hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kuşlar ve insanlar benzer şekilde şakıyor

    Kuşlar ve insanlar benzer şekilde şakıyor
    expand

    Yeni bir araştırmada kuşlar ve insanların farklı şekillerde evrimleşmelerine rağmen, benzer teknik kullanarak şarkı söylediği belirlendi.

    ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, kuşlar bir sesten başka bir sese geçerken, başka deyişle ses frekansını değiştirirken gırtlaklarının şeklini ve boyunu değiştiriyor.
     
    Indiana Üniversitesi'nden nörobiyoloji uzmanı Roderick Suthers, araştırma sonunda, gırtlağın üst bölümüne uygulanan bu tekniğin, kuşa ince ve pürüzsüz ses çıkarma imkanı verdiğini tespit ettiklerini belirtti.
     
    Fizyoloji farklı, teknik aynı
     
    Araştırma sonucunda, fizyolojik olarak farklı şekillerde gelişmiş olsalar da, kuşlarla insanların büyük ölçüde aynı şekilde ses çıkardıkları belirlenmiş oldu.
     
    Indiana Üniversitesi nörobiyoloji uzmanı, iki yıl önce yaptığı bir araştırmada da, bir papağan türünün dilini kullanarak ses çıkardığını belirlemişti.
     
    Sopranolar ve kardinal kuşu
     
    Suthers yeni araştırmasında, insanların şarkı söyler, güler, konuşur ve inlerken dillerini, gırtlaklarının üst bölümünü kullandığını, ağızlarını şekilden şekle soktuğunu kaydetti.
     
    Suthers'e göre kuşlar da, gırtlaklarının üst bölümünü, insanlar gibi ağızdan çıkan sesleri kontrol edebilmek için titreşim süzgeci gibi kullanıyor.
     
    Araştırmaya göre sopranolar, tiz sesler çıkarmak için Kuzey Amerika'da yaşayan kardinal kuşuyla aynı tekniği kullanıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow