Mustafa Balbay tutuklandığından beri neler yaşandı?
Mustafa Balbay, "darbecilikle" suçlandı ve 5 yılı aşkın süredir Ergenekon davasından tutuklu. Ağustos'ta dava sonuçlandı ve 34 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Balbay cezaevine gazeteci olarak girdi, demir parmaklıklar ardında milletvekili seçildi. Seri davalar sürecinde Balbay cezaevine giren tek gazeteci değildi. Bir ara tutuklu gazeteci sayısı 100'ü aştı ve Türkiye, bu alanda dünyada en üst sıralara oturdu. Cezaevinde Balbay'ın dışında 5 BDP'li milletvekili ile 66 gazeteci bulunuyor. Balyoz davasından aldığı mahkumiyet kesinleşen MHP'li Engin Alan'ın ise milletvekilliği düştü. Bir diğer CHP'li milletvekili Mehmet Haberal ise bir süre önce tahliye oldu. Anayasa Mahkemesi'nin 4 Aralık'ta açıkladığı kararla Balbay'ın tahliye olması bekleniyor. Bugün itibarıyla 1016 gününü hücrede tek başına geçirdiği 1740 gündür hapiste olan Balbay hakkındaki Bu kararın tutuklu 5 milletvekilinin de tahliyesine emsal oluşturacağı düşünülüyor.
Haberin Devamı
5 yılı hapiste geçti
/

Mustafa Balbay, bugün itibarıyla 1016 gününü hücrede tek başına geçirdiği 1740 gündür hapiste.
Evinde gözaltına alındı
/

Mustafa Balbay, 1 Temmuz 2008 sabahı Ergenekon soruşturması kapsamında Ankara'daki evinde gözaltına alındı.
Haberin Devamı
Önce serbest bırakıldı
/

Balbay, 5 Temmuz 2008 günü mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
6 Mart 2009'da tutuklandı
/

Balbay, 5 Mart 2009 sabahı, Ergenekon soruşturması kapsamında ikinci kez gözaltına alındı ve 6 Mart'ta çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
"Darbe girişimi" suçlaması
/

Balbay, bilgisayarından elde edildiği ileri sürülen "darbe günlüğü" diye anılan notlara dayanılarak hükümeti düşürme teşebbüsüyle suçlandı.
"İlhan Selçuk'la beraber planladılar" iddiası
/

Balbay'a atfedilen günlüklere dayanarak, Balbay'ın, "İlhan Selçuk ve diğer Cumhuriyet Gazetesi yazarları ve bazı komutanlar ile birlikte 2000-2005 yılları arasında askeri darbe planları yaptığı" iddiası ortaya atıldı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Hakim karşısına çıktı
/

6 Mart 2009'da beri Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Balbay, Ergenekon davasında "hükümeti ve meclisi ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla yargılandı.
Günlükleri yalanladı: "Montaj yapılarak, yorumlar eklenmiş"
/

24 Mart 2009 günü avukatı aracılığıyla bir açıklama yapan Balbay, kendisine ait olduğu ileri sürülen günlüklerle ilgili olarak, "Medyada tartışılan şekilde bir günlüğüm yoktur. Birbirinden farklı notlar montaj yapılarak birileri tarafından işlenmiş, yorumlar eklenmiş ve tahrif edilmiştir" dedi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Odatv operasyonu başlatıldı
/

Aynı tarihlerde Ergenekon davası kapsamında başlatılan Odatv soruşturmasında gazeteciler tutuklandı ve "silahlı terör örgütü yöneticiliği" ile suçlandılar.
Soner Yalçın tutuklandı
/

Odatv soruşturması kapsamında 18 Şubat 2011'de Gazeteciler Soner Yalçın, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu; 6 Mart 2011'de de Yalçın Küçük, Doğan Yurdakul, Müesser Yıldız, Coşkun Musluk ve Sait Çakır tutuklandı. Pehlivan ve Terkoğlu, 14 Eylül 2012'ye, Soner Yalçın 27 Aralık 2012'ye, Doğan Yurdakul 22 Şubat 2012'ye, Musluk ve Çakır 12 Mart 2012'ye, Müesser Yıldız ise 18 Haziran 2012'ye kadar tutuklu kaldı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Hanefi Avcı da eklendi
/

Devrimci Karargah davasından 2010'da tutuklanan, emniyet içinde Gülen cemaatinin örgütlenmesini anlatan, "Haliç'te Yaşayan Simonlar - Dün Devlet Bugün Cemaat" adlı kitap yazan emniyet müdürü Hanefi Avcı da bu davanın sanığı oldu.
Ahmet Şık ve Nedim Şener tutuklandı
/

3 Mart 2011'de, Ergenekon davasıyla ilintili yürütülen Odatv Soruşturması kapsamında "İmamın Ordusu" adlı bir kitap yazmakta olan gazeteci Ahmet Şık ve Hrant Dink suikastına ilişkin kitaplar yazan ve cinayetin perde arkasını yakından araştıran gazeteci Nedim Şener de gözaltına alındı. Şık ve Şener 6 Mart 2011'te tutuklandı. Şık ve Şener'in tutuklanmasının ardından tutuklu gazeteciler konusu Türkiye'nin ve dünyanın gündeminde üst sıralara yükseldi ve çeşitli kampanyalar yürütüldü. Odatv davası kapsamında yargılanan iki gazeteciye yöneltilen suçlamaların mesnetsizliği ortaya çıktı ve iddialar çöktü.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
"Komployu kuranlar da cezaevine girecek"
/

12 Mart 2012'de Şık ve Şener tahliye oldu. Şık, cezaevinden ayrıldıktan sonra ilk açıklamasında "Eksik kalmış adalet, hukuk ve demokrasi getirmeyecek. Sadece benim davamda 5 tutuklu var, 100 civarında gazeteci hala içeride. İfade özgürlüğü meselesi sadece gazetecilerin sorunu değil. 600 civarında öğrenci var. Bunun mücadelesine devam edeceğiz. Bu komployu kuran, yürüten polisler, savcılar ve hakimler bu cezaevine girecek. Onlar buraya girdiğinde adalet gelecek. O cemaat bağlantılı, o çete bağlantılı adamlar buraya girecek. Bunlara sesini çıkarmadığı için siyaseten sorumlu AKP hükümetidir" dedi.
Bin günden fazladır tek başına hücrede
/

28 Şubat 2011'den bu yana bir hücrede tutulmakta.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Görüş günlerinde...
/

Tüm mahpuslar gibi Balbay da eşi, çocukları, anne ve babası ile kardeşlerini açık görüş günlerinde gördü.
Bir süre birlikte kaldı
/

Balbay, bir süre Odatv davasından tutuklu bulunan meslektaşı Barış Pehlivan ile aynı hücreyi paylaştı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Operasyonlar sürdü
/

24 Aralık 2011'de KCK'ya yönelik yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınan, 36 gazeteci ve basın çalışanı tutuklandı. Aralarında Vatan ve Birgün gazeteleri muhabirlerinin de bulunduğu tutuklanan gazeteciler, "haberlerini KCK'nın talimatıyla yapmakla" suçlandı. Bu davada tutuklanan gazetecilerden 19'u hala tutuklu yargılanıyor.
Köşe yazılarını sürdürdü
/

Cumhuriyet gazetesi Ankara temsilciliği görevi, 12 Nisan 2010 tarihinde, tutukluluk hali ileri sürülerek Utku Çakırözer'e devredilen Balbay, kitap yazmayı ve köşe yazılarını ve kitap yazmayı cezaevi koşullarının elverdiği ölçüde sürdürdü.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Hapishanede 5 kitap yazdı
/

Haftada 3 köşe yazısı yazdı. 28 kitabından son 5'ini cezaevinde yazdı: Silivri Toplama Kampı-Zulümhane (2010), Düşünüyorum Öyleyse Sanığım-Zulümname (2011), Demokrasi Tanrısı-Zulümdar (2011), Gülümsemek Direnmektir (2012), Halit Çelenk Anlatıyor – Denizlerin Davası(2012), "O Mektubu Yazan Bendim..." (2012)
"Teröristin kızı" damgası
/

Mustafa Balbay’ın 12 yaşındaki kızı Yağmur Balbay’ın, Norveç’te "Özgür medya" konferansında “Okulda teröristin kızı damgasını yedim” dediği için okulundan uzaklaştırılmak istendiği iddia edildi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Hapiste milletvekili seçildi
/

Balbay, 12 Haziran 2011'de yapılan genel seçimde Cumhuriyet Halk Partisi'nden aday oldu ve İzmir 2. Bölge milletvekili seçilmiştir.
Tahliye talebi reddedildi
/

Milletvekili seçilmesinin ardından tahliye talebinde bulunan Balbay'ın talebi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
3. Yargı Paketi etkilemedi
/

"3. Yargı Paketi"nin TBMM'den geçip yasalaşmasından hemen sonra 5 Temmuz 2012 günü tahliyesini tekrar talep etti. Bu talep de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.
Bir süre Tuncay Özkan ile birlikte kaldı
/

Ergenekon davasının karar duruşması öncesinde Tuncay Özkan ile bir süreliğine aynı hücreye konuldu.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Ergenekon kararları açıklandı
/

5 Ağustos'ta İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Ergenekon davasında kararını açıkladı.
Balbay'a 34 yıl 8 ay hapis
/

66'sı tutuklu, 275 sanıklı "Ergenekon Davası"ndan Mustafa Balbay'a 34 yıl 8 ay hapis cezası verildi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Mafyaya bile Balbay'dan az ceza
/

Ergenekon davasında eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Şener Eruygur gibi isimler müebbet, Doğu Perinçek, gazeteci Tuncay Özkan ağırlaştırılmış müebbet, CHP milletvekilleri Mehmet Haberal 12 yıl 6 ay, Prof. Dr. Yalçın Küçük 22 yıl 6 ay hapse mahkum oldu. Mahkeme; Veli Küçük'e 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 99 yıl, mafya lideri Sedat Peker'e 10 yıl, Akın Birdal suikastinin azmettiricisi Semih Tufan Gülaltay'a 12 yıl, JİTEM'in kurucusu olduğunu söyleyen Arif Doğan'a 47 yıl 3 ay,Susurluk'tan da hüküm giyen eski Emniyet Özel Harekat Dairesi Başkanı İbrahim Şahin'e ise 49 yıl 4 ay ceza verdi.
Anayasa Mahkemesi'nin kararı
/

Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının tanınmasıyla Mustafa Balbay 2013 başında yüksek mahkemeye başvurdu. Anayasa Mahkemesi kararını 4 Aralık'ta açıkladı ve "tutukluluğun makul süreyi aştığı ve seçilme haklarının ihlali iddiasıyla yaptıkları başvuruyu haklı buldu.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
BDP'li milletvekillerine de tahliye şansı
/

Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından Diyarbakır Barosu, BDP'li tutuklu milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan, Gülser Yıldırım ve Kemal Aktaş'ın tahliye edilmeleri için mahkemeye başvuru yaptı.