adayı temsil eden hukukçular kurulu, adaylarla birlikte yürütüldüğünün altını çizen Oğan, "Biz daha birbirimize rakip olma aşamasına gelmedik. Elbette ki danışma halindeyiz. Çalışmalarımız devam ediyor. Belki çalışmalarımız bir süreliğine, bilemiyorum çağrı heyeti ne karar alır, süreci yönetme yetkisi çağrı heyetinde, belki ara verebilir. Ama MHP kurultay sürecini asla ve kata durduramayacaklar. Ancak geciktirebilirler" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow