hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ExoMars uzayda yaşamı bulmaya gidiyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Avrupa ve Rusya uzay ajanslarının işbirliğiyle Mars'da hayat bulmaya gönderilen uzay aracı ExoMars 2016 yarın Kazakistan’dan fırlatılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ExoMars’ın Kazakistan yerel saatiyle 15.31’de kalkması bekleniyor. Avrupa Uzay Ajansı, aracın fırlatılışını internet üzerinden canlı olarak yayınlayacak.

    Hesaplamalara göre yedi aylık bir yolculuğun sonunda, Ekim ayında, Mars’a ulaşacak aracın saatte 13 bin mil ile atmosfere girmesi ve hızını düşürerek yüzeye inmesi bekleniyor.

    Mars atmosferindeki  metan ve diğer gazları ölçebilen uyduya sahip olan uzay aracın, mevsimsel kum fırtınalarına rağmen araştırmalarına devam edebileceği tahmin ediliyor.

    Mars'ta ne arıyorlar?
    Bu kez makine insanın fişini çekti
    Metan, nitrojen, su buharı gibi atmosferdeki bir çok gazı ölçebilecek tüm teknolojiye sahip olan ExoMars, Mars’ta yaşam olup olmadığı sorusunun yanıtlarını arayacak.

    Metan, en ilgi çekici gaz karışımlarından biri. Çünkü, Güneş ve kimyasal reaksiyonlar, atmosfere metan molekülleri saçıyor.

    Eğer Mars’ta metan gazının açığa çıktığı tespit edilirse, bu mikropların ya da su ile sıcaklığın dahil olduğu jeolojik bir sürecin yaşandığının kanıtı olacak. Böylece gezegende hayat olup olmadığı da anlaşılmış olacak.

    ExoMars uzayda yaşamı bulmaya gidiyor

    Biliminsanı Jorge Vago, Avrupa Uzay Ajansı’nın bir videosunda, “Metan çok gündemde olan bir konu. Mars’ın yüzeyinde bu gaz var mı, ne zaman üretildiği, ne zaman imha edildiği çok önemli” şeklindeki sözleriyle uzay ajansının metan konusunu önemsediğini belirtmişti.

    Daha önce bu görev için bilimadamları tarafından Mars Express adlı bir araç daha yollanmıştı. Mars Express, gezegende metan gazı olabileceğiyle ilgili ipuçlarına ulaşmıştı ama kesin bir bilgi alınamamıştı.

    ExoMars uzay aracının aslında ABD Ulusal Havacılık Uzay Dairesi (NASA)  tarafından fırlatılması bekleniyordu ama 2012 yılındaki bütçe kesintileri sebebiyle işi Ruslar üstlendi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow