hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "CIA uçakları Diyarbakır'a inmedi"

    CIA uçakları Diyarbakıra inmedi
    expand

    Dışişleri Bakanlığı, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) uçaklarının Diyarbakır'a indiği iddialarını yalanladı.

    Haftalık basın toplantısında konuşan Bakanlık Sözcüsü Namık Tan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile Dışişleri Bakanlığı'nın 'böyle bir şeyin söz konusu olmadığı' yönünde net açıklamaları olduğunu söyledi.
     
    Rapordaki iddialar

    Uluslararası Af Örgütü raporunda, CIA'in işkence merkezlerine şüphelileri taşımak için gizli uçuşlar düzenlediği ve bu uçakların Diyarbakır'a da indiği iddia ediliyor.
      
    Raporda ayrıca, CIA'in bu uçuşlarda özel şirketlere ait uçakları ve paravan şirketleri kullanarak 'uçuş amaçlarını gizli tutmayı' hedeflediği ve uçuşların havacılık otoritelerinden gizlenmesi için sivil havacılık kural ve uygulamalarının kötüye kullanıldığı belirtiliyor.

    Raporda, uçuşlarda kullanıldığı öne sürülen uçakların ait oldukları özel firmalar ve iniş-kalkış yaptığı havaalanları ile üslerin listesine yer verilirken, bu listede Diyarbakır da yer aldı. Raporda, CIA uçaklarının Diyarbakır'a iki kez indiği iddia edildi.
      
    Tan, ABD'li subayların İskenderun limanında inceleme yaptığına yönelik haberlerin hatırlatılması üzerine de İskenderun'da ABD'li bir askeri heyete brifing verildiğini, bunun da Genelkurmay Başkanlığı'nın izniyle yapıldığının bilindiğini kaydetti.
     
    Sözcü Tan, ABD ile Türkiye arasında savunma ve ekonomik işbirliği anlaşmasının olduğunu hatırlatarak, bu çerçevede karşılıklı işbirliği çalışmalarının yapıldığını ifade etti.
     
    İddialar kasım 2005'te ortaya atılmıştı
     
    The Washington Post gazetesi, geçtiğimiz yılın kasım ayında CIA'in teröre destek verdikleri iddiasıyla yakaladığı kişileri Doğu Avrupa'daki gizli cezaevlerinde sorguladığını duyurmuştu.
     
    CIA'in zanlıları uçakla gizli cezaevlerine götürürken, Avrupa ülkelerinin hava sahasını kullandığı haberleri de tepkilere yol açmıştı. Avrupa Konseyi üye ülkelerden iddiaların araştırılmasını ve sonuçların şubat ayı sonuna kadar açıklamalarını istemişti. 
     
    İddialar bütün Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de tartışılmıştı. Tartışma, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'na inen bir uçağın CIA'e bağlı olduğunun ortaya çıkmasıyla alevlenmişti.
     
    Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, CIA uçaklarının Avrupa ülkelerinin hava sahasını kullandığı iddialarının ardından, 2 aralık 2005'te yaptığı açıklamada CIA'e ait uçağın Sabiha Gökçen Havaalanı'na iki kez indiğini doğrulamıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow